ΛΑΡΙΣΑ

Καταγγελίες κατά Λαρισαίων κτηνοτρόφων

καταγγελίες-κατά-λαρισαίων-κτηνοτρό-387663

Για παράνομη μετακίνηση αγελάδων, από τον νομό Λάρισας στον νομό Κοζάνης, οι οποίες μάλιστα αποδείχτηκαν θετικές στη Φυματίωση κάνει λόγο το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετική καταγγελία δύο κτηνοτρόφων της Αγιάς Λάρισας.

Οι καταγγέλλοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για την μη επιστροφή του μολυσμένου κοπαδιού στον τόπο προέλευσής τους, καθώς κινδυνεύουν να μολυνθούν και τα δικά τους ζώα, τα οποία γειτνιάζουν με αυτά, πίνουν νερό από την ίδια ποτίστρα και γενικότερα βόσκουν στην ίδια τοποθεσία.

Αναλυτικότερα, το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης απαντώντας στις καταγγελίες των δύο Αγιωτών κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε ο σχετικός επιτόπιος έλεγχος κατά τον οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία αγελαίων βοοειδών κτηνοτρόφων προερχομένων απ’ την Π.Ε. Λάρισας οι οποίοι παρανόμως μετακίνησαν τα συγκεκριμένα ζώα στην περιοχή, χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά-άδειες μετακίνησης. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες αγέλες είναι θετικές στη Φυματίωση και δεν έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους, οπότε κρίνεται ως επιβεβλημένη η άμεση απομάκρυνση των συγκεκριμένων ζώων απ’ τη συγκεκριμένη περιοχή και η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης, σύμφωνα πάντα με τους ενδεδειγμένους τρόπους που αφορούν μετακινήσεις ζώντων ζώων (ύπαρξη κατάλληλων μεταφορικών μέσων)».

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και κάθε μέρα που περνά, ο κίνδυνος μετάδοσης της φυματίωσης για τα δικά τους ζώα αυξάνεται». Οι δύο κτηνοτρόφοι έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές, ενώ σκοπεύουν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, κατά παντός υπευθύνου.

Εφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου