ΛΑΡΙΣΑ

Στα όρια της υπερβολής

στα-όρια-της-υπερβολής-183801

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η ανησυχία που εκδηλώνεται μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πανικό, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις, που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και τις ευαισθησίες των Ελλήνων

Τα όρια της υπερβολής αγγίζουν οι αντιδράσεις μερίδας γονέων σε σχολεία του Βόλου, που υπήρξαν μετακινήσεις προς και από την Ιταλία αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις ανησυχίες, οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, από αυτό το σημείο μέχρι να ζητείται να τεθούν σε καραντίνα οι μαθητές που επέστρεψαν από την Ιταλία ή να απομονωθούν μέλη ιταλικών σχολείων που βρίσκονται αυτό το διάστημα στον Βόλο, υπάρχει τεράστια απόσταση. Οπως, επίσης, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο αίτημα των συλλόγων γονέων να επιστρέψουν άρον – άρον από την Ιταλία μαθητικές εκδρομές και στις ακραίες αντιδράσεις που καταγράφονται με την άφιξη των μαθητών στον Βόλο.

Να υποβληθούν σε εξετάσεις ή να τεθούν σε 15ήμερη καραντίνα τα μέλη σχολικών εκδρομών, που επέστρεψαν από τη γειτονική χώρα, μόνο αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει στις σχολικές κοινότητες. Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας είναι ξεκάθαρες και δεν προβλέπουν ούτε καραντίνα, ούτε εξετάσεις. Αλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εξετάσεις, καθώς τα συμπτώματα του ιού δεν εκδηλώνονται, αν δεν περάσουν δύο εβδομάδες, ενώ οι πιθανότητες μετάδοσής του σε εφήβους είναι ιδιαίτερα μικρές.

Οι ανησυχούντες οφείλουν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους, έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. Να μην έχουμε, δηλαδή, ούτε καταλήψεις σχολείων, ούτε κρούσματα περιθωριοποίησης ή ακόμη και μπούλινγκ με θύματα μαθητές. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η ανησυχία που εκδηλώνεται μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πανικό, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις, που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και τις ευαισθησίες των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να επιδείξει τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα, που απαιτούν οι περιστάσεις. Τα δεδομένα με την επιδημία του κορονοϊού στην Ιταλία διαρκώς μεταβάλλονται. Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν ως προς τη ματαίωση των εκδρομών και την επιστροφή των ελληνικών αποστολών, προφανώς δεν είναι αρκετά, ώστε να καθησυχάσουν τους γονείς και τους μαθητές. Στα ερωτήματα, που τέθηκαν χθες στη Δευτεροβάθμια από γονείς μαθητών, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας των παιδιών που δεν πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο.

Η συγκεκριμένη τακτική μόνο σύγχυση και αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει. Οσο δεν δίνονται απαντήσεις στις ανησυχίες των γονέων, τόσο μεγαλώνει η αγωνία τους και περιορίζονται οι πιθανότητες για νηφάλια διαχείριση του ζητήματος εντός των σχολικών κοινοτήτων. Οι πιθανότητες γίνονται ακόμη λιγότερες, από τη στιγμή που τμήμα των ΜΜΕ εξακολουθεί να προσεγγίζει το θέμα του κορονοϊού με ανευθυνότητα και μεθόδους τρομολαγνείας. Ολα αυτά είναι κακά σημάδια και προειδοποιούν για την κατάσταση, η οποία θα διαμορφωθεί στη χώρα μας, τώρα που πέρασε και τα δικά μας σύνορα ο κορονοϊός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου