ΛΑΡΙΣΑ

ΥΠΕΚΑ: Πράσινο φως για το οδικό τμήμα Τύρναβος – Ελασσόνα

υπεκα-πράσινο-φως-για-το-οδικό-τμήμα-τύ-423505

Την απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Βελτίωση του Οδικού Τμήματος Τύρναβος – αρχή Παράκαμψης Ελασσόνας στο νομό Λάρισας» υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Πρόκειται για νέο έργο οδοποιίας που αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος από Τύρναβο έως Ελασσόνα.

Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκους 15 km περίπου, ο οποίος θα λειτουργεί με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και την κατασκευή Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα χάραξη περιλαμβάνει και σήραγγα μήκους 2,3 χλμ, η οποία κατασκευάζεται για τη διέλευση του ορεινού όγκου μεταξύ των πεδιάδων Τυρνάβου και Ελασσόνας, ενώ το έργο θα καταλήγει στον ανισόπεδο Κόμβο Ελασσόνας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ «η χάραξη στα πρώτα 1,7 km οδεύει επί της υφιστάμενης Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης. Ακολούθως το οδικό τμήμα από τη Χ.Θ 1+700 έως τη Χ.Θ 7+400 αποτελεί νέα χάραξη, το οποίο κινείται ανατολικά της προαναφερθείσας Εθνικής Οδού παρακάμπτοντας τον οικισμό Λυγαριά. Το τμήμα από τη Χ.Θ. 7+400 έως τη Χ.Θ. 9+700 αποτελεί υπόγειο τμήμα (σήραγγα), το οποίο κατασκευάζεται για τη διέλευση του ορεινού όγκου μεταξύ των πεδιάδων Τυρνάβου και Ελασσόνας.»

» Τέλος, το τμήμα από τη Χ.Θ. 9+700 έως τη Χ.Θ. 15+000 αποτελεί επίσης νέα χάραξη η οποία κινείται δυτικά της υφιστάμενης Εθνικής Οδού και καταλήγει στον Ανισόπεδο Κόμβο Ελασσόνας».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, ώστε να λειτουργεί σαν σύγχρονος ενιαίος οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις οδικές μεταφορές μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, δεδομένου ότι ο οδικός άξονας Λάρισα – Κοζάνη μελλοντικά προβλέπεται να λειτουργήσει ως Κάθετος Άξονας σύνδεσης με την Εγνατία Οδό και να συνδράμει στην ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Μεταφορών και των Εθνικών Δικτύων Μεταφορών. Γι΄ αυτό το λόγο, το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007 – 2013»

Το υπό μελέτη έργο αναπτύσσεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διέρχεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου