ΛΑΡΙΣΑ

Μια καρέτα- καρέτα στην παραλία του Αγιοκάμπου

μια-καρέτα-καρέτα-στην-παραλία-του-αγι-63829

Μια χελώνα καρέτα – καρέτα αντίκρισαν προχθές οι κάτοικοι του Αγιοκάμπου στον Δήμο Αγιάς.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες είχαν αντίκτυπο και στη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες. Δυστυχώς τη συγκεκριμένη την ξέβρασε η θάλασσα νεκρή και μάλιστα σε προχωρημένη σήψη σύμφωνα με το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας «Ο Αρχέλων».

Οι χελώνες, όπως και όλα τα ερπετά, είναι εκτόθερμα, ψυχρόαιμα δηλαδή ζώα. Η θερμοκρασία του σώματός τους, εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επομένως η πτώση της θερμοκρασίας του νερού, προκαλεί πτώση του μεταβολισμού στον οργανισμό τέτοιων ζώων. Με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να παρουσιάζονται αδρανή και με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με συμπτώματα δηλαδή υποθερμίας. Ειδικά οι μικρές σε ηλικία χελώνες είναι αυτές που δεν αντέχουν. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου και όπως δηλώνουν στην «Ε» οι μη χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν τις χελώνες στη χώρα μας. «Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά ζώα. Το χειμώνα μεταναστεύουν σε πιο ζεστές περιοχές, κυρίως της νότιας Μεσογείου. Φέτος δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα τα ζώα να μείνουν εδώ», τονίζουν σχετικά.

Οι έντονοι αέρηδες, λοιπόν, που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο οδήγησαν κάποιες από τις εξασθενημένες αυτές χελώνες κοντά σε ακτές, όπως είναι και αυτή του Αγιοκάμπου. Κάποιες αντέχουν και είναι ακόμα ζωντανές όταν τις βγάλει στη στεριά το κύμα και μεταφέρονται για την παροχή βοήθειας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας «Ο Αρχέλων» άλλες πάλι είναι τόσο αδύναμες που τραυματίζονται πέφτοντας ακόμα και πάνω σε βράχια, με αποτέλεσμα να τις βγάζει η θάλασσα έξω νεκρές. Από το 2010 έως και το 2015 έχουν καταγραφεί επτά νεκρές χελώνες στην περιοχή του Αγιοκάμπου και όπως επισημαίνουν από το Κέντρο «πρόκειται για μια σποραδική παρουσία των θαλάσσιων χελωνών στον Αγιόκαμπο και αυτό δείχνει ότι δεν είναι η περιοχή τους». Εξάλλου οι καρέτα – καρέτα εντοπίζονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα όπως είναι η Ζάκυνθος.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών επισημαίνει ότι όταν οι πολίτες εντοπίζουν χελώνες που τις έχει ξεβράσει το κύμα είτε ζωντανές είτε νεκρές θα πρέπει αρχικά να ενημερώνουν τις λιμενικές αρχές, για την καταγραφή αλλά και τη διάσωση των ζώων.

Ζωή Παρμάκη (Εφ. Ελευθερία)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου