Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε στις τέσσερις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών της Θεσσαλίας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία", η έρευνα διατάχτηκε ύστερα από επιστολή που είχαν αποστείλει στον κ. Δασκαλόπουλο οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ολύμπου, Τσαριτσάνης, Αραδοσιδίων,Σαρανταπόρου, Βαλανίδας και Ποταμιάς καταγγέλοντας "Ελληνοποιήσεις" εισαγόμενου γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και αλλού, με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή παραγωγού.

Η αγορά του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα μας μαστίζεται από μια πρωτόγνωρη κρίση λόγω της ασταμάτητης πτώσης της κατανάλωσης καθώς τα εισοδήματα έχουν περιοριστεί δραματικά. Αυτή είναι η αιτία του κακού, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η τιμή του γάλακτος καθορίζεται πρωτίστως από την ζήτηση στην αγορά, η οποία, το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και μεγάλο μέρος των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων (φέτα, κασέρι, κ.α.) μένουν απούλητα στα ψυγεία των επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου η προσφορά Ελληνικού γάλακτος είναι άφθονη και είναι αμφίβολο με τα δεδομένα αυτά αν το εισαγόμενο γάλα παραμένει τελικά φθηνότερο από το Ελληνικό.