ΛΑΡΙΣΑ

Κοξάκι και οστρακιά στη Λάρισα

κοξάκι-και-οστρακιά-στη-λάρισα-399143

Κρούσματα των ιών «κοξάκι» και «οστρακιά» εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στους παιδικούς σταθμούς της Λάρισας, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ανησυχήσουν έντονα.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς ο ιοί αντιμετωπίζονται, όμως καλό θα είναι οι γονείς να γνωρίζουν και να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι ο ιός «κοξάκι» προκαλεί πολλές αναπνευστικές και εντερικές μολύνσεις. Ο βαθμός μεταδοτικότητάς του μεγαλώνει με τη ζέστη. Οι παιδίατροι ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι θανατηφόρος, εκτός από σπάνιες σοβαρές περιπτώσεις, αλλά προκαλεί επιπλοκές στην καρδιά σε ποσοστό περίπου 20% του πληθυσμού. Ευθύνεται για την πρόκληση δυο ασθενειών, του συνδρόμου χεριών, ποδιών και στόματος, καθώς και μιας μορφής έρπητα.

Εξαπλώνεται εύκολα, αφού μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, από το πρόσωπο στα χέρια, στο στόμα, στα μάτια και στη μύτη, διαμέσου του βήχα και του φτερνίσματος. «Στόχος» του είναι περισσότερο τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 10 ετών. Τα «ύποπτα» συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της γρίπης: ξαφνικός υψηλός πυρετός μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου, πονόλαιμος, εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια, πληγές στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, πονοκέφαλος, απώλεια της όρεξης και κόπωση.

Όταν πρόκειται για πιο βαριά περιστατικά, εντείνονται τα συμπτώματα και παρατηρούνται εμετός, ναυτία, πόνοι στο στήθος, διαταραχές στην αναπνοή και αφυδάτωση. Παρόλο που ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί, οι παιδίατροι συμβουλεύουν ότι τηρώντας αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, ειδικά εφαρμόζοντας το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μπορεί κανείς να περιορίσει τη μεταδοτικότητά του.Από την άλλη, η «οστρακιά» οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά. Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά.

Επιπλέον, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά. Μπορεί δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα παιδί να εμφανίσει οστρακιά ενώ το άλλο παιδί όχι, λένε οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπτώματα της οστρακιάς είναι τα εξής: Ένα ο άρρωστο παιδί με οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι. Το άρρωστο παιδί με οστρακιά μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα. Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες. Την υποχώρηση του εξανθήματος της οστρακιάς ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο διαρκεί 5-10 μέρες, λένε οι παιδίατροι.

Εφ. Κόσμος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου