ΛΑΡΙΣΑ

Διεθνές Ινστιτούτο ελιάς και λαδιού από το Πανεπιστήμιο Yale

διεθνές-ινστιτούτο-ελιάς-και-λαδιού-α-555618

Στην Επιστημονική Επιτροπή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας -Στους Δελφούς το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019

Με πρωτοβουλία των Ελληνικής καταγωγής καθηγητών του παγκοσμίου φήμης Πανεπιστημίου Yale, Δρ. Βασίλη Βασιλείου, διευθυντή του τμήματος Περιβαλλοντικών επιστημών και Υγείας και Τάσου Κυριακίδη, ερευνητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Πανεπιστήμιο του Yale, προχωρά στη σύσταση Διεθνούς Ινστιτούτου Ελαιολάδου και Ελιάς με την επωνυμία Yale Olive Institute.

To Ινστιτούτο φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνή κόμβο συντονισμού ερευνών και φορέα δημόσιας διάχυσης των ευρημάτων σχετικά με την ευεργετική δράση της ελιάς και του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία. Το εν λόγω Ινστιτούτο προγραμματίζεται να εδρεύει εντός της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale στο New Haven. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπευθύνου του Ινστιτούτου καθηγητή Β. Βασιλείου, το Ινστιτούτο θα στηριχθεί οικονομικά από Δημόσιες και ιδιωτικές πηγές, κυρίως παραγωγικούς φορείς και επιχειρηματικούς φορείς από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικές μελέτες σχετικές με το ελαιόλαδο από τα τμήματα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βιοχημείας –Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώθησε τους ανθρώπους του Ινστιτούτου να συμπεριλάβουν τους Καθηγητές Δημήτριο Κουρέτα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και την καθηγήτρια Μαρία Χαλαμπαλάκη απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την καθηγήτρια Μαρία Καψοκεφάλου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου. Από την Ελληνική πλευρά επίσης συμμετέχει και ο γνωστός σέφ Ηλίας Μαμαλάκης σε θέματα που αφορούν την γαστρονομία .

Από Ελληνικής πλευράς ισχυρή στήριξη παρέχει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος μαζί με τον Δήμαρχο Δελφών θα φιλοξενήσουν το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019 στους Δελφούς. Στις εργασίες του Συνεδρίου θα ενταχθούν και ενέργειες προβολής προιόντων από Ελληνικές εταιρείες προκειμένου να αναδειχθεί η ανώτερη ποιιότητα του Ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς παγκοσμίως.

Ο Καθηγητής Δ. Κουρέτας έχει αναλάβει τον συντονισμό της προβολής των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το κομμάτι ελια-ελαόλαδο για όλη τη Θεσσαλία, και στο επόμενο διαστημα θα υπάρξει επισημη ανακοίνωση για επαφή με τις επιχειρήσεις του κλάδου στη Θεσσαλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου