ΛΑΡΙΣΑ

76 υγρότοποι της Θεσσαλίας στον Χάρτη Υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου

76-υγρότοποι-της-θεσσαλίας-στον-χάρτη-υγ-2128

Ο χάρτης και η βάση δεδομένων με τους υγρότοπους της Βαλκανικής Μεσογείου παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό τελικό συνέδριο του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Balkan –Mediterranean 2014-2020 Wetmain Areas, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο την ανάδειξη, προστασία και τουριστική αξιοποίηση των 76 καταγεγραμμένων υγροτόπων που διαθέτει. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται 10 Ερευνητικά Ιδρύματα και Υπηρεσίες Περιβάλλοντος από Βουλγαρία, Αλβανία και Ελλάδα. Την χώρα εκπροσωπούν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και, ως παρατηρητής εταίρος, το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναλάβει την προβολή του έργου και προχωρά στην έκδοση Οδηγού με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την γνωριμία του κοινού με τους 76 υγρότοπους της περιοχής, συνδέοντας τους με επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, η ορνιθοπαρατήρηση κ.α.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε 14 νέα ευρωπαϊκά προγράμματα με προστιθέμενη αξία και απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα σε καίριους τομείς όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι ενάλιες αρχαιότητες και ο εναλλακτικός τουρισμός» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Τον Αύγουστο ανοίγει για το κοινό ο «Παρθενώνας» των ναυαγίων, το υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, που αναδείξαμε μέσα από τη βραβευμένη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα BlueMed, για τις ενάλιες αρχαιότητες. Από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Enernet Mob, παραλάβαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαθίστανται οι πρώτοι ηλεκτρικοί σταθμοί φόρτισης σε αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον» και η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που συμμετέχει στον ευρωπαϊκό κόμβο RegHub. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταβάλλοντας το ποσό της εθνικής συμμετοχής δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, όπως το e-trikala, να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, για να ενισχύσουμε τη διεθνή παρουσία της Θεσσαλίας και επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, στην ανάπτυξη και στην οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το συνέδριο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμμετείχε στο διαδικτυακό τελικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουνίου και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δασών της Βουλγαρίας (Σχολή Οικολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου), στο πλαίσιο του έργου WetMainAreas του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν ογδόντα περίπου συμμετέχοντες, εκπρόσωποι υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ΜΚΟ, διαχειριστές υγροτόπων, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες βιοποικιλότητας καθώς και τουριστικοί οργανισμοί, από χώρες όπως Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία και Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγινε εκτενής παρουσίαση των εργασιών που έγιναν για την χαρτογράφηση και την συνδεσιμότητα των υγροτόπων της περιοχής, την προώθηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και τις καινοτόμες υπηρεσίες πληροφορικής που αναπτύχθηκαν.

Πιο αναλυτικά, τα βασικά παραδοτέα που παρουσιάστηκαν είναι:

-Χαρτογράφηση των υγροτόπων και αξιολόγηση του ρόλου τους ως στοιχείων του τοπίου που συμβάλλουν στη συνδεσιμότητα των προστατευόμενων περιοχών της Βαλκανικής Μεσογείου.

-Δημιουργία εναρμονισμένης βάσης δεδομένων για τους υγροτόπους της Βαλκανικής Μεσογείου, με έμφαση στους μικρούς υγροτόπους (έως και 1 στρέμμα) που εντοπίζονται εκτός προστατευόμενων περιοχών, βάσει εργασιών πεδίου και χρήση τεχνολογιών Παρατήρησης Γης.

-Ανάπτυξη και επίδειξη κοινών προσεγγίσεων στην χαρτογράφηση, απογραφή και αξιολόγηση συνδεσιμότητας καθώς και στην αξιολόγηση της πολιτιστικής αξίας τεσσάρων πιλοτικών περιοχών: τις διασυνοριακές λεκάνες απορροής Νέστου/Mesta, Αξιού/Vardar, Αώου/Vjosa, και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Ενσωμάτωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην τεκμηρίωση δράσεων και πολιτικών προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασης των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της Βαλκανικής Μεσογείου και οργάνωση Ζωντανού Εργαστηρίου (Living Lab) με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων.

-Προβολή του έργου και ανάδειξη των υγροτόπων της περιοχής, μέσω επιλεγμένων δράσεων (παραγωγή εντύπων, εκδόσεων, και βίντεο, παραγωγή τουριστικού οδηγού για τις πιλοτικές περιοχές, ενημερωτικές ημερίδες, γεωπύλη για διάδοση και ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα).

Στην συζήτηση που ακολούθησε, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως «Ποια θα μπορούσε να είναι η πρακτική χρήση των αποτελεσμάτων του WetMainAreas για τη βελτίωση της διατήρησης υγροτόπων», «Πώς μπορούν να προωθηθούν οι πολιτιστικές αξίες της περιοχής σε συνδυασμό με τους υγροτόπους ώστε να επιτευχθεί βιώσιμο τουριστικό προϊόν» και «Πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η διακρατική συνεργασία που αναπτύχθηκε στην περιοχή για τη διατήρηση των υγροτόπων». Η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020, συνεχάρη το εταιρικό σχήμα για τα αποτελέσματα του έργου, αναφέρθηκε στην σημασία της καταγραφής των υγροτόπων σε επίπεδο Βαλκανίων και εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνέχεια του, στην νέα Προγραμματική Περίοδο. Το έργο WetMainAreas συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου