ΛΑΡΙΣΑ

Συναγερμός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

συναγερμός-στην-περιφέρεια-θεσσαλία-208214

Μετά τη διαπίστωση θετικού κρούσματος στις Σέρρες – Κλιμάκια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ξεκινούν ελέγχους για τα μέτρα βιοασφάλειας

Eπισκέψεις στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις θα ξεκινήσουν κλιμάκια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Τα κλιμάκια θα ελέγξουν αν τηρείται η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, καθώς το ιογενές νόσημα είναι μεταδοτικό. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύει ο καταναλωτής από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καλεί όλους όσοι εκτρέφουν οικόσιτους χοίρους να δηλώσουν υποχρεωτικά στα κατά τόπους γραφεία τον αριθμό και την τοποθεσία εκτροφής τους.

Οπως σημειώνει, η καταγραφή όλων των οικόσιτων χοίρων είναι υψίστης σημασίας στο πλαίσιο εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η κατοχή χοίρων που δεν έχουν δηλωθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία κυρώσεις.

Οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων υποχρεούνται να δηλώσουν τους χοίρους τους στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να τους στεγάσουν εντός περιφραγμένου χώρου, να

χρησιμοποιούν καθαρά ρούχα κατά την είσοδο στον χώρο στέγασης των χοίρων που να μην έχουν χρησιμοποιήσει σε χώρο που διαβούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι και να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και της καθαριότητας του χώρου στέγασης των ζώων. Οι συλλογικοί φορείς παρακαλούνται να συνδράμουν στις οικείες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την επιτυχία της τήρησης των μέτρων.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ή μη δήλωσης των ζώων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης των χοίρων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση ή ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται ότι η τυχόν εμφάνιση της ασθένειας των χοίρων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου