ΛΑΡΙΣΑ

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Το μοντέλο της “Αρωγής” θέμα παγκόσμιας συζήτησης»

χρήστος-χατζηχριστοδούλου-το-μοντέ-17290

Είναι ο άνθρωπος, που για λογαριασμό του ΕΟΔΥ, διαχειρίστηκε επιδημιολογικά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού της συνοικίας της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα. Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλάει στη larissanet για τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτή την σημαντική επιχείρηση που έλαβε χώρα στην περιοχή μας και συμμετείχαν εκτός του ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η Αστυνομία.

Ο καθηγητής αποκαλύπτει ότι το η «Αρωγή» και ο τρόπος που λειτούργησε μέσα στην έξαρση είναι θέμα παγκόσμιας συζήτησης ώστε να εφαρμοστεί ως μοντέλο σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η «Αρωγή» ήταν ένα κέντρο για τη φιλοξενία περιστατικών με κορωνοϊό βοηθώντας στην μη εξάπλωσή του. Επίσης αναφέρεται στο τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι, ενώ μιλάει και για το ενδεχόμενο ο ιός να κάνει και ένα νέο κύμα έξαρσης.

Aναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Τι μας άφησε ως εμπειρία και ως πεδίο για έρευνα η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Ν. Σμύρνη;

Κάτι που πραγματικά ήταν σημαντικό ήταν η δομή φιλοξενίας, η «Αρωγή». Υπάρχει μεγάλη συζήτηση διεθνώς, στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Συζητιέται αν για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος – εφόσον δεν θα πάρουμε μέτρα όπως το lock down- πρέπει να βρεθούν σε κάθε περιοχή ξενοδοχεία τα οποία θα φιλοξενήσουν τους θετικούς. Γιατί όσο και να προσέχει ο περίγυρος δεν μπορεί σε ένα σπίτι να μην κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Άρα είναι χρήσιμο να έχουμε δομές φιλοξενίας των θετικών ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά και ακολούθως υγιείς να γυρίζουν σπίτι. Αυτό λοιπόν που συζητιέται στο εξωτερικό εμείς το εφαρμόσαμε και δούλεψε. Το δεύτερο είναι ότι ο συγχρωτισμός έπαιξε το ρόλο. Θυμάστε την κηδεία, που αμέσως μετά είχαμε την έξαρση. Το ξέραμε, αλλά επιβεβαιώθηκε κιόλας. Επιβεβαιώθηκε και στην Ξάνθη και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες όπου έχουμε και εκεί έξαρση. Στην Ξάνθη είχαν το Μπαϊράμι, το δικό τους Πάσχα, και για το λόγω αυτό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχαμε έξαρση. Το τρίτο που αποκομίσαμε από την Ν. Σμύρνη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια δυσπιστία στον κόσμο. Ακόμη και σήμερα για τον κορωνοϊό πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό, ότι υπερβάλλουν είτε οι δημοσιογράφοι, είτε οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι. Αυτό έπαιξε έναν ρόλο στην αρχή στη Ν. Σμύρνη. Πριν έρθουν τα κρούσματα στη Ν. Σμύρνη πίστευαν ότι δική τους φυλή δεν θα νοσούσε. Δεν ισχύει αυτό. Ο κορωνοϊός μάς αφορά όλους και δεν εξαιρεί κανέναν.

Είναι πολλοί συνάδελφοί σας που λένε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε ένα δεύτερο εισερχόμενο κύμα του κορωνοϊού εντός του καλοκαιριού. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Καταρχήν σίγουρα θα έχουμε ένα τέτοιο κύμα από το φθινόπωρο προς το χειμώνα. Εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο η ανοσία του πληθυσμού αυτή την στιγμή δεν ξεπερνά το 1%. Σε μελέτη μας είδαμε ότι είχαμε 0.4% έως τον Απρίλιο. Άρα το 99% του πληθυσμού είναι επίνοσο. Αφού είναι επίνοσο σίγουρα θα έχουμε δεύτερο κύμα. Αν ευνοήσουν οι συνθήκες όπως ο συγχρωτισμός θα έχουμε το νέο κύμα το φθινόπωρο. Ενδεχομένως όμως να έχουμε και ένα κύμα με την εισαγωγή και με το άνοιγμα που κάνουμε – που πρέπει να το κάνουμε- με τον τουρισμό. Επίσης ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές να έχουμε κάποια κρούσματα που να σχετίζονται με το άνοιγμα του τουρισμού. Θα κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα, αλλά δεν μπορείς να καλύψεις για παράδειγμα 3 εκ. τουρίστες. Άρα σίγουρα θα μπουν στη χώρα κάποιοι άνθρωποι που θα νοσούν. Το θέμα είναι να τα βρούμε γρήγορα, να κάνουμε ιχνηλατήσεις και να σταματήσουμε την μετάδοση. Δεν είναι ανάγκη αρχικά να κάνουμε lock down, αλλά πρέπει να κάνουμε ιχνηλατήσεις. Αν η περιοχή έχει εκτεταμένη μετάδοση θα προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση.

Επειδή το καλοκαίρι το έχουμε μπροστά μας, τι πρέπει να προσέξουμε;

Πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Να μην χαλαρώνουμε. Όπου πρέπει να φοράμε τη μάσκα να την φοράμε. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και πλοία) για παράδειγμα. Βλέπω ότι κάποιοι δεν φοράνε μάσκα. Να προσέχουμε κυρίως στους εσωτερικούς χώρους. Είναι καλοκαίρι και έχουμε χαλαρώσει αρκετά, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο ιός κυκλοφορεί. Δεν σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται λόγω της εποχικότητας. Συνεχίζει να μεταδίδεται και κυρίως αν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά μεταδίδεται όπως τον χειμώνα. Αν είμαστε σε κλειστό χώρο και είμαστε 10 άτομα και ο ένας νοσεί θα μεταδώσει τον ιό και στους υπόλοιπους. Σε χώρες όπως το Κατάρ, που έχουν εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών, δεν υπάρχει η εποχικότητα του ιού. Εκεί έχουν συγχρωτισμό υπό συνθήκες κρύου.

Έχουμε εικόνα για το πότε τελικά θα έχουμε εμβόλιο ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα όπως ήταν πριν από τον κορωνοϊό;

Πιθανότατα να το έχουμε στις αρχές του 2021. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Κάποιοι που λένε για τον Οκτώβριο νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς. Πρέπει να ξέρουμε για την ασφάλειά του και ότι το εμβόλιο δουλεύει, να είναι αποτελεσματικά. Εμβολιάζουμε υγιείς. Με την θεραπεία έχει ένα περιθώριο να έχεις και παρενέργειες, στο εμβόλιο αυτό δεν το έχεις. Όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο και κάνουμε μια ανοσία αγέλης σιγά-σιγά, εμβολιάζοντας, πρώτα τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πηγαίνουμε όπως στη γρίπη. Θα εμβολιάζεται κάθε χρόνο ένα κομμάτι του πληθυσμού. Βέβαια πρέπει να δούμε πόσο κρατά η ανοσία του ιού. Ακόμη δεν ξέρουμε πόσο κρατά. Οι μεταλλάξεις του δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να ανησυχούμε για την σταθερότητα της ανοσιακής απάντησης, αλλά είναι κάτι που πρέπει να δούμε.

Πηγή: έντυπη LARISSANET

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου