ΛΑΡΙΣΑ

Διαστάσεις επιδημίας έχουν πάρει τα «Fake news». Τί συζητήθηκε σε εκδήλωση στη Λάρισα

διαστάσεις-επιδημίας-έχουν-πάρει-τα-fak-649776

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση – διάλεξη με θέμα το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Λάρισα και συγκεκριμένα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη η οποία διοργανώθηκε από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Ευβοίας.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Fake news και σύγχρονη δημοσιογραφία στην περίοδο της κρίσης». Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο παγκόσμιο φαινόμενο των fake news (ψευδών ειδήσεων), και την σχέση του φαινομένου με τη δημοσιογραφία, ενώ εξήγησαν πώς μπορεί ο πολίτης να αξιολογεί σωστά την πληροφορία που λαμβάνει.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ανδρέας Βέγλης – διευθυντής Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ, τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, ο Νίκος Παναγιώτου – επίκουρος καθηγητής, τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ, ο Θοδωρής Δανιηλίδης – ιδρυτής της ιστοσελίδας «ELLINIKA HOAXES» και ο δημοσιογράφος – μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Ευβοίας, Κώστας Γκιάστας.

Το διάλογο συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Ένας εκ των ομιλητών της σπουδαίας σημερινής εκδήλωσης, ο Νίκος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τμήμα δημοσιογραφίας και ερευνητικός υπότροφος της Google, τόνισε πριν την έναρξη της εκδήλωσης:

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία. Για μας είναι μια καλή αφορμή να συζητήσουμε με την δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά και με τους πολίτες ένα θέμα το οποίο είναι ουσιαστικό, το ζήτημα της παραπληροφόρησης η οποία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και ταυτόχρονα ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την δημοκρατία μας.

‘Έχουμε δει αποτελέσματα, είτε στην Αμερική, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ουγγαρία, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και ως πολίτες, αλλά και γενικότερα ως πανεπιστήμια, ως δημοσιογραφικοί φορείς κλπ, τις ευθύνες που έχουμε προκειμένου να περιορίσουμε το φαινόμενο αυτό και ταυτόχρονα να ελέγξουμε την παραπληροφόρηση η οποία διαχέεται και χάρη στην οποία εκμεταλλεύονται κάποιοι είτε για πολιτικούς είτε για οικονομικούς σκοπούς».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης ο οποίος επισήμανε πόσο σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι ψευδείς ειδήσεις στην εποχή μας, φέρνοντας ορισμένα παραδείγματα, όπως αυτό που είχε γραφτεί πριν λίγους μήνες και αφορούσε τους πρόσφυγες του Κουτσόχερου. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ψευδή είδηση ομάδα εξ αυτών δεν κατανάλωνε το φαγητό που τους προφέρονταν και προτιμούσε το φαγητό καντίνας έξω από το Κουτσόχερο. «Σε χρόνο «μηδέν» τα σχόλια από κάτω από τα δημοσιεύματα καυτηρίαζαν το γεγονός, για να εμφανιστεί κάποιος από την περιοχή με δικό του σχόλιο επισημαίνοντας ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν καν καντίνες. Κι όμως τα σχόλια συνεχίζονταν με ταχύτατο ρυθμό, ενώ την είδηση είχαν αναπαράγει τουλάχιστον 20 ιστοσελίδες», σημείωσε ο κ. Δεληγιάννης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης: ο Α΄αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χρ. Μπραζιώτης, το μέλος ΔΣ του ΔΣΛ κ. Κ. Βελισσαρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Β. Πινακάς, το μέλος του ΔΣ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Ι. Διαμαντής, το μέλος του ΔΣ ΠΟΕΣΥ κ. Ι. Σιούλας κ. Σιούλας, η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων κ. Στ. Μπαξεβάνου.

[onlarissa.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου