ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Στο στόχαστρο τσίπουρο και ρακή!

λάρισα-στο-στόχαστρο-τσίπουρο-και-ρακ-483440

Κινδυνεύουν με ιδιαίτερα βαριά φορολογία

Με ιδιαίτερα βαριά φορολογία κινδυνεύει το τσίπουρο καθώς οι πιέσεις από την πλευρά της ποτοποιίας απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα μεγάλες και όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι ανάμεσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες θα ανεβάζουν πολύ ψηλά το κόστος της παραγωγής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων τα οποία έχουν μπει στο τραπέζι είναι η αύξηση των τελών σε αυτούς που έχουν δικαίωμα να παράγουν τσίπουρο καθώς σήμερα μέσα σε ιδιαίτερα περιορισμένους χρόνους πληρώνονται ως τέλη 0,59 € για κάθε κιλό παραγόμενο τσίπουρο.

Αυτό το τέλος πληρώνεται στα τελωνεία για να ληφθούν οι σχετικές άδειες όμως από εκεί και μετά είναι ελεύθερη η διακίνησή του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ο δασμός θα φτάσει τα 3 €, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η τιμή θα αυξηθεί υπέρογκα και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν συμφέρον οι παραγωγοί να προχωρούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Με βάση τις εκτιμήσεις των παραγωγών μια τέτοια αύξηση εκείνο που θα δημιουργήσει είναι περίσσια παρανομίας καθώς αναζητούνται διάφοροι τρόποι για την παραγωγή του οι οποίοι δεν θα αποδίδουν στο δημόσιο ούτε ευρώ.

Όμως οι σκέψεις, επεξεργασίες και ρυθμίσεις δεν δείχνουν να σταματούν σ’ αυτό το επίπεδο μόνο, καθώς η ποτοποιία από τη δική της πλευρά επιμένει πως θα πρέπει να σταματήσει η διακίνηση που κάνουν οι παραγωγοί και πλέον όλος αυτός ο όγκος της κατανάλωσης να έρθει στην βιομηχανία.

Μάλιστα, συζητούν για διαφυγόντα κέρδη 300 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, γεγονός το οποίο κάνει την κυβέρνηση να το σκέφτεται.

Ήδη απ’ ότι τουλάχιστον επιμένουν οι πληροφορίες το θέμα έχει τεθεί όχι μόνο για το τσίπουρο αλλά και για τη ρακή καθώς εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.

Από την Κρήτη οι ενστάσεις έχουν αποτυπωθεί ήδη ενώ παρόμοιες κινήσεις διαπιστώνονται και στην Κεντρική Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών είναι η κυβέρνηση να σταματήσει τη συζήτηση που είχε γίνει ιδιαίτερα έντονη το προηγούμενο διάστημα αλλά συγχρόνως εκφράζονται φόβοι ότι η κυβέρνηση θα αιφνιδιάσει, γι’ αυτό άλλωστε διατηρούν μια ετοιμότητα.

Ιστορικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες άδειες οι οποίες δίνονται για 48ωρα μέσα σε ένα δίμηνο, από την εποχή που εφαρμόστηκαν ήθελαν απλά και μόνο να τονώσουν την οικονομία φτωχών περιοχών γι’ αυτό άλλωστε τέτοια καζάνια ουσιαστικά υπήρχαν σε περιοχές άγονες και ορεινές, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια μεταφέρθηκαν ή εγκαταστάθηκαν αλλού.

Από τη δεκαετία του ‘50 ουσιαστικά στις φτωχές ορεινές περιοχές η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος γίνονταν είτε με τις άδειες για τσίπουρο, είτε με τις άδειες για τον καπνό.

Το δεύτερο είδος να θυμίσουμε ότι έχει γίνει πλέον βιομηχανικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με ορεινές περιοχές.

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου