ΛΑΡΙΣΑ

Φάρσαλα: Μπαράζ συλλήψεων αγροτών για πλαστά τιμολόγια

φάρσαλα-μπαράζ-συλλήψεων-αγροτών-για-507654

Βοά ο τόπος στα Φάρσαλα για μία ακόμη φορά, για υπόθεση παράνομης είσπραξης επιστροφής ΦΠΑ από αγρότες, μέσω της… «γνωστής» μεθόδου των εικονικών τιμολογίων μέσω των οποίων εμφανίζονταν οικονομικές συναλλαγές για ανύπαρκτα αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του onlarissa.gr, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πέντε συλλήψεις αγροτών από διάφορες περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών για να κερδίσουν την ελευθερία τους μέσω της χρηματικής εγγύησης, χρειάστηκε να καταβάλλουν ποσά από 40.000 έως και 70.000 ευρώ!

Η έρευνα σε βάθος ετών από τον Οικονομικό εισαγγελέα έφθασε σε απίθανες περιπτώσεις εξαπάτησης του ελληνικού δημοσίου, δείγμα του τεράστιου κενού που υπήρχε εδώ και δεκαετίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αγρότη από ημιορεινό χωριό που εμφάνισε τιμολόγια για.. μπανάνες (!), ενώ πολλοί ακόμη έχουν συμπεριλάβει στα παραστατικά που αποδείχθηκαν κάλπικα, προϊόντα άσχετα με την παραγωγική δυνατότητα της περιοχής.

Τα ποσά ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι στιγμής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόνον στην επαρχία των Φαρσάλων την τελευταία διετία, έχουν ξεσπάσει τουλάχιστον τρία ακόμη αντίστοιχα οικονομικά σκάνδαλα, σε ένα εκ των οποίων εμπλέκονταν και αγροτικός συνεταιρισμός χωριού.

Η «τρύπα» του συστήματος που εκμεταλλεύονταν οι επιτήδειοι, ήταν το γεγονός πως μέχρι το 2011 δεν γίνονταν η απαιτούμενη διασταύρωση των τιμολογίων με τη δήλωση καλλιέργειας. Το καθεστώς άλλαξε όμως από το 2012, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να βγάζουν αλλεπάλληλα… λαυράκια.

Να «μπει το μαχαίρι βαθιά μέχρι το κόκκαλο» ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις από το onlarissa.gr εξήγησε πως «για πολλά χρόνια, κάποιοι αγρότες ζούσαν μόνον από την επιστροφή του ΦΠΑ». Αυτές οι ημέρες όμως φαίνεται πως τελείωσαν…

Onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου