ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Στη Νότια Κορέα η Βολιώτισσα κολυμβήτρια Ναταλία Βαλαμουτοπούλου

στη-νότια-κορέα-η-βολιώτισσα-κολυμβήτ-364499

Mία ακόμη σπουδαία εμπειρία ζωής και συμμετοχή σε κορυφαία διοργάνωση με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα κατέγραψε η Βολιώτισσα αθλήτρια του ΟΦΑ Μαγνησίας Ναταλία Βαλαμουτοπούλου, που συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης βετεράνων τον περασμένο Αύγουστο στη Γκουανγκτζού της Νότιας Κορέας.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η Βολιώτισσα κολυμβήτρια, που είχε εμφανιστεί για παρθενική φορά σε παγκόσμια διοργάνωση το 2017 στη Βουδαπέστη, κατόρθωσε να αποσπάσει 4 ιδιαίτερα τιμητικές θέσεις στα ισάριθμα αγωνίσματα που συμμετείχε, κατεβάζοντας αισθητά τους χρόνους της, που ήταν άλλωστε και ο στόχος της.

Αλλωστε, η ίδια περίμενε θέσεις κοντά… στην 20άδα, ωστόσο οι πολύ καλές εμφανίσεις της, για δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, της έδωσαν την 11η θέση στα 100μ πρόσθιο, την 13η θέση στα 50μ ύπτιο, την 15η στα 50μ πρόσθιο, την 16η στα 100μ ύπτιο. Στο σπουδαίο της επίτευγμα… δεν συνηγόρησε και η σωματική της καταπόνηση, αφού το πρώτο της βράδυ στην κινεζική πόλη είχε να αντιμετωπίσει συμπτώματα δηλητηρίασης, που δυσχέραιναν την προσπάθειά της, αλλά όχι και τη θέλησή της για διάκριση!

Η Βαλαμουτοπούλου, που και τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται με τον ΟΦΑΜ, βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησε για την εμπειρία της στη διοργάνωση, αλλά και τους επόμενους της στόχους, που συμπεριλαμβάνουν νέες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.

«Είχα στόχο τα πρόσθια και αναδείχθηκα εν τέλει 11η στα 100μ., επίδοση που ήταν πολύ παραπάνω από τις φιλοδοξίες και τους στόχους μου. Ελεγα ότι θέλω να είμαι στην 20άδα ως στόχος και έφτασα κοντά στη 10άδα του κόσμου, κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη. Το σώμα μου, πέρα από την ασθένεια που με ταλαιπώρησε, το είχα προπονήσει και προετοιμάσει καλά, το είχα ενισχύσει. Παρ’ όλες τις συνθήκες, που μπορεί να αντιμετώπισα, καθώς μιλάμε για κλίμα και συνθήκες πολύ διαφορετικές από την Ελλάδα είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη συνολική μου παρουσία στη διοργάνωση», τόνισε η πολύπειρη αθλήτρια, που συμπλήρωσε: «Το ωραίο που έχουν οι μεγάλες διοργανώσεις, όπως η συγκεκριμένη είναι ότι βλέπεις άλλα κράτη και ανθρώπους που αγαπούν όσο και εσύ, το αγωνιστικό κομμάτι και το άθλημα συνολικότερα. Σε σχέση με το προηγούμενο παγκόσμιο, δεν υπήρχε ο όγκος των αθλητών, καθώς, σε σχέση για παράδειγμα με τη Βουδαπέστη είναι μακρινό το μέρος και πολύ περισσότερα τα έξοδα. Δεν παύει όμως να είναι παγκόσμιο πρωτάθλημα και το όλο στήσιμό του, οι εθελοντές, όλοι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό φρόντισαν ώστε όλα να είναι στην εντέλεια για εμάς».

Αναφερόμενη στην προετοιμασία της ενόψει του παγκοσμίου και στο νέο στοιχείο που τη βοήθησε να πετύχει θέσεις κοντά στη 10άδα του κόσμου, η Βαλαμουτοπούλου σημείωσε: «Ημουν ένα χρόνο μετά από τραυματισμό, οπότε έκανα τις προπονήσεις μου όντας στην αποθεραπεία. Ετσι, ήμουν υγιής όταν βρέθηκα στην πόλη που θα φιλοξενούσε τους αγώνες. Οταν ξεκίνησα την προετοιμασία μου για το Παγκόσμιο, έβαλα και ένα συστηματικό πρόγραμμα και στο crossfit, το οποίο μαζί με την κολύμβηση και το τρέξιμο αποτελεί μέρος της ζωής μου πια, με τον προπονητή μου εκεί, τον κ. Ρήγα να μου δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς να προπονηθώ ενόψει Παγκοσμίου, ενώ η διατροφή μου είχε επίσης ελεγχθεί, ενόψει της διοργάνωσης, οπότε είχα φροντίσει την κάθε λεπτομέρεια. Στον χρόνο πριν το Παγκόσμιο έκανα κάποιους αγώνες στη Σουηδία, με αποκορύφωμα τη δίμηνη προετοιμασία, ακριβώς πριν τη διοργάνωση», για να προσθέσει:

«Στους φετινούς αγώνες κολύμπησα σε 4 αγωνίσματα, ωστόσο με τους χρόνους που είχα θα μπορούσα να κολυμπήσω πολλά περισσότερα. Ωστόσο, ήθελα να είμαι συγκεντρωμένη περισσότερο σε αυτά τα οποία δουλεύω και περισσότερο, που ήταν άλλωστε και ο στόχος μου. Υπτια ήμουν πάντα, το πρόσθιο όμως το κέρδισα και χάρη στο crossfit, που έδεσε με το κολύμπι, και ήρθε και συμπλήρωσε την όλη προετοιμασία μου. Γενικά, μια ποικίλη προετοιμασία, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πραγμάτων, τεχνική, ταλέντο γυμναστική. Το κολύμπι μόνο του, δεν φτάνει για να κατακτήσει κανείς μια καλή θέση».

Μόνη της… για μία ακόμα φορά, χωρίς κάποια βοήθεια από την τοπική κοινωνία, αλλά και την αρμόδια Ομοσπονδία, όπως άλλωστε και όλη η ελληνική αποστολή, η αθλήτρια του ΟΦΑΜ είχε να αντιμετωπίσει τα συνήθη προβλήματα που υπάρχουν σε προετοιμασίες, ωστόσο κατάφερε να ταξιδέψει ώς τη Νότια Κορέα και να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Η ίδια, υπογραμμίζει ότι ειδικά σε επίπεδο βετεράνων δεν υπάρχει ακόμα η μέριμνα για οικονομική στήριξη, λόγω άλλωστε και του ότι η κολύμβηση για μεγαλύτερους αθλητές είναι ακόμα άγνωστη… στην κουλτούρα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και αρκετών κρατών συνολικά: «Αυτή η προετοιμασία κύλησε σίγουρα, πολύ καλύτερα από την προηγούμενη ενόψει του Παγκοσμίου του 2017. Είμαι, γενικά, προετοιμασμένη για τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, ωστόσο αυτή τη φορά, μπορώ να πω, ότι κολύμπησα έως και το τέλος της προετοιμασίας. Είναι και ένα άγχος κάθε φορά, με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά πάντα βρίσκουμε λύσεις.

Εψαξα για κάποιες χορηγίες, αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειές μου καθώς δεν υπήρχαν θετικά πρόσημα από την τοπική κοινωνία, οπότε έπρεπε να πληρωθούν όλα από εμένα. Νομίζω ότι και η Ομοσπονδία, δε στάθηκε δίπλα μας σε αυτό το κομμάτι, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά. Με τους άλλους κολυμβητές υπήρχε αλληλεγγύη, μια περισσότερη οργάνωση. Εν γένει όμως, το κολύμπι σε ηλικίες Masters,δε φτάνει για να ευαισθητοποιήσει κάποιους ώστε να παρέχουν στους κολυμβητές βοήθειες, όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά. Είναι κρίμα, γιατί, πάμε και εκπροσωπούμε το έθνος μας σε μια παγκόσμιου βεληνεκούς διοργάνωση.

Προσωπικά, πάντως, συγκινούμαι, για το επίπεδο που έχω καταφέρει να φτάσω τον εαυτό μου και κάθε φορά που ανεβαίνω στην εκκίνηση και είμαι έτοιμη να κολυμπήσω. Χαίρομαι και δε θα με σταματήσει που δεν έχω υποστήριξη. Θα το κάνω, γιατί εγώ θα νιώθω καλά, πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό μου».

Μιλώντας για τους επόμενους στόχους της, που περιλαμβάνουν προπονήσεις ενόψει της νέας χρονιάς και των αγώνων στους οποίους θα λάβει μέρος, η Ναταλία ανέφερε: «Θα συνεχίσω να προπονούμαι, αλλά θα χαλαρώσω σχετικά, γιατί για εμένα, όταν έχω Παγκόσμιο, η προετοιμασία αρχίζει πολλούς μήνες πριν και το σώμα καταπονείται. Γενικότερα, υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες όταν κολυμπά κανείς σε πισίνα και σε θάλασσα, οπότε πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεχτικός, όταν συμμετέχει σε μεγάλη διοργάνωση. Θα υπάρχει προγραμματισμός για τους αγώνες, στους οποίους θα συμμετάσχω και υπάρχει η σκέψη της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει στη Βουδαπέστη. Αν μπορέσω να συνδυάσω ενδεχόμενη συμμετοχή μου, με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, θα ήθελα πολύ να πάω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου