ΕΛΛΑΔΑ

Πηνελόπης… έργα: Χιόνια, κρύο, πλημμύρες και μποφόρ [φωτό]

πηνελόπης-έργα-χιόνια-κρύο-πλημμύρε-702663

Χιόνια, δυνατοί άνεμοι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη χώρα λόγω της επέλασης της “Πηνελόπης” ενώ οι πρώτες νιφάδες έπεσαν και στην Πάρνηθα. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Πιο αναλυτικά, χιόνι πέφτει σε Τρίκαλα, Φλώρινα, Πήλιο, σε Περτούλι, Ελάτη, Λίμνη Πλαστήρα, Πισοδέρι, Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, Xάνια Πηλίου και Νυμφαίο όπως επίσης στα ορεινά της Λάρισας και στον Κίσσαβο.

Φωτό larissanet

Φωτό larissanet

Έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε και στις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων. Χαρακτηριστικές οι εικόνες από το Παλαιοχώρι Καλαμπάκας.

Σαμοθράκη

Έντονη χιονόπτωση έπληξε και το νησί της Σαμοθράκης με το πυκνό χιόνι να έχει ήδη σκεπάσει πολλές περιοχές.Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου Χώρας, των Κ.Δ.Α.Π Χώρας και Λακκώματος και την ακύρωση δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού αναμένεται η εκδήλωση παγετού τις βραδινές ώρες σήμερα και τις πρωινές αύριο.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης και σύμφωνα με την αναμενόμενη εξέλιξη εκδήλωσης παγετού τις απογευματινές και βραδινές ώρες σήμερα και τις πρωινές αύριο, και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, για λόγους ασφάλειας λαμβάνονται από τον Δήμο τα εξής μέτρα:

• Διακοπή της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού
• Διακοπή της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Χώρας

Χανιά

Έντονη κακοκαιρία επικρατεί από το πρωί και στα Χανιά με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους που δημιούργησαν προβλήματα στην πόλη και στις γύρω περιοχές.

φωτό zarpanews

Μεγάλες καταστροφές στη Μυτιλήνη

Το βράδυ της Τετάρτης επλήγη από την κακοκαιρία η Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ζημιές προκλήθηκαν στη Λέσβο, την πρωτεύουσα του νησιού, από την έντονη βροχόπτωση.

Καταστράφηκε τμήμα του οδοστρώματος στον κάμπο της Γέρας και συγκεκριμένα στην είσοδο του χωριού Παλαιόκηπος. Επίσης, ζημιές έχουν αναφερθεί στο χωριό Πλαγιά στην περιοχή του Πλωμαρίου, ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις βράχων στην περιοχή Καβάκι στον δρόμο μεταξύ Πέτρας και Μολύβου στη βόρεια Λέσβο.

Επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας στο Πήλιο

ϊδια εικόν ακαι Επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ορεινή περιοχή του Πηλίου στη Μαγνησία, λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Κολυνδρίνη Δωροθέα σημείωσε πως από την περιοχή του Σανατορίου μέχρι το Καράβωμα στο Πήλιο το ύψος του χιονιού φτάνει τα 10 εκατοστά, ενώ έξι αλατιέρες επιχειρούν αυτές τις ώρες σε διάφορα σημεία.

Μεταξύ άλλων η κ. Κολυνδρίνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής, σημειώνοντας βέβαια ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ειδικά τις βραδινές ώρες που η πέφτει η θερμοκρασία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας έχει υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονιού στον επαρχιακό δρόμο Κισσού – Χανίων (δρόμος χιονοδρομικού κέντρου) και η κίνηση γίνεται από εναλλακτική διαδρομή. Απαραίτητη είναι και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον επαρχιακό δρόμο Βόλου – Ζαγοράς και στον επαρχιακό δρόμο Χανίων – Δράκειας.

Δεμένα τα πλοία

Στο μεταξύ, παραμένουν δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, καθώς είναι σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ρίο – Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Πρίνος Καβάλας – Θάσος, Κεραμωτή – Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και η Σαμοθράκη, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και ειδικότερα των ισχυρών ανέμων έντασης 7-8 μποφόρ που πνέουν στο Θρακικό πέλαγος.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν, την παρασκευή στις 16.00 και το Σάββατο στις 11.00 από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και από το ακριτικό νησί προς το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου αύριο στις 19.00 και μεθαύριο στις 14.00, εφόσον βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, όπως προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι επικρατούν σήμερα στον Έβρο, ενώ έχουν σημειωθεί και ασθενείς χιονοπτώσεις στο βόρειο τμήμα του νομού. Ο υδράργυρος στο Σουφλί έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, στους -2 στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο και στον 1 βαθμό στην Αλεξανδρούπολη όπου πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Η πρόγνωση και τα προβλεπόμενα ύψη χιονιού για την Παρασκευή

Την Παρασκευή προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

H θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 5 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 10 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 7 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα

[thetoc.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου