ΛΑΡΙΣΑ

Μέτωπο κατά του λιγνίτη

μέτωπο-κατά-του-λιγνίτη-496353

Μέτωπο με τη Φλώρινα, τη Δράμα, τα Τρίκαλα και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές που έχουν πρόβλημα με την ενδεχόμενη εκμετάλλευση του λιγνίτη δημιουργεί η Νομαρχία Λάρισας με σκοπό την από κοινού αντίδρασή τους.
 
Την πρωτοβουλία Οργανισμός WWF Ελλάδας και η Νομαρχία Λάρισας αποδέχθηκε να συμμετάσχει στην κίνηση αυτή που αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη ισχυρή πίεση, ώστε να μην περάσει το θέμα του λιγνίτη για το οποίο πιέζει η Ε.Ε την ελληνική Κυβέρνηση.
 
Για το θέμα ενημερώθηκε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας, μετά και από σχετική οδηγία του Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού.
 
Όπως ανέφερε στο νομαρχιακό συμβούλιο η αρμόδια αντινομάρχης Ρένα Καραλαριώτου –που έχει αναλάβει και το σχετικό συντονισμό- το WWF έλαβε την πρωτοβουλία για σύμπηξη πανελλαδικού μετώπου κατά του λιγνίτη, με τη συμμετοχή περιοχών που πλήττονται από το θέμα αυτό.
 
«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται ως νομός για να μην περάσει η εκμετάλλευση του λιγνίτη», είπε η κ. Καραλαριώτου και συνέχισε: «Δεν είναι δυνατόν εμείς να έχουμε προετοιμάσει όλα αυτά τα χρόνια μια ήπια ανάπτυξη για την Ελασσόνα βασισμένη στον τουρισμό με κέντρο τον Όλυμπο, την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και τώρα να έρχονται να μας ζητάνε να κάνουμε στροφή στο λιγνίτη που θα αποτελειώσει όλη την επαρχία. Προχτές γιορτάσαμε τη φέτα, θέλοντας να κάνουμε την Ελασσόνα πρωτεύουσα αυτού του δυναμικού προϊόντος. Τώρα τι θα λέμε; Πουλάμε φέτα με…λιγνίτη;»
Ηδη, το WWF Ελλάδος επικοινώνησε με τη Νομαρχία Λάρισας και έστειλε και έγγραφο στο νομάρχη.
 
Σ’ αυτό, αναπτύσσοντας το σκεπτικό του αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η φημολογία για δημοπράτηση των λιγνιτικών πεδίων σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεγόρα (Φλώρινας) μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
 
Το WWF αφουγκράζεται την ανησυχία μεγάλους μέρους της τοπικής κοινής γνώμης που θεωρεί πως κατά κάποιο τρόπο δεν πρέπει να συμβεί καθώς θα προκαλέσει μεγάλες βλάβες στη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας, στην υγεία των κατοίκων και στο φυσικό περιβάλλον.
 
Γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει επαφές με ΟΤΑ και φορείς στους νομούς που βρίσκονται τα λιγνιτικά πεδία (Λάρισα, Δράμα, Φλώρινα), καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η πρώτη κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σημαντικά αποτελέσματα αφορά την έκδοση κοινής ανακοίνωσης κατά της εκμετάλλευσης λιγνιτικών ορυχείων στις πιο πάνω περιοχές.
 
Το WWF αναφέρει ότι ήδη ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής υπογραφών σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ ΟΤΑ, φορέων και πολιτών, και καλεί όσους εμπλέκονται να συνυπογράψουν κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην προσπάθεια ή να έλθουν σε επαφή για το θέμα με το WWF, μπορούν να στέλνουν e-mail στη διεύθυνση: [email protected].
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου