ΛΑΡΙΣΑ

Υγειονομική “βόμβα“ στη Λάρισα – Τι φοβούνται οι Αρχές

υγειονομική-βόμβα-στη-λάρισα-τι-122940

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην πολιτική προστασία και τις υγειονομικές αρχές η κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική “βόμβα” που ενδεχομένως να πλήξει ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας. Αρκεί να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο οικισμό διαμένουν περίπου 3000 άτομα, ενώ υπάρχουν ακόμη τρεις παρόμοιοι οικισμοί στα Φάρσαλα, τον Τύρναβο και τους Σοφάδες όπου ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε ελέγχους μήπως υπάρξουν και εκεί κρούσματα κορονοϊού. Φόβος για δεκάδες κρούσματα είναι έκδηλος και γι’ αυτό τον λόγο έσπευσαν στην περιοχή ο Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Τσιόδρας: “Ευάλωτη ομάδα οι Ρομά”

Εκείνο που φοβίζει ιδιαίτερα τις αρχές είναι κυρίως ο τρόπος που διαβιεί η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και τους λόγους τους εξήγησε αναλυτικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. “Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς, κάποιοι από αυτούς. Εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, το οποίο καθιστά δύσκολη την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών”. Παράλληλα δεν έχουν μάθει να είναι συνεχώς κλεισμένοι σε ένα χώρο και γι’ αυτό τον λόγο ζητήθηκε να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τον οικισμό για να αποκλειστεί η περιοχή.

Αγοραστός: Μπορεί να αναλάβει και ο στρατός την φύλαξη

Η στάση των Ρομά που κυκλοφορούσαν στην πόλη της Λάρισας χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης αλλά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν για την καραντίνα, προκάλεσαν την αντίδραση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που τους προειδοποίησε πως “αν χρειαστεί μπορεί να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη στον οικισμό”.

Ο Κώστας Αγοραστός μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως πρόκειται μια ιδιάζουσα περίπτωση διαχείρισης της κρίσης. “Αν δεν καταλάβουν ότι είναι δικό τους πρώτα το πρόβλημα στα παιδιά τους στις οικογένειες τους, ίσως πάμε σε πιο δραστικά μέτρα”. Παράλληλα σημείωσε πως οι Ρομά με διάφορες δικαιολογίες τόνιζαν “πως δεν τους πιάνει ο ιός και πως δεν πίστευαν πως υπάρχει κορονοϊός”.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστούν πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί “Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αυτοδιοικητικές αρχές στην περιοχή, τη στενή επιτήρηση της περιοχής. Και αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα”.

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Λάρισας

Στην πόλη της Λάρισας επικρατεί αναστάτωση μόλις έγιναν γνωστά τα θετικά κρούσματα της φονικής νόσου στον οικισμό. Η ανησυχία είναι διάχυτη καθώς υπάρχει ο φόβος της διάδοση του κορονοϊού από την στιγμή που οι Ρομά κυκλοφορούσαν διαρκώς στην ευρύτερη περιοχή και κανείς δεν γνωρίζει ποιες επαφές μπορεί να είναι τα συγκεκριμένα άτομα.

Η άφιξη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στην Λάρισα τους ανακούφισε καθώς έδειξε το άμεσο ενδιαφέρον της πολιτείας, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι τους ζήτησαν να βάλουν όλο τον νομό σε καραντίνα για να προστατευτούν από την μετάδοση της νόσου.

Σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα αποφασίστηκε μεταφορά των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο να μεταφερθούν σε άλλο απομονωμένο χώρο. Επίσης ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Κλείσιμο λαϊκών αγορών στην Θεσσαλία
  • Απαγόρευση πλανόδιου εμπορίου
  • Έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε οικισμούς Ρομά σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες
  • Τροφοδοσία του οικισμού που είναι σε καραντίνα
  • Ενίσχυση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ, της πυροσβεστικής και των δομών υγείας

Ένας ακόμη λόγος που ανησυχεί τις αρχές είναι πως ο οικισμός των Ρομά εκτός το ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, είναι και δίπλα στην 110 πτέρυγα μάχης της τακτικής αεροπορίας. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό και στο υπουργείο Άμυνας που ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου