ΛΑΡΙΣΑ

«Φωτιές» ανάβουν οι λιγνίτες Ελασσόνας

φωτιές-ανάβουν-οι-λιγνίτες-ελασσόν-479772

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, με την οποία ζητά να εφαρμοστεί το fast track για την αδειοδότηση των νέων ορυχείων λιγνίτη και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Δράμα και την Ελασσόνα, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για πρόσβαση ιδιωτών στην λιγνιτική παραγωγή.

Ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός αντέδρασε άμεσα και με δήλωσή του κάλεσε να «ξεχάσουν» τους λιγνίτες Ελασσόνας και την κυβέρνηση να βγάλει το θέμα από την ατζέντα των διαπραγματεύσεών της με την τρόικα.

«Το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμο ούτε εμπορεύσιμο», τόνισε ο κ. Αγοραστός με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για το θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη που επανήλθε στο προσκήνιο λόγω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

Στη δήλωσή του ο κ. Αγοραστός επισημαίνει: «Ως νεοεκλεγείσα περιφερειακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας και προσωπικά ως νεοεκλεγείς περιφερειάρχης θέλουμε να καταστήσουμε για άλλη μια φορά απολύτως σαφή την θέση μας:

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα της επαρχίας Ελασσόνας. Η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της επαρχίας Ελασσόνας και γενικότερα της Θεσσαλίας καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι για την αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας αδιαπραγμάτευτες. Αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν υποχωρούμε.

Καλούμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επιτέλους με σαφήνεια στο θέμα και να απεντάξει τους λιγνίτες Ελασσόνας από την ατζέντα των διαπραγματεύσεών της με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Αφ’ ης στιγμής η τοπική κοινωνία της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και γενικότερα του νομού Λάρισας και της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι κατηγορηματικά αντίθετες, ουδείς λόγος υπάρχει να συντηρείται το ζήτημα στην επικαιρότητα. Πολύ περισσότερο καθώς στην επαρχία Ελασσόνας είναι πλέον αναγνωρισμένα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όπως η φέτα και το αρνάκι.

Έχουμε δηλώσει και το ξαναλέμε: Να «ξεχάσουν» τους λιγνίτες της Ελασσόνας.

Το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι διαπραγματεύσιμο ούτε εμπορεύσιμο με κανένα Μνημόνιο και καμία τρόικα».

Δήλωση Απ. Παπατόλια

Σε σχέση με την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ που επανέφερε το θέμα της αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων, ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Απόστολος Παπατόλιας δήλωσε τα εξής:

«Πρώτον, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς ότι η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, δεν είναι παρά το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απηχεί Κυβερνητικές δεσμεύσεις για το ζήτημα της αξιοποίησης του λιγνίτη.

Θα ήταν επίσης χρήσιμο, να πληροφορηθεί ο νέος Περιφερειάρχης τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη Βουλή των Ελλήνων, σε συναινετικό κλίμα, για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο ρόλος του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια «καθαρή» ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και να δοθεί στη συνέχεια ένα ισχυρό μήνυμα στην Τρόικα, είναι αναγκαίο να συμβάλλουν, όχι μόνο όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας αλλά και το σύνολο των Περιφερειακών παρατάξεων της Θεσσαλίας.

Επομένως, πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι η συγκρότηση ενός αρραγούς και κοινού μετώπου των θεσσαλικών δυνάμεων που θα παράσχει ολόπλευρη στήριξη στις προσπάθειες όλων εκείνων που δίνουν σήμερα τη μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αποτροπή του ενδεχομένου αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων.

Το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας, δεν επιτρέπει ούτε άκοπους λεονταρισμούς, ούτε επικοινωνιακές «ψευτομαγκιές».

Επιτάσσει περιφερειακή και πολιτική συνεννόηση ώστε η πολιτική διαπραγμάτευση να έχει αίσια έκβαση για τον τόπο μας αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου