ΛΑΡΙΣΑ

Πώς θα εφαρμοστεί η καραντίνα στον οικισμό Ρομά στη Λάρισα –Το σχέδιο της κυβέρνησης

πώς-θα-εφαρμοστεί-η-καραντίνα-στον-οικ-123100

Για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα καθώς βρέθηκαν 20 κρούσματα, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή και τα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα (σε αυτά φαίνονταν Ρομά να του ζητούν να απαντήσει γιατί έχει θέσει τη Νέα Σμύρνη Λάρισας σε καραντίνα) σημείωσε ότι δεν υπήρξε σκηνικό έντασης και προπηλακισμός ενώ ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα».

Το σχέδιο των υγειονομικών αρχών

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε το σχέδιο των υγειονομικών αρχών για τη συγκεκριμένη περιοχή λέγοντας ότι καταγράφηκαν 20 κρούσματα κορονοϊού και ο οικισμός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός κατ’ οίκον και άρση δυνατότητας μετακίνησης εκτός συγκεκριμένης περιμέτρου, κοντά στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έγιναν 200 έλεγχοι και τεστ γύρω από την περιοχή του επιδημιολογικού φορτίου και έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 θετικοί που παραμένουν σε αυστηρό έλεγχο με περιφρούρηση.

Στο μεταξύ, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η μεταφορά κατοίκων της περιοχής (ευπαθείς ομάδες ή με υποκείμενα νοσήματα) σε ξενοδοχείο εκτός καραντίνας. «Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει στην καραντίνα και οποιοσδήποτε να βγει από την καραντίνα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, για τις επόμενες 14 ημέρες. Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, καθώς από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα.

Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν προληπτικοί έλεγχοι και στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στους Σοφάδες. Τέλος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων της Λάρισας, ενώ συμπλήρωσε ότι για 14 μέρες αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και η απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου.

Δεν υπήρξε ένταση αι προπηλακισμός

«Συζήτησαν μαζί μας και η γενική εικόνα ήταν πως οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να μιλήσουμε μαζί τους και να τους εξηγήσουμε όσα χρειάζονται, υπήρξε πολύ καλή συνεργασία. (…) Μας άκουσαν» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς διαψεύδοντας πληροφορίες για ένταση και προπηλακισμούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ίδιου και του Σωτήρη Τσιόδρα στον καταυλισμό.

Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος

«Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα». Με αυτή την αναφορά o λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη Λάρισα.

Αφού παρέθεσε τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, είπε ότι «υπενθυμίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών και φτωχών Ρομά στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες κατά την τρέχουσα πανδημία, καθώς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες.

«Σε πολλά μέρη εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στις κοινότητες των Ρομά καθίσταται δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε υπερπλήρεις κατοικίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας, οι Ρομά θα έχουν όπως έχουν, ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως οι περισσότερες ομάδες του ευάλωτου πληθυσμού. «Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Πάνω από όλα η ενότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.

«Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και τους παρακαλώ να συνεχίσουν. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας» κατέληξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Πηγή: ethnos.gr, Φωτό: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου