ΛΑΡΙΣΑ

Σημαντική έρευνα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τις επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων στην υγεία

σημαντική-έρευνα-στο-ιασω-θεσσαλίας-γ-176491

Στο ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ διεξάγεται σημαντική πολυκεντρική ερευνητική κλινική μελέτη σε συνεργασία με τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού του Αρεταιείου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βελιγραδίου. Η μελέτη αφορά στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία των εκτιθέμενων εγκύων και των απογόνων τους. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μελέτης για τη Θεσσαλία είναι η Παιδοενδοκρινολόγος Δρ. Μαρία Παπαγιάννη, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, για το Βελιγράδι ο Καθηγητής Djuro Macut ενώ το συνολικό συντονισμό έχει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της μελέτης, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μαστοράκος.

Με βάση μελέτες που έχουν γίνει κυρίως σε ζώα, ή σπανιότερα στον ίδιο τον άνθρωπο, έχει διαπιστωθεί πως ένας μεγάλος αριθμός φυτοφαρμάκων με ευρεία εφαρμογή σήμερα, έχει πιθανή ή αποδεδειγμένη δράση ενδοκρινικού διαταράκτη μετά από μόλυνση μέσω εισπνοής, κατάποσης ή δερματικής επαφής. Κάποιες από τις ουσίες αυτές προκαλούν διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, άλλες επιφέρουν αναπτυξιακές διαταραχές, κάποιες επεμβαίνουν στη λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ άλλες ασκούν τοξική δράση στο αναπαραγωγικό σύστημα των δύο φύλων. Η σοβαρότητα των διαταραχών που προκύπτουν εξαρτάται από τη χρονική στιγμή της έκθεσης στις ουσίες αυτές και είναι αποδεδειγμένα μεγαλύτερη, όταν η έκθεση λαμβάνει χώρα κατά την ενδομήτρια ή τη νεογνική ζωή.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κρίθηκε σκόπιμο σε μια αγροτική περιοχή όπως η Θεσσαλία, όπου η χρήση φυτοφαρμάκων είναι ευρεία, να μελετηθεί ο βαθμός έκθεσης εγκύων γυναικών σε φυτοφάρμακα που δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες καθώς και η συσχέτιση της ενδομήτριας αυτής έκθεσης με την εμφάνιση ενδοκρινικών διαταραχών στα νεογνά. Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα συγκριθούν με εκείνα που θα προκύψουν από τη μελέτη της έκθεσης εγκύων γυναικών στα ίδια φυτοφάρμακα στα μεγάλα αστικά κέντρα (της Αθήνας και του Βελιγραδίου), όπου και αναμένεται τόσο η έκθεση στις ουσίες αυτές όσο και η εμφάνιση των υπό μελέτη διαταραχών να είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, η μεγαλύτερη Ιδιωτική Κλινική της Θεσσαλίας, υποστηρίζει πάντα τις επιστημονικές έρευνες που προάγουν την ιατρική γνώση και όπως επισημαίνει και η Δρ Μαρία Παπαγιάννη, η συγκεκριμένη μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας, καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων είναι πολύ διαδεδομένη και ευρεία και όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή είτε μέσω των τροφίμων, είτε μέσω του νερού ή ακόμη και του αέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου