ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Καταργείται το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

λάρισα-καταργείται-το-κέντρο-μοριακο-565975

Δεν συμπληρώθηκε ούτε μια εβδομάδα, από τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη προς τους φορείς του νομού πως «τη Λάρισα γενικώς δεν την αγγίζουμε…» για τα νοσοκομεία του νομού (υποδομές, διαθεσιμότητα προσωπικού κ.λπ.) και με μια αιφνιδιαστική, για τους περισσότερους, απόφαση ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ανακοινώνει ότι από χθες «εφαρμόζεται η νέα δομή του συστήματος αιμοδοσίας βάσει της οποίας ο μοριακός έλεγχος του αίματος θα διενεργείται σε τέσσερα Κέντρα Αίματος».

Με βάση την απόφαση Μπέζα καταργείται το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (όπως και αυτά της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Πάτρας), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» ο εξοπλισμός του Κέντρου της Λάρισας «ξηλώθηκε» ήδη προκειμένου να ενισχυθεί αντίστοιχο Κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την απόφαση Μπέζα, τα τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλίας θα εξυπηρετούνται πλέον από το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα τα δείγματα των αιμοληψιών που θα γίνονται σε νοσοκομεία της περιοχής θα πρέπει να αποστέλλονται για έλεγχο στο «ΑΧΕΠΑ», Κέντρο το οποίο θα εξετάζει δείγματα από 24 συνολικά νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σημειώνεται πως το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου λειτουργούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τον Απρίλιο του 2007 έχοντας ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αλλά πέραν της ασφάλειας στις μεταγγίσεις, η λειτουργία του στην περιοχή παρείχε τη δυνατότητα της άμεσης κάλυψης των όποιων αναγκών.

Οι επιπτώσεις από την απόφαση Μπέζα, σε ό,τι αφορά στην αυτάρκεια των νοσοκομείων της περιοχής σε ελεγμένο αίμα και με δεδομένο μάλιστα τον εθελοντισμό στο νομό Λάρισας, δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη αλλά παραμένει το βασικό ερώτημα για το τι πραγματικά εξυπηρετεί η χθεσινή απόφαση.

Επίσης θα πρέπει να αποσαφηνισθεί το θέμα της μεταφοράς των δειγμάτων και κυρίως των άμεσων αποτελεσμάτων. Αν η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους, τότε θα πρέπει να απαντηθεί ποιο θα είναι το κόστος που θα προκύψει για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας από την αποστολή δειγμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επίσης και της «άμεσης έκδοσης αποτελεσμάτων ελέγχου για την περιοχή, ερώτημα που τίθεται με αφορμή και το προχθεσινό δυστύχημα των Τεμπών, άσχετα με το αν τελικά στην πράξη, δεν απαιτήθηκαν μεγάλες ποσότητες αίματος» όπως σημείωνε γιατρός μιλώντας στην «Ε».

Να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου της Λάρισας, όπως και άλλα της χώρας, αντιμετώπιζαν προβλήματα από τις ελλείψεις αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο έλεγχος και κατ” επέκταση να αναβάλλονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως πρόσφατα είχε συμβεί στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Σύμφωνα με την απόφαση Μπέζα από χθες «εφαρμόζεται η νέα δομή του συστήματος αιμοδοσίας βάσει της οποίας ο μοριακός έλεγχος του αίματος θα διενεργείται στα ακόλουθα τέσσερα Κέντρα Αίματος: Ε.ΚΕ.Α., Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», Π.Γ.Ν. Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και Π.Γ.Ν. Ηρακλείου -Γ.Ν. «Βενιζέλειο» (νοσοκομειακή μονάδα «Βενιζέλειο»). Στο «ΑΧΕΠΑ» υπάγονται οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων: Π.Γ.Ν. Λάρισας- Γ.Ν. Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο», Γ.Ν. Τρικάλων και Γ.Ν. Καρδίτσας.

«Ελευθερία»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου