ΛΑΡΙΣΑ

Εκπαίδευση Εισαγγελέων και Δικαστών της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

εκπαίδευση-εισαγγελέων-και-δικαστών-628670

Με επιτυχία υλοποιήθηκε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ διήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης-ευαισθητοποίησης σε θέματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων για τους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς Λειτουργούς της Θεσσαλίας και τους Προϊσταμένους των Επιμελητειών Ανηλίκων της Θεσσαλίας. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και εντάσσεται σε έναν κύκλο αντίστοιχων σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Η 1η μέρα του σεμιναρίου ήταν κοινή για όλους τους συμμετέχοντες από τη Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο και υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα, με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή της κυρίας Δημητρίου, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέλυσε τη σημασία της πρωτοβουλίας και τη συσχέτιση του έργου των Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί το ΚΕΘΕΑ. Επίσης τους προέτρεψε να είναι θετικοί στην απόδοση ευκαιριών στους εξαρτημένους χρήστες για παραπομπή στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που σαν στόχο έχουν την πλήρη απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, αναλύθηκε διεξοδικά η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ και οι υπηρεσίες του στη Θεσσαλία μέσω των προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, ενώ υπήρξε διεξοδική συζήτηση σε τρεις άξονες που άπτονται της παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλία: τις εισαγγελικές εντολές για παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος, την παρέμβαση στους ενήλικες χρήστες εντός και εκτός του σωφρονιστικού συστήματος καθώς και την παρέμβαση στους ανήλικους παραβάτες στο πλαίσιο των Επιμελητειών Ανηλίκων.

Η 2η μέρα του σεμιναρίου υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο Βόλο για τους Λειτουργούς της Μαγνησίας και ταυτόχρονα στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα για τους Λειτουργούς από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στις συναντήσεις της δεύτερης μέρας οι Εισαγγελείς και Δικαστές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη και γονείς που συμμετέχουν στις διαφορετικές φάσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε έδωσε την ευκαιρία της αλληλοκατανόησης της προσπάθειας για αλλαγή των πρώην εξαρτημένων χρηστών και των οικογενειών τους καθώς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους για κοινωνική επανένταξη.

Παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να διακρίνουν το κίνητρο του κατηγορούμενου χρήστη ώστε να του αποδώσουν τη 2η ευκαιρία, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το Λειτούργημά τους και την προστασία του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και όπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες αποτέλεσε την αρχή για μία πιο ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και αρχών στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης και την απονομή ευκαιριών στους εξαρτημένους χρήστες για θεραπεία και επανένταξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου