ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Τέσσερα Βολιωτάκια «πέταξαν» με την Εθνική

τέσσερα-βολιωτάκια-πέταξαν-με-την-ε-545951

«Το μέλλον της κολύμβησης είναι εδώ» βροντοφώναξε η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε τη χώρα στο Γκρατς της Αυστρίας, στο πλαίσιο των πολυεθνών συναντήσεων κολύμβησης για τις κατηγορίες παίδων-κορασίδων, με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 13 χώρες.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η χώρα μας με 15 κολυμβητές και κολυμβήτριες κατέλαβε την 3η θέση στα αγόρια, την 5η στα κορίτσια και την 3η στη γενική κατάταξη, αποδίδοντας εξαιρετικά, ενώ όλα σχεδόν τα μέλη της αποστολής κατάφεραν να «σπάσουν» τα ατομικά τους ρεκόρ, γυρίζοντας με πλήθος μεταλλίων στις αποσκευές τους.

Καθοδηγητής και αρωγός στην ελληνική προσπάθεια μαζί με τον Δημήτρη Καλοκύρη και ο τεχνικός σύμβουλος της Νίκης Βόλου Μάρκος Μανταλούφας, που βρέθηκε στην αυστριακή πόλη, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές μεταξύ των άλλων και στους τέσσερις Βολιώτες αθλητές, που αγωνίστηκαν με την εθνική ομάδα.

Ευτυχία Ιωαννίδη, Χαρούλα Τσαλούχου, Γιάννης Κοντοβάς και Δημήτρης Αναστασάκης, όλοι τους μέλη της Νίκης Βόλου, σε ηλικία 14, 15 και 16 ετών έμπαιναν πρώτη φορά… σε αεροπλάνο, παίρνοντας μαζί τους στο Γκρατς τις εξαιρετικές επιδόσεις, που τους οδήγησαν στις πολυεθνείς συναντήσεις και στη συμμετοχή με το εθνόσημο.

Από την Αυστρία, η μεν 14χρονη Ιωαννίδη επέστρεψε με 1 αργυρό και 1 χάλκινο μετάλλιο σε 400μ και 200μ Μικτή Ατομική, οι 16χρονοι Αναστασάκης και Κοντοβάς κατάφεραν να καταρρίψουν Πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων στη σκυτάλη 4Χ200μ ελεύθερο και να κατακτήσουν το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα, ο Κοντοβάς ήταν χάλκινος στα 200μ πεταλούδα και η 15χρονη Τσαλούχου είχε σημαντικά πλασαρίσματα στα αγωνίσματα που συμμετείχε. Επιπλέον, όλοι οι Βολιώτες κολυμβητές σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις σε όσα αγωνίσματα συμμετείχαν.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ βρέθηκε στη χθεσινή προπόνηση της ομάδας της Νίκης Βόλου, παρόντων των 4 αθλητών που επέστρεψαν στον Βόλο και του προπονητή τους Μάρκου Μανταλούφα, ενώ σημαντική στη μεγάλη επιτυχία τους ήταν και η συμβολή των έτερων προπονητών της Νίκης, κ.κ. Δημήτρη Αδαμόπουλου και Αχιλλέα Βλιώρα, αφανών ηρώων στην εξέλιξή τους.

Οι πρωταγωνιστές του βολιώτικου ναυταθλητισμού και του υγρού στοιχείου πάντοτε με χαμηλό προφίλ μίλησαν για τη διοργάνωση και τους επόμενους στόχους τους, που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με διεθνείς αποστολές σε διοργανώσεις που η Ελλάδα θα πάρει μέρος.

Ο 16χρονος Γιάννης Κοντοβάς με δύο μετάλλια κρεμασμένα στο στήθος του και ένα πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε: Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος με την εμφάνισή μου και γι’ αυτά που πέτυχα, τόσο με την κατάκτηση των δύο μεταλλίων, όσο και με το πανελλήνιο ρεκόρ. Η πρώτη μου εμφάνιση με την εθνική ομάδα ήταν αρκετά αξιοπρεπής και θέλω να συνεχιστεί αυτή η παράδοση στην ελληνική κολύμβηση που έχουν οι Βολιώτες κολυμβητές. Το επίπεδο των αγώνων ήταν αρκετά υψηλό, καθώς αρκετοί κολυμβητές

-κυρίως ξένοι- έκαναν φανταστικές κούρσες, πιάνοντας όρια για την Ολυμπιάδα. Οι θέσεις που πήραμε εμείς ήταν ενδεικτικές του υψηλού επιπέδου που υπήρχε. Οσον αφορά στις εγκαταστάσεις και το κολυμβητήριο είναι ίσως το καλύτερο απ’ όσα έχω κολυμπήσει, μπορεί και καλύτερο από το ΟΑΚΑ. Στόχος μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω να είμαι στην εθνική ομάδα, να είμαι πρώτος στην κατηγορία μου και να βρεθώ στο Μεσογειακό Κύπελλο και στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ του καλοκαιριού, σημείωσε ο αθλητής της Νίκης Βόλου, που κολυμπά από το 2007, αρχικά στον ΟΕΑ/ΝΑΒ, ερχόμενος στη Νίκη το 2009.

Ο 16χρονος Δημήτρης Αναστασάκης κολυμπά από το 2007 αρχικά στον ΟΕΑ/ΝΑΒ και από το 2010 στη Νίκη Βόλου. Μαζί με τον Κοντοβά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σκυτάλη 4Χ200μ ελεύθερο, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των παίδων. Μιλώντας για την επιτυχία του, τόνισε: Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα στους αγώνες και από τις επιδόσεις μου και ανυπομονώ να συμμετέχω ξανά σε διοργάνωση με την εθνική ομάδα, γιατί είναι πολύ όμορφο συναίσθημα. Στους αγώνες, ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος, αλλά εμείς ως εθνική ομάδα ήμασταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Ηταν η πρώτη μου συμμετοχή στην εθνική και ελπίζω όχι και η τελευταία. Επόμενοι στόχοι μου είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες και το Ολυμπιακό Φεστιβάλ, πέραν φυσικά του πανελληνίου πρωταθλήματος, που στοχεύω σε μια καλή εμφάνιση και σε πρωτιές.

«Ηταν και για μένα πρώτη συμμετοχή με την εθνική ομάδα, σε μια πολύ δύσκολη διοργάνωση με υψηλό συναγωνισμό. Είχα πολύ άγχος, είμαι ευχαριστημένη από τις επιδόσεις μου, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσα να πάω ακόμα καλύτερα. Το κολυμβητήριο είναι πολύ ωραίο, κατάλληλο για τέτοιου είδους διοργάνωση. Επόμενοι στόχοι μου είναι το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στο Μπακού, μέσω και των πανελληνίων πρωταθλημάτων», ανέφερε η 15χρονη Χαρά Τσαλούχου, που μεταξύ άλλων ομάδων έχει κολυμπήσει στον ΟΕΑ/ΝΑΒ, με τωρινή της ομάδα τη Νίκη Βόλου.

Από τις… ώρες κοινού του Δήμου Βόλου, πριν από 10 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε την κολύμβηση, η 14χρονη Ευτυχία Ιωαννίδη βρίσκεται στη Νίκη Βόλου τα τελευταία 6 χρόνια, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, καθώς κατακτά μετάλλια και καταρρίπτει ρεκόρ το ένα μετά το άλλο: Ο συναγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός, ωστόσο ήρθε η κατάκτηση δύο μεταλλίων, ένα αργυρό και ένα χάλκινο στα 400μ Μικτή Ατομική και στα 200μ Μικτή Ατομική. Υπήρχαν δυσκολίες, οι αντίπαλες συναθλήτριες ήταν πολύ καλές και με πολύ καλούς χρόνους, αλλά και εγώ είμαι ευχαριστημένη από τις δικές μου επιδόσεις. Το κολυμβητήριο είνι ιδιαίτερα καλό, μου άρεσε η ατμόσφαιρα, ήταν φανταστική. Επόμενος στόχος μου είναι το Μεσογειακό στο Μπακού. Θεωρώ ότι η εξέλιξή μου προέρχεται από την ψυχολογία που έχω, όταν κολυμπάω, αλλά και από τη σκληρή δουλειά που κάνω, με τους προπονητές μου.

Μανταλούφας: Η ελληνική κολύμβηση δείχνει ότι μπορεί

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τους Βολιώτες κολυμβητές ο προπονητής της Νίκης Βόλου, αλλά και συνοδός της ελληνικής αποστολής στο Γκρατς Μάρκος Μανταλούφας υπογράμμισε: Σ’ αυτές τις ηλικίες, διακρινόμαστε σχεδόν πάντα και αυτό είναι ευχάριστο, με τα προβλήματα να έρχονται έπειτα, καθώς αρκετά παιδιά στην Ελλάδα πιέζονται λόγω πανελληνίων και δε συνεχίζουν. Για άλλη μία φορά, η ελληνική κολύμβηση δείχνει ότι μπορεί, με τα προβλήματα φυσικά να παραμένουν. Ηταν πολύ καλή διοργάνωση, σε οργανωτικό επίπεδο. Είχαμε ένα έντονο πρόβλημα με το φαγητό, καθώς σε αυτό το κομμάτι η φιλοξενία δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Παρά το γεγονός ότι φύγαμε στις 4 το πρωί της Παρασκευής, τα παιδιά κολύμπησαν πολύ καλά. Ειδικότερα, για τα 4 παιδιά της Νίκης Βόλου είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί ουσιαστικά «δεν κόψαμε» στην προπόνηση, γιατί αυτοί οι αγώνες που γίνονται αυτή την εποχή είναι μια τεράστια δοκιμασία για εμάς. Αυτό γιατί, μόλις πριν από ενάμιση μήνα, ολοκληρώθηκε ο χειμερινός κύκλος πρωταθλημάτων και δε μπορούν τα παιδιά να ξεκουραστούν, γιατί μετά δεν θα βγει η συνέχεια.

Γι’ αυτό και όλοι οι συνάδελφοι εστιάζουμε στο χαλάρωμα 1-2 ημερών. Είναι κάτι αυτό, βέβαια, που πρέπει να γίνει μάθημα, καθώς οι ξένοι κολυμβητές είναι σε ένα διαρκές πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πολύ σκληρό πρόγραμμα προπονήσεων, αγώνων και ταξιδιών.

Σε ό,τι αφορά στα 4 παιδιά που εκπροσώπησαν τον Βόλο και τη Νίκη, είναι πολύ σημαντικές οι επιδόσεις τους και τα μετάλλια που κατέκτησαν. Εκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, δεδομένης και της απειρίας τους. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση, τη συμπεριφορά και τη στάση τους. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι άλλες χώρες είχαν πολύ πιο δυνατές και πολυπληθέστερες ομάδες, κάτι που συνέβη και στη Βαλκανιάδα… του Βόλου, με την Ελλάδα να έχει 1 αθλητή ανά αγώνισμα και την Τουρκία, 50 συνολικά. Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη σε άλλες χώρες. Γι’ αυτά τα παιδιά, σημαντικός στόχος είναι οι ολυμπιακές μέρες που θα γίνουν στο Μπακού, παρουσία όλων των χωρών της Ευρώπης. Είναι πολύ μεγάλη εμπειρία και εύχομαι η ΚΟΕ να στείλει ομάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου