ΛΑΡΙΣΑ

Νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στον κόμβο της Νίκαιας

νέο-πανθεσσαλικό-συλλαλητήριο-την-πέ-206281

Σε νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στον κόμβο Νίκαιας προχωρούν την Πέμπτη στις 15:00 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου, μετά την μαζική συμμετοχή που σημειώθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής τους επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, μετακίνησαν, από τις πλατείες των χωριών τους, όπου βρίσκονταν περίπου για μια εβδομάδα, τα τρακτέρ τους οι αγρότες από τη Φθιώτιδα, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει κάθε σημείο που οδηγεί στην εθνική οδό.

«Εμείς πετύχαμε τον στόχο μας να φτάσουμε δίπλα στην εθνική οδό» δηλώνει ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Συλλόγου των αγροτών κ. Δημογιάννης.

Τα τρακτέρ κινήθηκαν σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο από τη Δυτική Φθιώτιδα μέχρι τη Λαμία για να βρεθούν πλάι στην εθνική οδό χωρίς ωστόσο να εμποδιστούν από την αστυνομία, την οποία οι αγρότες είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αποκλείσουν.

Σύμφωνα με τους αγρότες, τα κεντρικά αιτήματα έχουν σχέση τόσο με διαχρονικά θέματα που έχουν αναδείξει, όπως είναι το πετρέλαιο και η τιμή του ρεύματος, όσο και άκρως επίκαιρα θέματα, όπως είναι η φορολόγησή τους και η τήρηση βιβλίων, ζητώντας από την κυβέρνηση το πάγωμα των διαδικασιών καθώς όπως τονίζουν «κανείς δεν μπορεί να βρει άκρη σε αυτά τα θέματα».

Οι ίδιοι έχουν ανοιχτή γραμμή και με τα υπόλοιπα μπλόκα στη Στερεά Ελλάδα, όπως επίσης και με άλλα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα. Θεωρούν ότι ο διάλογος που υπήρξε μέχρι σήμερα ήταν άνευ αντικειμένου και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να λυθούν τα θέματα τα οποία προβάλλουν, ενώ αποφεύγουν να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους και τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη οι αγρότες έχουν ξεκινήσει επαφές με πολιτικούς παράγοντες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού συλλόγου, κ. Δημογιάννης, επισημαίνοντας τα αδιέξοδα στα οποία έχει φτάσει η αγροτική οικογένεια, σημειώνει: «Εμείς θα συνεχίσουμε την ενημέρωση προς όλες τις κατευθύνσεις μαζί με τις προσπάθειες αριθμητικής ενίσχυσης των τρακτέρ στο μπλόκο. Θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στον πρωτογενή τομέα».

«H σημερινή κατάσταση απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές» τονίζει σε δήλωση του ο δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και συμπληρώνει: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταφεύγουμε στις γνωστές πρακτικές που ζημιώνουν τον απλό πολίτη. Μια κοινωνία θα ξαναχτιστεί όταν όλοι επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο και τις διεκδικήσεις μας». Ο ίδιος στην ίδια δήλωση του προτείνει εξαντλητικό διάλογο με την εμπλοκή της Περιφέρειας, καθώς όπως λέει «οι λύσεις θα προκύψουν μόνο μέσα από έναν ευρύ, θεσμοθετημένο εθνικό και περιφερειακό διάλογο, ο οποίος θα παραμερίσει τις διαφορές, και με μετριοπάθεια, υπομονή και συναινετική διάθεση, θα προτάξει το εθνικό συμφέρον πάνω και πέρα από κόμματα και συμφέροντα».

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις δημοσιών υπηρεσιών στην Αργολίδα και την Μεσσηνία.
Στο Άργος, ομάδα αγροτών πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Πταισματοδικείο, όπου δικάζονταν αγρότες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η κατηγορία αφορούσε τον αποκλεισμό της εθνικής οδού κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων το 2010. Τελικά η υπόθεση πήρε αναβολή για τις 10 Νοεμβρίου.

Λίγο αργότερα, αγροτοκτηνοτρόφοι από τη γέφυρα του Ξηριά, στην είσοδο του Άργους, πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.
Όταν έφτασαν στη ΔΥΟ, παράλληλα με ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσαν για τη φορολογία των αγροτών, μοίρασαν πορτοκάλια στους υπαλλήλους και τους πολίτες που εξυπηρετούνταν.

Ακολούθως κινήθηκαν στο κέντρο του Άργους και πήγαν στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, όπου παλαιά ήταν η Αγροτική, και «έκτισαν» με τελάρα από πορτοκάλια την είσοδο για μία περίπου ώρα, και στη συνέχεια άδειασαν τα πορτοκάλια στο πεζοδρόμιο και μπήκαν στην τράπεζα μοιράζοντας στο προσωπικό πορτοκάλια.

Στη Μεσσήνη, αγρότες με τρακτέρ μπλόκαραν την είσοδο του δημαρχείου, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη, ενώ στη συνέχεια έκαναν αυτοκινητοπορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο σταθμό του ΟΣΕ, όπου έχουν στήσει μπλόκο.

Περίπου πέντε ώρες διήρκεσε η κατάληψη του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών από αγρότες του νομού, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη και στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς).

Κρατώντας μαύρες σημαίες, οι αγρότες, παρουσία και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη να έρθει σε επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη προκειμένου να ζητήσουν ένα ραντεβού μαζί του.

Η επικοινωνία, ωστόσο, με τον υπουργό δεν κατέστη εφικτή και οι αγρότες αποχώρησαν δηλώνοντας ότι θα εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι Σερραίοι αγρότες προανήγγειλαν για την Τετάρτη προανήγγειλαν συμβολική κατάληψη στην Εφορία Σερρών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου