ΛΑΡΙΣΑ

Μια smart εφαρμογή για τις σύγχρονες ανάγκες τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της Θεσσαλίας

μια-smart-εφαρμογή-για-τις-σύγχρονες-ανάγκ-95348

Ενα «έξυπνο», δωρεάν και χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο για τη νέα σχολική πραγματικότητα που καλούνται να διαχειριστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί, προστίθεται στο οπλοστάσιο της Task Force Covid-19, της Ομάδας Κρούσης που συγκρότησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στην εκπαίδευση, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.

Πρόκειται για την εφαρμογή Smart Timetable «Βρες το πρόγραμμα της ημέρας», που ανέπτυξαν Θεσσαλοί επιστήμονες, με σκοπό να απλουστεύσουν τη σύνδεση μεταξύ μαθητών και δασκάλων κατά τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εφαρμογή δίνει πρόσβαση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σχολείου και επιτρέπει στους μαθητές να συνδεθούν πολύ εύκολα στις διαδικτυακές τάξεις των εκπαιδευτικών. Διατίθεται στα σχολεία όλων των βαθμίδων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την δωρεάν προσφορά της εταιρείας Simple (https://www.simple-lab.gr/). Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου με θετικά αποτελέσματα.

«Θέλω να ευχαριστήσω», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, «τους Θεσσαλούς επιστήμονες Φιλοθέη Χαλβατζά και Σωκράτη Καρκάλα για το αίσθημα προσφοράς τους προς την εκπαιδευτική κοινότητα και που εμπιστεύτηκαν την δημιουργία τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με την προσφορά τους δείχνουν έμπρακτα έναν αυτοματισμό συνεργειών που οδηγεί σε άμεσα και δραστικά αποτελέσματα προς όφελος των πολλών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσθέτει ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στην Ψηφιακή Περιφέρεια, σε μια εποχή που χτίζεται το διαδικτυακό σχολείο και η τηλεκπαίδευση. Το SmartTimetable, θα δοθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας. Ηρθαμε σε συνεννόηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργο Δοδοντσάκη και η εφαρμογή είναι στη διάθεση όλων των σχολικών μονάδων, καθηγητών και μαθητών, δωρεάν».

Η εφαρμογή φιλοξενείται στην ιστοσελίδα https://simple-lab.gr/projects/smarttimetable/ και συνοδεύεται από λεπτομερείς επεξηγηματικές οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης.

Το κίνητρο

Μετά από παρατήρηση, συζήτηση και αλληλεπίδραση με σχολικά περιβάλλοντα καθώς και με συμμετέχοντες στη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται ένα απλό και εύκολο σύστημα στην επικοινωνία μεταξύ σχολείου, εκπαιδευτικών και μαθητών. Παρατηρήθηκε ότι γονείς και μαθητές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των διαδικτυακών τάξεων των εκπαιδευτικών και το συνεχώς μεταβαλλόμενο πρόγραμμα μαθημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολλές πολύτιμες ώρες διδασκαλίας και να προκαλείται σύγχυση και αίσθημα απομόνωσης στους μαθητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα. Ολο αυτό μετακυλίεται στην υπεύθυνη ομάδα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του σχολείου, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο διαχειριστικό κόστος. Δέχεται αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από γονείς και μαθητές για να αντιμετωπίσει πολλά μικρά τεχνικά προβλήματα, γεγονός που στερεί χρόνο από την επένδυση στον ουσιαστικό σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εφαρμογή SmartTimetable έρχεται να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα. Γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις συσκευές των μαθητών και τις διαδικτυακές τάξεις των εκπαιδευτικών.

Τα οφέλη

Η εφαρμογή παρέχει στην κοινότητα του σχολείου πολλαπλά οφέλη

Για τον μαθητή:

– Ο μαθητής συνδέεται στην εφαρμογή και με ένα απλό κλικ μπαίνει στη διαδικτυακή τάξη του εκπαιδευτικού.

– Η εφαρμογή μπορεί να εκτελείται ταυτοχρόνως από πολλές συσκευές, ώστε παιδιά που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι και έχουν διαφορετικά προγράμματα να μπορούν να εξυπηρετούνται παράλληλα.

Για το σχολείο:

– Προϋποθέτει ελάχιστο χρόνο εγκατάστασης. Ο υπεύθυνος πληροφορικής του σχολείου αφιερώνει το πολύ 15 λεπτά για να εγκαταστήσει την εφαρμογή. Αυτός ο χρόνος κερδίζεται πολλαπλώς εφόσον οι υπεύθυνοι για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δε χρειάζεται να απαντούν πλέον σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα της σύνδεσης των μαθητών στις ηλεκτρονικές τάξεις.

– Ο υπεύθυνος προγράμματος του σχολείου καταρτίζει το πρόγραμμα σε ένα υπολογιστικό φύλλο χωρίς να αναλώνεται σε πολύπλοκες διαδικασίες.

– Ο υπεύθυνος για την επικοινωνία με τους γονείς και τους μαθητές στέλνει μια φορά το link της εφαρμογής και δεν χρειάζεται να επικοινωνήσει ξανά, όσες φορές κι αν τροποποιηθεί το σχολικό πρόγραμμα. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στο πρόγραμμα, είναι άμεσα διαθέσιμη σε γονείς και μαθητές μέσα από την εφαρμογή χωρίς επιπλέον προσπάθεια.

Πέρα από την τηλεκπαίδευση, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας των σχολείων το σχολικό πρόγραμμα μεταβάλλεται σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση. Η εφαρμογή μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία διανομής του καθημερινού προγράμματος και σε αυτήν την περίπτωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου