ΛΑΡΙΣΑ

Πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση σε ασθενή 82 ετών στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

πρωτοποριακή-ταυτόχρονη-επέμβαση-σε-125594

Πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση ενδαρτηρεκτομής υψηλόβαθμης στένωσης καρωτίδας με περιοχική αναισθησία και τριπλής αορτοστεφανιαίας παράκαμψης με ολική νάρκωση σε ασθενή 82 ετών στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Με επιτυχία διενεργήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ταυτόχρονη επέμβαση ενδαρτηρεκτομής υψηλόβαθμης στένωσης καρωτίδας με περιοχική αναισθησία και τριπλής αορτοστεφανιαίας παράκαμψης με γενική αναισθησία σε ασθενή 82 ετών.

Ο ασθενής έπασχε από σοβαρή στεφανιαία νόσο και μετά από στεφανιογραφία τέθηκε η ένδειξη για καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση. Στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου διαγνώστηκε με υψηλόβαθμες στενώσεις στις έσω καρωτίδες (περισσότερο από 90%) αμφοτερόπλευρα. Λόγω της σύγχρονης σοβαρής στεφανιαίας νόσου αποφασίστηκε η ταυτόχρονη αντιμετώπιση μιας εκ των καρωτιδικών στενώσεων και ακολούθως της στεφανιαίας νόσου.

Η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας διενεργήθηκε από τον Αγγειοχειρουργό κ. Νεκτάριο Γαλάνη και την ιατρική του ομάδα. Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη διενεργήθηκε από την ομάδα του Επιστημονικά Υπεύθυνου του Τμήματος Χειρουργικής Θώρακος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, κ. Όμηρου Χαλβατζούλη. Τις ομάδες πλαισίωσε με την πολύτιμη υποστήριξή του, τόσο στην περιοχική όσο και στην ολική νάρκωση, ο Αναισθησιολόγος κ. Δημήτριος Ζωσιμίδης.

Ο ασθενής παρέμεινε μια ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έπειτα οδηγήθηκε στο θάλαμο νοσηλείας από όπου και εξήλθε την έκτη μετεγχειρητική ημέρα. Η πορεία του ήταν ομαλή χωρίς επιπλοκές.

Το πλεονέκτημα του συνδυασμού αυτών των επεμβάσεων σε ασθενείς με σοβαρά συνοδά νοσήματα είναι ότι επιτρέπει – πέρα από τη διαρκή «δια ζώσης» νευρολογική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής – την εξασφάλιση μιας, όσο το δυνατόν, καλύτερης αιμοδυναμικής προφύλαξης του ασθενούς από ένα διεγχειρητικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λίγα κέντρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνδυαστικές καταστάσεις. Αυτό γιατί, για την επιτυχή έκβαση της πορείας του ασθενούς, είναι απαραίτητη πέρα από τη χειρουργική εμπειρία και η ύπαρξη ιατρικών ομάδων και υποδομών που μπορούν να στηρίξουν τέτοιες πολύπλοκες περιπτώσεις. Η διενέργεια των επεμβάσεων αυτών σε άρτια καταρτισμένα και σύγχρονα εξοπλισμένα κέντρα όπως το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, διασφαλίζει υπεύθυνα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου