ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Χωρίς πανικό η άθληση στις πισίνες

χωρίς-πανικό-η-άθληση-στις-πισίνες-170122

Καθησυχαστικοί προπονητές και παράγοντες για τις συνθήκες στα κολυμβητήρια του Βόλου

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται έως και σήμερα στις τρεις πισίνες του Βόλου, στα κολυμβητήρια «Ιάσων Ζηργάνος» και «Βασίλης Πολύμερος», η ροή των προπονήσεων, με τις απαραίτητες ενέργειες να έχουν τεθεί σε ισχύ προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιεινή όσων χρησιμοποιούν όλες τις κολυμβητικές δεξαμενές.

Η αναβολή της διεξαγωγής των χειμερινών αγώνων των προαγωνιστικών κατηγοριών που είχαν προγραμματισθεί για τις 7 και 8 Μαρτίου στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας «Β. Πολύμερος», λόγω μη απολύμανσης της εγκατάστασης θορύβησε προσωρινά συλλόγους και γονείς και έφερε κάποιες ακυρώσεις εκδρομών στην πόλη, κυρίως από σωματεία που εδρεύουν μακριά από τον Βόλο. Επιπλέον, χθες, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, αναστέλλονται προσωρινά οι μετακινήσεις των μαθητών και μαθητριών από και προς τις κολυμβητικές δεξαμενές, για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

Από την άλλη, κανονικά διεξήχθησαν στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος», το Σαββατοκύριακο οι προγραμματισμένοι αγώνες για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα πόλο γυναικών, με τη συμμετοχή δύο Βολιώτικων σωματείων, ενός από τη Λαμία και ενός από τη Χαλκίδα.

Παράλληλα, η προσέλευση αθλητών, προπονητών και γονιών σε όλες τις πισίνες είναι κανονική, με τις απαραίτητες απολυμάνσεις όλων των κολυμβητικών δεξαμενών που συνέστησε το Υπουργείο Υγείας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού να έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, που συντονισμένα παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τα βολιώτικα σωματεία.

Όπως επεσήμαναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προπονητές συλλόγων, ολόκληρη η κολυμβητική κοινότητα του Βόλου, που αριθμεί εκατοντάδες άτομα, τα οποία προσέρχονται στις πισίνες σε καθημερινή βάση βρίσκεται σε εγρήγορση και όχι σε πανικό, με τους ανθρώπους των σωματείων να επισημαίνουν σε αθλητές και γονείς να ενημερώνονται για τα γενικά μέτρα πρόληψης και τις κατευθύνσεις που δίνονται από τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κατσικόπουλο, προπονητή στον ΟΕΑ/ΝΑΒ: «Η προσέλευση των αθλητών και αθλητριών για προπόνηση στο κολυμβητήριο «Ιάσων Ζηργάνος» γίνεται με την ίδια ένταση, όπως πριν την εμφάνιση και έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς και το πρόγραμμα για τη σχολική κολύμβηση. Εξάλλου, στην πόλη μας δεν υπάρχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ το γεγονός ότι οι κολυμβητικές δεξαμενές χλωριώνονται αποτελεί παράγοντα καθησυχασμού. Βρισκόμαστε σε πλήρη επικοινωνία με τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και λαμβάνουμε τις γενικές οδηγίες προκειμένου να προφυλαχθούν όσοι χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο. Από κει και πέρα, δε χρειάζεται να κυριαρχήσει ο πανικός, ενώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι οδηγίες και οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, σε συνδυασμό με τους λοιμωξιολόγους. Από την πλευρά μας επισημαίνουμε, σε κάθε περίπτωση τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής που πρέπει να τηρούνται».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο έφορος του κολυμβητικού τμήματος της Νίκης Βόλου Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης: «Στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας συνεχίζεται η προσέλευση αθλητών, προπονητών και γονιών. Παρά την ανησυχία που υπάρχει, επισημαίνεται η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, ενώ βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους υπεύθυνους από τον Δήμο Βόλου. Δε πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, από τη στιγμή που οι εξελίξεις, ιδιαίτερα σε όμορες χώρες, όπως η Ιταλία είναι δραματικές, αλλά ούτε και τρόμος, πανικός. Ως σωματείο, παρακολουθούμε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και βρισκόμαστε σε διαδικασία πραγματοποίησης συσκέψεων και ενημέρωσης των αθλητών μας, που ανέρχονται σε εκατοντάδες».

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Μαγνησιακού Θανάσης Γκιτέρσος τονίζει: «Δεν υπάρχει πανικός στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας, ίσως η κατάσταση να συνοψίζεται σε μια φυσιολογική ανησυχία κυρίως των γονιών των αθλητών, σχετικά με τη γενικότερη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και θα εναρμονιστούμε με οποιαδήποτε νέα εξέλιξη».

Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του ιού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών, επισημαίνει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.
Η εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πρέπει να εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.
Το υπουργείο Υγείας, εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ότι αφορά:
• Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες)
• Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών.
• Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
• Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.
• Το σύστημα ανακυκλοφορίας καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.
• Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
• Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD(Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7mg/l .
• Την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου