ΛΑΡΙΣΑ

Κρυώνουν χιλιάδες Λαρισαίοι

κρυώνουν-χιλιάδες-λαρισαίοι-472893

ο 50% των Λαρισαίων «παγώνουν» στα σπίτια τους, στην καρδιά του χειμώνα, καθότι τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν ούτε για να προμηθευτούν έναν τόνο πετρελαίου για τους καυστήρες τους, ώστε να ζεσταθούν.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των πωλήσεων πετρελαίου, των προμηθευτών- βενζινοπωλών στην πόλη μας, που καταγράφουν ότι οι παραγγελίες, διατηρούν και φέτος μια μείωση της τάξεως του 50%, καθότι οι πελάτες τους αντιμετωπίζουν μεγάλη οικονομική δυσπραγία για να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Ν. Λάρισας, κ. Ελλη Παπαδοπούλου: «Πέρυσι καταγράφηκε 70% μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και φέτος αν και είχαμε μια άνοδο της τάξεως του 20%, λόγω του επιδοτούμενου προγράμματος πετρελαίου θέρμανσης σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, παρ’ όλα αυτά ένα ποσοστό 50% των καταναλωτών, εξακολουθεί να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να βάλει πετρέλαιο.

Αυτοί ανήκουν κυρίως στις «ασθενείς ομάδες» πληθυσμού, που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να πάρουν επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και είναι οι φοιτητές, συνταξιούχοι και άτομα που φαίνονται φιλοξενούμενοι στα σπίτια που διαμένουν, καθώς οι τίτλοι τους δεν ανήκουν στο όνομά τους».

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται από 1.25 ως 1,27 ευρώ το λίτρο, ενώ ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οι καταναλωτές που τυγχάνουν της επιδότησης θέρμανσης, πληρώνουν το πετρέλαιο στα 0,90 ευρώ το λίτρο, όπως υποστηρίζει η κ. Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας ότι «…σε αυτή την τιμή το προμηθεύονται και οι καταναλωτές σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς να επιδοτούνται…

Πριν χρόνια και συγκεκριμένα το 2001-2002, το ένα τρίτο του μισθού εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πήγαινε στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα αυτό το ποσοστό όχι μόνο δεν φτάνει, αλλά χρειάζονται τρεις μισθοί για να βάλει κάποιος έναν τόνο!».

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ένοικοι πολυκατοικιών της Λάρισας, λόγω ασυμφωνίας στην προμήθεια πετρελαίου. Ειδικότερα οι μισοί ένοικοι θέλουν να βάλουν πετρέλαιο και οι άλλοι μισοί δεν θέλουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών τους και όπως υποστηρίζει η κλ. Παπαδοπούλου: «Παγωμένες, παραμένουν πολλές πολυκατοικίες της πόλης μας, καθότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι ένοικοί τους για την προμήθεια πετρελαίου…».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ

Στην τελευταία συνεδρίαση που είχε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), στη Λάρισα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι οι εξής:

-Προσφυγή της Ομοσπονδίας, στο Συμβούλιο της Επικράτειας, κατά της ενσωμάτωσης του επικουρικού ταμείου των βενζινοπωλών, στον ΟΑΕΕ.

Όπως καταγγέλλουν, «το κράτος άρπαξε το αποθεματικό των βενζινοπωλών, που συγκέντρωσαν από τα δικά τους χρήματα, για να καλύψει έλλειμμα άλλων ταμείων».

-Θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες σε κάθε πόλη για φορολογικά θέματα.

-Θα αποσταλεί διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας στο Υπουργείο Μεταφορών, για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στους χρόνους έκδοσης αδειών λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έναν χρόνο! Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, θα μπορούσε να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα σε έναν μήνα!

Εφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου