ΛΑΡΙΣΑ

Αναστάσιος στη Λάρισα: Άλλοι χτίζουν τείχη, εμείς πιστεύουμε στην προοπτική των γεφυρών

αναστάσιος-στη-λάρισα-άλλοι-χτίζουν-τ-439426

Βαθιά συγκινημένος αλλά και «αμήχανος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος ΤΙράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη Λάρισας, το μεσημέρι της Τρίτης. Στην τελετή που έλαβε χώρα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ο Μακαριότατος μίλησε για μία Λάρισα που «διακρίνεται από λεπτότητα, ευγένεια και δυναμικότητα», ενώ με αφορμή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια σημείωσε πως «άλλοι χτίζουν τείχη, εμείς πιστεύουμε στις γέφυρες, γιατί οι γέφυρες έχουν ομορφιά και προοπτική».

«Αισθάνομαι αμηχανία γιατί υπάρχει ένας κατακλυσμός ευγένειας και λεπτότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, δηλώνοντας παράλληλα ιδιαίτερα συγκινημένος λόγω του ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αναγόρευσή του ήταν ομόφωνη.

Και πρόσθεσε: «σε πολλές πόλεις είχα την ευκαιρία αυτή, αλλά σήμερα αισθάνομαι λίγο περισσότερο βαθιά συγκινημένος. Όλα είναι τόσο πολύ φωτεινά και γεμάτα από την ευγένεια, τη λεπτότητα και τη δυναμικότητα που διακρίνει τους Λαρισαίους».

Συνεχίζοντας ο Ιεράρχης τόνισε πως «είμαστε σε μία εποχή δύσκολη. Και σ’ αυτή την εποχή πρέπει να γίνει μία αντίσταση στην παρακμή. Και η αντίσταση δεν είναι τίποτε άλλο από την ποιότητα. Και αυτή την ποιότητα την υπηρετείτε με τον καλύτερο τρόπο σε πολλούς τομείς».

Υπογράμμισε επίσης πως επιδιώκει μία «Ορθοδοξία με πολύ σεβασμό, κατανόηση και ελπίδα για τον κάθε άνθρωπο» και ευχήθηκε «με όλη μου την καρδιά να συνεχίσει αυτή η ομορφιά που υπάρχει στη Λάρισα. Η σαρκωμένη αγάπη του θεού το απέραντο και το άπειρο κάλος, να εμπνέει συνεχώς την πορεία όλων. Και αυτών που πιστεύουν σε αυτόν και αυτών που λένε ότι πιστεύουν.

Η πορεία της Λάρισας για πολλά – πολλά χρόνια θα συνεχίσει να ακτινοβολεί και να δίνει ελπίδα στο χώρο της Λάρισας αλλά και της Ευρώπης» κατέληξε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν νωρίτερα και η προσφώνηση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος σημείωσε ότι «ακόμα και ένας απλός παρατηρητής της ζωής σας και της πορείας σας αντιλαμβάνεται πλήρως τη βαθιά σας αγάπη για τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας αλλά και την πλήρη αφοσίωσή σας στην «σάρκωση» του λόγου του Θεού, στη γλώσσα και τον πολιτισμό κάθε λαού.

Το σπουδαίο έργο σας στην ορθόδοξη ιεραποστολή, στην Αφρική, καταδεικνύει τη θέληση και την επιμονή σας για τη διάδοση της Αλήθειας, μέσω της ορθόδοξης χριστιανικής Ιεραποστολής και μαρτυρίας. Δικαίως λοιπόν, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη η συμβολή σας στην αναβίωση της ορθόδοξης ιεραποστολής στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Και σ΄ αυτό το πεδίο της πολυετούς δράσης, αναδείχθηκε η βαθιά αγάπη σας για τον άνθρωπο και η επιμονή σας να δημιουργείτε γέφυρες. Γέφυρες συναδέλφωσης που στηρίζονται στα γερά θεμέλια της αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού.

Αλλά και στην πολύχρονη συμμετοχή σας, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, κινηθήκατε στην ίδια κατεύθυνση, Η συνυπογραφή των δηλώσεων και των διεκκλησιαστικών αποφάσεων αυτού του παγκόσμιου χριστιανικού οργανισμού, όπως για παράδειγμα σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, την εξάλειψη της βίας και τον τερματισμό των πολέμων, προάγουν την αρμονική συμβίωση στον πλανήτη. Η στάση σας αυτή σας τιμά και μας κάνει υπερήφανους».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων είπε επίσης πως «η οικουμενική προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αποτυπώνεται με ενάργεια στα λόγια του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος σημειώνει τα εξής: Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι δώρο του ουρανού. Δώρο για την ανθρωπότητα. Είναι άνδρας σπάνιος, δυσεύρετος, πολυτάλαντος, πολύγλωσσος, πολυαγαπητός. Διεθνούς κύρους και αναγνωρίσεως».

Το παρόν στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος και Αμαντίας κ.κ. Ναθαναήλ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης και η πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα κ. Ardiana Hobdari.

Πηγή: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου