ΛΑΡΙΣΑ

Πρόγραμμα στήριξης της λειτουργίας των 12 ΤΟΜΥ της Θεσσαλίας

πρόγραμμα-στήριξης-της-λειτουργίας-τ-695867

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενέκρινε πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ

Σε μια δράση η οποία ενισχύει την προσβασιμότητα των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» μετά την έγκριση που έλαβε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Πρόκειται για πρόγραμμα στήριξης της λειτουργιάς των δώδεκα ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος αποτελεί η καθολική προσιτή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες του συνόλου του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις και η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία (Reducing Health Inequalities).

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επεσήμανε τα εξής: «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όπου ο πολίτης στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη δημόσια υγεία, τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς αυτούς.

Με στρατηγική και προσανατολισμό ενισχύουμε τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια μας ώστε να παρέχεται φροντίδα υψηλού επιπέδου, μέσω ορθής διαγνωστικής και θεραπευτικής ιατρικής περίθαλψης.

Στηρίζουμε το βασικό και αναγκαίο αγαθό της δημόσιας υγείας και στόχος μας είναι το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Πιστεύω μας ως αιρετή Περιφέρεια είναι ότι χρειαζόμαστε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου οι πλούσιοι θα μπορούν να προστρέχουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και όχι οι φτωχοί στις ιδιωτικές».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΡΑΣΗΣ

Το νέο μοντέλο υπηρεσιών στοχεύει στην ορθολογική πλοήγηση των ατόμων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μέσω της ανακατεύθυνσης της ζήτησης από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, όπως είναι τα Νοσοκομεία, παρέχοντας ποιοτικές, ολιστικές και κοινοτικά προσανατολισμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποτελεί τη συνέχιση της Δράσης που ξεκίνησε το 2017 με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναφέρεται στις 12 ΤΟΜΥ που προβλέπονται στη Θεσσαλία, με Φορέα Λειτουργίας την 5η Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σύμφωνα με το άρθρο 106 του Ν. 4461/2017 (ΦΕΚ 38/Α/28-3-2017), συγκροτούνται με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, αποτελούνται από προσωπικό έως δώδεκα ατόμων και ενισχύουν και αναβαθμίζουν, ως αποκεντρωμένες μονάδες τους, το έργο που παρέχεται από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ.

Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν με ανθρώπινο δυναμικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας και λοιπό προσωπικό, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με μετακίνηση προσωπικού σύμφωνα με την σχετική Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό τρόπου λειτουργίας τους».

Να διευκρινισθεί πως η υποβολή προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ο.Π.Σ. έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018, με άμεση αξιολόγηση των προτάσεων. Η Πρόσκληση με α/α 062 εκδίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό 1303/2013 και είναι αναρτημένη με τα συνημμένα της στο δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας,

Σημειώνεται τέλος η Πρόσκληση με α/α 062 έχει προϋπολογισμό 11.7000.000 ευρώ εκ των οποίων 6.478.875 ευρώ χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους και 5.221.125 ευρώ συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους, προς τον Δυνητικό Δικαιούχο που είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου