ΠΕΝΘΙΜΑ

Στον αξέχαστο φίλο ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΘΑΝΟ

στον-αξέχαστο-φίλο-σακη-καραθανο-848553

Πάνε αρκετές δεκαετίες που γνώρισα τον Σάκη Καραθάνο. Μας ήρθε από την γενέτειρά του, την Καρδίτσα, (όταν είχαμε περάσει εκδρομείς όντες από την Καρδίτσα πριν από μερικά χρόνια είχαμε επισκεφθεί την Μητρόπολη και με θαυμασμό και έκπληξη συνάμα, είδαμε ότι, μέσα στο ναό υπήρχε ναϊδριο αφιέρωμα στου Στυλιανού Καραθάνου πατέρα του Σάκη. Τότε που ήρθε ο πανέμορφος αυτός νεαρός με την πλούσια κόμη τραπεζικός υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα , γνωριμίες είχε μόνο από τους συγγενείς του από την Καρδίτσα. Μέσα όμως σε λίγους μήνες όλα τα νιάτα του Βόλου άνοιξαν την αγκαλιά τους και δέχθηκαν τον Σάκη Καραθάνο. Θέλεις η ομορφιά του, θέλεις η καλοσύνη που τον ξεχώριζε από τους άλλους, θέλεις η αρχοντιά του, θέλεις το κέφι και η αισιοδοξία του κατέκτησε τις καρδιές της νεολαίας του μεταπολεμικού Βόλου.

Σημείο συνάντησης τότε η παραλία του Βόλου. Στα κλεφτά συναντιόμασταν στις βόλτες αυτές, γιατί τότε η αυστηρότητα του σχολείου δεν επέτρεπε τέτοιες εξόδους. Για τα σημερινά δεδομένα αυτό είναι ανήκουστο, παρ’ όλα αυτά πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν η πειθαρχία δεν είναι απαραίτητη στην παιδεία. Εδώ όμως ανοίγει άλλο κεφάλαιο κι εμείς θέλουμε το μικρό αυτό αφιέρωμά μας, ν’ αναφέρεται στον Σάκη και μόνο στον αξέχαστο Σάκη Καραθάνο.

Στα γλέντια και τις διασκεδάσεις ήταν πρώτος. Παντρεύτηκε τη Μηλίτσα Ζαρλή, μια αξιόλογη γυναίκα με πλούσια κοινωνική δράση. Απέκτησε δυο παιδιά, τον Στέλιο και την Ειρήνη και από τα παιδιά του ευτύχησε να περιβάλλεται από τέσσερα εγγόνια, το ένα καλύτερο από το άλλο. Πρωτιές στις Πανελλήνιες εξετάσεις, βραβεία στα πτυχία τους και ο Σάκης πρώτος και καλύτερος με το ζεστό χαμόγελό του να καμαρώνει με κρυφή περηφάνια την πλούσια οικογένεια που του χάρισε ο Θεός. Πιστός χριστιανός, στο εκκλησίασμα της Κυριακής και των γιορτινών ημερών, έδινε πάντοτε το χριστιανικό παρόν του. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε με στωικότητα και πάντα με χαμόγελο τις αρρώστιες που τον ταλάνιζαν. Εμείς όμως είχαμε την συνήθεια να περνάμε από τα καφέ που καθόταν τα πρωινά με φίλους και να θυμόμαστε τον αξέχαστο καβαλιέρο στα τσάρλεστον που ίσως ήταν ο μοναδικός που με συντρόφευε στα ευτυχισμένα χρόνια που περάσαμε.

Ο Σάκης θα είναι πάντα στην καρδιά μας και θα τον νοιώθουμε πάντα τριγύρω μας με το καλοσυνάτο χαμόγελό του. Αξέχαστε φίλε Σάκη!!!

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου