ΛΑΡΙΣΑ

Τι προβλέπει ο Δάρδανος για έκτακτες ανάγκες σε εκδήλωση πλημμυρών

τι-προβλέπει-ο-δάρδανος-για-έκτακτες-α-847493

Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος» ενέκρινε την Πέμπτη το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

Το σχέδιο αφορά στη λήψη μέτρων και την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων.

Στόχος του είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των αρμοδίων φορέων σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το σχέδιο αποσαφηνίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων, αναθεωρεί, επικαιροποιεί και εναρμονίζει σχέδια πολιτικής προστασίας, προσδιορίζει το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που δύνανται να διατεθούν, εξασφαλίζει ετοιμότητα όλων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων, διασφαλίζει την μεταξύ τους επικοινωνία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπει προπαρασκευαστική σύγκληση συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου και δράσεις της Περιφέρειας για την ετοιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και μέσων και την ενημέρωση του κοινού.

Κατά την αντιμετώπιση κινδύνων, προβλέπει την κινητοποίηση των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας, την υποστήριξη του έργου με μέσα, τη λήψη απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, τη συνδρομή στο έργο των δήμων, την άμεση συγκρότηση κλιμακίων για τον έλεγχο των υποδομών, τη συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη με τους δημάρχους των περιοχών, την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικά για την απομάκρυνση των πολιτών επισημαίνει ότι αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.

Οταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη,

Η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής.

Η δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης πραγματοποιείται μόνον, όταν εξασφαλίζεται εγκαίρως η καλή οργάνωση για την ασφαλή υλοποίησή της.

Οι ζώνες υψηλού κινδύνου για πλημμύρα

Το σχέδιο περιλαμβάνει υλικό με χάρτες για τις περιοχές της Θεσσαλίας με κίνδυνο πλημμύρας.

Αναλυτικά καταγράφονται οι δυνητικά υψηλού κινδύνου περιοχές πλημμύρας στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.

Αυτές είναι η ζώνη λεκάνης χειμάρρου Ξηριά στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, η χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Αλμυρού και το Χολόρεμα και όλες οι περιοχές με τα ρέματα του Αλμυρού και του Πηλίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας οι ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου είναι ο ποταμός Πηνειός και οι παραποτάμιοι μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας, η χαμηλή ζώνη μέσω ρου ποταμού Τιταρησίου περιοχή Ελασσώνας, η χαμηλή ζώνη άνω ρου του ποταμού Τιταρησίου, η χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Καλοχωρίου, το Δέλτα του ποταμού Πηνειού, παραλία Παλαιοπύργου Κουλούρας και η χαμηλή ζώνη λεκάνης άνω ρου ρέματος Κουσμπασανιώτικο.

Τέλος, το σχέδιο λαμβάνει υπόψη του τους χάρτες με τις λεκάνες απορροής του Πηνειού και της Κάρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου