ΛΑΡΙΣΑ

Δεσμεύτηκαν ρουμάνικα αρνιά στη Λάρισα

δεσμεύτηκαν-ρουμάνικα-αρνιά-στη-λάρι-313829

Στα δίχτυα του ελέγχου κλιμακίου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πιάστηκε χθες κρεοπώλης της Λάρισας, να διαθέτει αρνιά από τη Ρουμανία, με παραποιημένες σφραγίδες.

Ειδικότερα στο πλαίσιο των ελέγχων, που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, στα κρεοπωλεία της Λάρισας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής δέσμευσε σε κρεοπωλείο, είκοσι αρνιά ρουμάνικης προέλευσης, καθώς σε κάποια από αυτά είχαν αφαιρεθεί οι σφραγίδες της χώρας προέλευσής τους και σε κάποια είχαν παραποιηθεί.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Θανάσης Γκουντέλας, «στον έλεγχο που διενεργούμε, για παράνομες ελληνοποιήσεις αρνιών, εντοπίσαμε χθες (για πρώτη φορά στη Λάρισα) και δεσμεύσαμε από κρεοπώλη της πόλης μας, που διατηρεί και άλλα δύο κρεοπωλεία στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, είκοσι αρνιά από τη Ρουμανία, όπου σε κάποια είχε διαγραφεί από τη χαρακτηριστική σφραγίδα του ζώου, το σημείο που αναγράφει τη χώρα προέλευσής τους και σε άλλα είχε αφαιρεθεί εντελώς.

Από την έρευνα των στοιχείων διαπιστώσαμε ότι ο ίδιος κρεοπώλης έχει σφάξει, σε σφαγείο του νομού μας, στο σύνολο 240 αρνιά ρουμάνικης προέλευσης και ως εκ τούτου ερευνούμε το πού έχουν διατεθεί τα υπόλοιπα, από τα είκοσι που δεσμεύσαμε».

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν προχθές και συνεχίζονται εντατικά αυτές τις μέρες, ενώ από την ίδια υπηρεσία παρακολουθείται ανελλιπώς, ο αριθμός των αρνιών που σφάζονται στα τέσσερα σφαγεία του νομού Λάρισας.

Ο κ. Γκουντέλας μας ενημερώνει ότι από τις 11 Απριλίου μέχρι και σήμερα, στα σφαγεία του νομού μας, έχουν σφαχθεί περί τα 3.000 αρνιά προερχόμενα από τη Ρουμανία, τα οποία διατέθηκαν σε αγορές εκτός νομού.

«Εκτός των 220 αρνιών από τη Ρουμανία, που δεν ξέρουμε ακόμη πού διέθεσε το κρεοπωλείο, όπου διαπιστώσαμε την αφαίρεση και παραποίηση των σφραγίδων, τα υπόλοιπα που σφάχθηκαν στο νομό μας, διατέθηκαν σε άλλες αγορές», τόνισε.

«Δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, ερευνώντας εντατικά για κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών, με παράνομες ελληνοποιήσεις αρνιών, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων», υποστηρίζει ο κ. Γκουντέλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα τέσσερα σφαγεία του νομού Λάρισας, ο αριθμός των εισαγόμενων από τη Ρουμανία αρνιών για την ελληνική αγορά, ήταν κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται, όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής, στο ότι η τιμή τους είναι ακριβότερη φέτος, από ό,τι τα ελληνικά αρνιά και δεν συνέφερε στους εμπόρους. Αλλωστε προηγήθηκε διάθεση μεγάλης ποσότητας αρνιών της Ρουμανίας, στην ιταλική αγορά.

Eφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου