ΛΑΡΙΣΑ

Σπιρομετρήσεις σε 1.000 άτομα στη Θεσσαλία

σπιρομετρήσεις-σε-1-000-άτομα-στη-θεσσαλί-495447

Eνημερωτικές εξορμήσεις της Πνευμονολογικής και του καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη στη Θεσσαλία

Περισσότερες από 1.000 σπιρομετρήσεις καταγράφονται στον φετινό απολογισμό δράσης σε Μαγνησία και ευρύτερη Θεσσαλία, με το ποσοστό των πασχόντων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να υπολογίζεται στο 10% του γενικού πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι ιατρικές εξορμήσεις που πραγματοποιούνται από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, έχουν ως στόχο να καταγράψουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος και την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σε χρόνιους καπνιστές.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και η ομάδα του διερευνούν στη διάρκεια της χρονιάς νέα περιστατικά και περιπτώσεις χρόνιων καπνιστών ηλικίας 40 ετών και άνω, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υφίσταται το πρόβλημα και κατά πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα και την λειτουργικότητά τους στον χώρο της εργασίας.

«Το ποσοστό εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι υψηλότερο στους βαρείς καπνιστές, όπως διαπιστώνουμε από την έρευνα που διεξάγουμε επί σειρά ετών», δήλωσε ο κ.Γουργουλιάνης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η διαδικασία των σπιρομετρήσεων συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα σε Αργαλαστή και Καλά Νερά, με τον κ. Γουργουλιάνη να υπογραμμίζει ότι «υπάρχει διαρκής προσέλευση του κόσμου στις σπιρομετρήσεις, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία».

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εξετάσεις είναι ότι «όσο οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να καπνίζουν, θα έχουν συνέπειες στο αναπνευστικό, μειωμένη αναπνευστική λειτουργία, και προσπαθούμε να τους πούμε ότι η βλάβη είναι αναστρέψιμη και αν κόψουν το κάπνισμα, κερδίζουν χρόνια ζωής» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Η αθρόα προσέλευση του κόσμου αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ανησυχία από τον πληθυσμό, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα προγράμματα εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται σε σχολεία, για την ενημέρωση των μαθητών από το θρανίο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου