ΛΑΡΙΣΑ

Μια «κιβωτός του Νώε» στον Κίσσαβο

μια-κιβωτός-του-νώε-στον-κίσσαβο-475201

Τον δικό τους οικολογικό «παράδεισο» σε υψόμετρο 1.100 μέτρων έχουν δημιουργήσει 23 μοναχές στον Κίσσαβο.

Μια «κιβωτός του Νώε» στον ΚίσσαβοΗ Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς αποτελεί μία «πράσινη κιβωτό», στην οποία οι διδαχές του Χριστού συνυπάρχουν με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αναφέρει χθεσινό αφιέρωμα της «Realnews».

Από το 1986, η κοινότητα των μοναχών υιοθέτησε οικολογικό τρόπο στην εκτροφή των ζώων, καθώς και στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, καλύπτοντας έτσι πλήρως τις ανάγκες της μονής και προωθώντας κάποια από τα προϊόντα στις τοπικές αγορές.

Σήμερα διατηρούν κοπάδια με αγελάδες πρόβατα, κατσίκια, αγριογούρουνα, πουλερικά και κουνέλια, τα οποία εκτρέφουν σύμφωνα με την οικολογική και βιολογική νοοτροπία. Από τα ζώα τους παράγουν κάθε χρόνο περίπου 40 τόνους γάλα, τους οποίους μετατρέπουν σε κάθε είδους τυρί στο δικό τους τυροκομείο.

Από τις ζωοτροφές μέχρι τα λιπάσματα, δίνεται μεγάλη σημασία στα βιολογικά προϊόντα και χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά προϊόντα, χωρίς αντιβιώσεις ορμόνες και χημικά.

Ετσι, παράγουν φρούτα, λαχανικά, βότανα και αρωματικά φυτά, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες της μονής αλλά διατίθενται και προς πώληση σε ενδιαφερόμενους και επισκέπτες. Μεταξύ των προϊόντων που παράγουν περιλαμβάνονται γλυκά, μαρμελάδες από άγρια φρούτα, σαπούνια, τουρσί, κρασιά, μέλι, τσίπουρο από σύκα, ελιές λάδι, δεκάδες βότανα και ζυμαρικά.

Επιπλέον, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου έχει αναδειχθεί σε «κιβωτό του Νώε», στην οποία φυλάσσονται και προστατεύονται με αγάπη και σεβασμό φυλές ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και σπάνιοι σπόροι.
Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθούν φυλές όπως ο ελληνικός ποιμενικός τα σκυριανά αλογάκια και διάφορες ελληνικές φυλές άγριων χοίρων, ενώ υπάρχει και τράπεζα σπόρων ώστε να μη μεταλλάσσονται.

Η φήμη για τις δραστηριότητες της μονής έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας. Άλλωστε, οι 23 μοναχές της Ιεράς Μονής προέρχονται από έντεκα διαφορετικά κράτη, τις Η ΠΑ την Αυστραλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Εσθονία, τον Λίβανο, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά ακόμα και από τη μακρινή Ιαπωνία! Παράλληλα, εκατοντάδες φοιτητές ερευνητές και επιστήμονες φτάνουν στην πόρτα της μονής ζητώντας να δουν στην πράξη την οικολογική συνείδηση και πρακτική ενός ορθόδοξου μοναστηριού. Τόπος προορισμού σε περίπτωση… καταστροφής.

kosmoslarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου