ΛΑΡΙΣΑ

Μελέτη προδιάθεσης για τον καρκίνο μαστού και ωοθηκών στη Θεσσαλία

μελέτη-προδιάθεσης-για-τον-καρκίνο-μα-572030

Θα υλοποιήσουν η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μελέτη γενετικής προδιάθεσης για τον καρκίνο μαστού και των ωοθηκών στον θεσσαλικό γυναικείο πληθυσμό πρόκειται να υλοποιήσουν Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση της μελέτης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη ανησυχία στον πληθυσμό και σε φορείς της Θεσσαλίας, σχετικά με τα κρούσματα καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Για το φαινόμενο αυτό ενοχοποιούνται μια σειρά από αίτια χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες και επίσημα στοιχεία. Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης πρόκειται να μας οδηγήσει στα κατάλληλα συμπεράσματα και σε περαιτέρω ενέργειες πάνω στο ζήτημα αυτό».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε γυναίκες ηλικίας 35-85 ετών. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα με καρκίνο μαστού, με μία στις εννέα γυναίκες να προσβάλλεται από αυτή τη μορφή καρκίνου. Στην Ελλάδα 5.000 γυναίκες, ετησίως, ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Στη Θεσσαλία παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των περιστατικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τέτοιων περιστατικών, όπως καταγράφεται στα ειδικά ιατρεία.

Η παρούσα μελέτη στοχεύει τόσο στο σωστό χαρακτηρισμό της νόσου στις γυναίκες που πάσχουν (κληρονομική ή μη μορφή) όσο και στο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον έγκαιρο εντοπισμό της προδιάθεσης για εκδήλωση καρκίνων μαστού και ωοθηκών, όσων γυναικών εντοπισθούν ότι είναι φορείς μεταλλαγμένων γονιδίων (BRCA1, BRCA2) με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή πρόληψη. Η εφαρμογή μέτρων πρόληψης αποτελεί στρατηγική περιορισμού των δαπανών για την υγεία λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καρκίνος εκτός από το μεγάλο κοινωνικό κόστος επιφέρει και πολύ υψηλό οικονομικό κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου