ΛΑΡΙΣΑ

Σύγχρονη πόλη θα σχεδιάσουν μαθητές της Θεσσαλίας

σύγχρονη-πόλη-θα-σχεδιάσουν-μαθητές-τ-249202

Θα διοργανωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Βόλο – Το Π.Θ. στρατηγικός συνεργάτης του First Lego League

Σύγχρονη πόλη, που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες ζωής των κατοίκων της, καλούνται να σχεδιάσουν μαθητές της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και Βολιώτες, που θα συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής για παιδιά, που φιλοξενείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος στον Βόλο, στις 16 Φεβρουαρίου, στο κτίριο «Παπαστράτος».

«City shaper» είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού του Girst Lego League και πραγματεύεται όσα αφορούν σε σύγχρονη πόλη και τις συνθήκες ζωής για τους κατοίκους της. Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του πλαισίου δράσης για το 2020, «οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν κτίρια, συνδυάζουν την επιστήμη και την τέχνη για να δημιουργήσουν κτίρια και δομές για τους πελάτες τους. Κάποιες φορές δημιουργούν νέα κτίρια και κάποιες άλλες επανασχεδιάζουν παλιά. Δουλεύουν ως ένα υποσύνολο μιας μεγαλύτερης ομάδας, όπως οι ομάδες που διαγωνίζονται στον FLL. Οι μηχανολόγοι μηχανικοί, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι μηχανικοί περιβάλλοντος σιγουρεύονται ότι ένα project ταιριάζει στην τοποθεσία του. Οι εργάτες που ασχολούνται με το κατασκευαστικό κομμάτι, όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και οι ξυλουργοί, αλλά και οι υπεύθυνοι έργου, σιγουρεύονται ότι η δουλειά δεν ξεπερνά το χρονικό πλαίσιο και τον προϋπολογισμό. Κάθε ρόλος είναι εξίσου σημαντικός για την ολοκλήρωση ενός έργου».

Στην παγκόσμια διοργάνωση στην οποία λαμβάνουν μέρος παιδιά ηλικίας από 9 έως 16 ετών έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 20 ομάδες από Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Το 2014 ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό eduACT (Δράση για την Εκπαίδευση) με μεγάλη επιτυχία και από τότε διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ διεξήχθη τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Βουλγαρία.

Στον Βόλο ο διαγωνισμός διεξήχθη για πρώτη φορά το 2018 με τη συμμετοχή 100 παιδιών, ενώ πέρυσι στη μεγάλη γιορτή επιστημών, καινοτομίας και τεχνολογίας που φιλοξένησε το παραλιακό συγκρότημα «Παπαστράτος», διαγωνίστηκαν 12 ομάδες και πάνω από 300 παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε παράλληλες πρωτότυπες δραστηριότητες που προσέφεραν εθελοντές και εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φέτος οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των δύο προηγούμενων χρόνων.

Οπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο FLL δημοσιεύει πρόκληση, που βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό επιστημονικό πρόβλημα. Κάθε πρόκληση έχει τρία μέρη, το Robot Game, το Project και τα Core Values. Ομάδες από δύο έως και δέκα άτομα, με τουλάχιστον έναν ενήλικο προπονητή, συμμετέχουν στην πρόκληση προγραμματίζοντας ένα αυτόνομο ρομπότ για να σκοράρουν πόντους στην θεματική πίστα (Robot Game), προτείνοντας λύσεις στο πρόβλημα που έχουν ανιχνεύσει (Project) και λειτουργώντας πάντα με βάση θεμελιώδεις αξίες (Core Values).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου