Από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα στο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του δήμου Λαρισαίων βρήκαν καταφύγιο 70 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Λάρισας, η ψυχολόγος του Ξενώνα Βίκυ Λέντζα, τα θύματα δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ. Το επίπεδο της μόρφωσης, η οικονομική κατάσταση και η ηλικία των γυναικών που πέφτουν θύματα σωματικής, λεκτικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης ποικίλουν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η βία είναι ενδοοικογενειακή και ασκείται από τον σύζυγο-σύντροφο.

Έντονο είναι το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
«Βία, εκτός απο τη σωματική, τη λεκτική και την σεξουαλική, είναι και ο αποκλεισμός της γυναίκας από τους συγγενείς της, η απαγόρευση να εργάζεται, η μη πρόσβασή της στα οικονομικά της οικογένειας αλλά και στα διοικητικά έγγραφα που την αφορούν όπως να μπορεί να βγάλει από το δήμο ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης» μας λέει η ψυχολόγος του Ξενώνα.

Οι γυναίκες που καταφεύγουν στον Ξενώνα Φιλοξενίας της Λάρισας ακολουθούν ένα τρίμηνο πρόγραμμα στήριξης. Οι επιστήμονες τις βοηθούν πρώτα να νιώσουν ασφαλείς και έπειτα να αποκτήσουν τα εφόδια για να σταθούν μόνες στα πόδια τους.

Η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητη και υπάρχει 24ωρη φύλαξη. Στο προσωπικό συμπεριλαμβάνονται και παιδοψυχολόγοι που δουλεύουν με τα παιδιά των θυμάτων.

Οι γυναίκες διατηρούν επαφή με την επιστημονική ομάδα του ξενώνα και βοηθιούνται όποτε το χρειαστούν.
Μπορούν να φιλοξενηθούν όλες οι γυναίκες ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, τη θρησκεία ή την εθνικότητα.

Το απόγευμα σήμερα στις 18.00 μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο στον πεζόδρομο της Βενιζέλου ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Πηγή: ΕΡΤ