ΛΑΡΙΣΑ

Πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον περιορισμό του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

πανθεσσαλική-συγκέντρωση-διαμαρτυρί-346610

Πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης της Διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, περιορίζοντας το αυτοδιοίκητο, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν προς όλους τους πολίτες και φορείς της Θεσσαλίας, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

«Για την αιφνίδιαεν μία νυκτί κατεπείγουσα προσπάθεια της Κυβέρνησης να πλήξει το ΚΕΘΕΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου μέσω της οποίας διακυβεύεται η ίδια η λειτουργία του Οργανισμού.

Η κατάργηση του εκλεγμένου και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ και η αντικατάστασή του από έμμισθο Συμβούλιο διορισμένων, καταστρατηγεί την ομαλή λειτουργία του Φορέα:

• Γραφειοκρατικοποιεί τη λειτουργία και τη θεραπεία και αποκλείει τα μέλη, τους γονείς και το προσωπικό από την ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις και το στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού.
• Συνδέει άμεσα και συγχέει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ με τις όποιες αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ανοίγοντας πύλες για ποικίλες «ημέτερες» παρεμβάσεις.
• Θέτει υπό διαπραγμάτευση το σκοπό, το στόχο και τη θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ (δωρεάν και στεγνά προγράμματα), καθώς με απόφαση του Υπουργού Υγείας εντός τριμήνου από τη δημοσίευση της ΠΝΠ, θα οριστεί ο τρόπος λειτουργίας των οργάνων και «ζητήματα διοικητικής οργάνωσης και διασύνδεσής τους και κάθε αναγκαίο ζήτημα για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ» (ΦΕΚ 145/30.09.19, άρθρο 56).

Ο αιφνιδιασμός συνοδεύεται από σοβαρότατες μομφές για να δικαιολογηθεί η αδιάλλακτη απόφαση της Κυβέρνησης επικαλούμενη την «αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης». Το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε πρόσφατο έλεγχό του πιστοποίησε την πολύ καλή επίδοση του Οργανισμού στον Τομέα αυτό. Ο Υπουργός Υγείας φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κάθε χρόνο σχέδιο δράσης, προϋπολογισμό και απολογισμό στο Υπουργείο Υγείας υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί για πάνω από 35 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι δεν προϋπήρξε διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας και το ΚΕΘΕΑ, ούτε καμία συντονισμένη ενέργεια για την χάραξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Εργαζόμενοι, θεραπευόμενοι, γονείς και φίλοι, όλοι μέλη της οικογένειας του ΚΕΘΕΑ γνωρίζουμε ότι αυτό είναι η αρχή της προσπάθειας σπίλωσης του ΚΕΘΕΑ και του έργου του. Ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε είναι να μιλήσουμε για το έργο μας και να ζητήσουμε τη συμπαράσταση της ευρύτερης κοινότητας. Εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της.
Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:
• Την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ.
• Τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες.
• Την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
• Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Η κραυγή διαμαρτυρίας του ΚΕΘΕΑ θα ακουστεί στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας καθώς και σε όλες τις Περιφέρειες όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ καλούν όλους τους πολίτες και φορείς της Θεσσαλίας που είναι στο πλευρό τους να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου