ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αψηφούν τα… χρόνια και κολυμπούν σαν παιδιά τα μέλη του ΟΦΑΜ

αψηφούν-τα-χρόνια-και-κολυμπούν-σαν-π-674186

Εντυπωσιακά έκλεισε η φετινή χρονιά και για τον ΟΦΑ Μαγνησίας, με το σύλλογο να συμμετέχει δυναμικά στο 2οSprint Masters Βετεράνων κολυμβητών, που διοργανώθηκε στον Βόλο, το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου, με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Τα μέλη του ΟΦΑ Μαγνησίας απέσπασαν πλήθος μεταλλίων και χειροκροτημάτων από τους φίλους του αθλήματος που βρέθηκαν στις εξέδρες του κολυμβητηρίου του ΕΑΚ Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος», δείχνοντας τη δυναμική που έχουν αποκτήσει ως σύλλογος, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας.

Πολύ καλές εμφανίσεις, συνοδευόμενες από πέντε και τρία μετάλλια, κατέγραψαν οι Ναταλία Βαλαμουτοπούλου και Ελευθερία Σκρίμπα, που αγωνίστηκαν στις κατηγορίες των 40-44 και 30-34 ετών αντίστοιχα βρέθηκαν στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησαν για τη διοργάνωση, τους επόμενους τους στόχους αλλά και την αξία που αποκτά ο αθλητισμός και κυρίως η κολύμβηση, για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Μιλώντας για τον αθλητισμό κάθε είδους και τα οφέλη που έχει σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η Ναταλία Βαλαμουτοπούλου, που πλέον έχει εμπειρία τεσσάρων χρόνων στην κολύμβηση βετεράνων σημειώνει: «Είναι κάτι που έχει απήχηση παγκοσμίως και είναι κάτι που έχει δώσει σε πολύ κόσμο κίνητρο, έχει ενεργοποιήσει πολύ κόσμο γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δοκιμάζουν και δεν είναι θέμα ηλικίας. Είναι πολύ ωραίο γιατί υπάρχει και άλλο ύφος, έχει να κάνει πιο πολύ με το κομμάτι της παρέας, της συνεύρεσης με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, που εκτός από το να μιλούν για τον καθημερινό βιοπορισμό, ασχολούνται και με άλλα πράγματα, που τους ενώνουν. Είναι ένας άλλος τρόπος διασκέδασης».

Εξάλλου, όπως συμπληρώνει, η συναθλήτρια της στον ΟΦΑΜ, Ελευθερία Σκρίμπα, που ασχολείται ενεργά με την κολύμβηση βετεράνων τα τελευταία τρία χρόνια: «Είναι ένας τρόπος εκτόνωσης. Εκτός από την παρέα που μπορεί να βρει κανείς, στον αθλητισμό masters, μπορεί εύκολα να ξεχάσει τα καθημερινά του προβλήματα. Η γυμναστική δεν είναι μόνο πρωταθλητισμός, ίσως όπως έχουμε συνηθίσει με τα μικρά παιδιά που ξεκινούν για να βελτιώσουν το σώμα τους, να πρωταγωνιστήσουν. Υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, που ότι μπορούν, για το σώμα, την υγεία τους, για να νιώσουν οι ίδιοι καλά με τον εαυτό τους, θα το κάνουν. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, για όσους επιλέγουν να γυμναστούν σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε είναι μια γιορτή και για το σώμα και για το πνεύμα και για την ψυχολογία του καθένα. Φεύγοντας από έναν τέτοιο αγώνα, ο καθένας μπορεί να φύγει με την αίσθηση ότι πέτυχε κάτι καλό, αν όχι υλικά, σε ψυχολογικό επίπεδο. Νομίζω αυτό βοηθά και στην ψυχή του καθένα».

Μιλώντας για το πώς βρέθηκε να κολυμπά στην ομάδα του ΟΦΑΜ, η Βαλαμουτοπούλου αναπολεί τις πρώτες της ημέρες στο σύλλογο, οι άνθρωποι του οποίου την υποδέχθηκαν φιλόξενα: «Βρέθηκα να κολυμπάω μια μέρα, λαμβάνοντας μέρος σε κάτι αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής και όταν αυτό σταμάτησε, επειδή δεν ήθελα να χάσω επαφή με το υγρό στοιχείο, ζήτησα από την ομάδα του ΟΦΑΜ και τον Σταύρο Ιωαννίδη να κολυμπήσω στη δική τους διαδρομή. Πάντοτε πολύ φιλόξενος και ζεστός, μου άφησε χώρο και ξεκίνησα να προπονούμαι. Πέρασα και έναν τραυματισμό, όντας στον ΟΦΑΜ και απλώς προπονούμουν. Ο Σταύρος μου έλεγε πάντοτε να κατέβω σε αγώνες, αλλά αρχικά το ανέβαλλα. Ωστόσο, κάποια στιγμή αποφάσισα να κατέβω και σε αγώνες και έτσι ξεκίνησε η πορεία μου. Ετσι και βρέθηκα στον ΟΦΑΜ και απ’ ότι καταλαβαίνω δεν είναι τίποτα τυχαίο».

Για την Ελευθερία Σκρίμπα, η ενασχόληση με την κολύμβηση, όντας πια στη δεκαετία των 30 ήταν μια πρόκληση, ωστόσο τρία χρόνια μετά την πρώτη προπόνηση δε μετανιώνει για την επιλογής της να κολυμπά με τα χρώματα του ΟΦΑΜ: «Για μένα, το να ξεκινήσω να κολυμπάω στον ΟΦΑΜ, ήταν πρόταση ενός συναδέλφου από τη δουλειά, που με παρακίνησε να δοκιμάσω, γνωρίζοντας ότι είμαι άνθρωπος που του αρέσει να δοκιμάζει διάφορα πράγματα. Οταν είχα πρωτοπάει, είχα αρχικά απογοητευτεί γιατί δεν είχα συνηθίσει το υγρό στοιχείο και σκεφτόμουν ότι δε θα ταίριαζα. Αυτές οι σκέψεις, ωστόσο, ήταν παροδικές, γιατί μετά μπήκα σε ένα δρόμο, συνήθισα και βελτιώθηκα. Πιστεύω ότι με βοήθησε το πνεύμα της ομάδας, γιατί όλοι μου έδωσαν κουράγιο, κάτι που με κράτησε και πιστεύω τώρα πια ότι δε θα άλλαζα την ομάδα, για κανένα λόγο. Είχα χρόνια να ασχοληθώ και αυτός ήταν ο αρχικός μου φόβος, αλλά με όρεξη και καλή διάθεση ξεπεράστηκε».

Οσον αφορά την επιτυχία του συλλόγου, η Βαλαμουτοπούλου που έχει συμμετάσχει και σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης Masters το 2017 στη Βουδαπέστη επισημαίνει: «Η επιτυχία του ΟΦΑΜ οφείλεται στον προπονητή. Από κει και πέρα, δε πρέπει να αδικούμε το υπόλοιπο σύνολο, τα άτομα που είναι στη διοίκηση, αλλά νομίζω ότι και όλοι μαζί οι αθλητές, με «αρχηγό» τον προπονητή μας, έχουμε βάλει το δικό μας λιθαράκι. Είμαστε ανοιχτοί, φιλόξενοι, βρισκόμαστε και εκτός του κολυμβητηρίου και αυτό αφήνει μια γενική καλή ατμόσφαιρα».

Για τη Σκρίμπα, οι άνθρωποι που ανήκουν στο σύλλογο εκτός από την αθλητική, δείχνουν σε κάθε ευκαιρία και την ανθρώπινη τους πλευρά, κάτι που δίνει στον ΟΦΑΜ το έναυσμα να προχωρά και να σημειώνει κάθε χρόνο και μεγαλύτερες επιτυχίες: «Ο Σταύρος (σ.σ. Ιωαννίδης) καθόρισε κάποια πράγματα, θα μπορούσε δηλαδή να κάνει την ομάδα πιο απρόσωπη, δηλαδή μόνο προπόνηση και διατροφή. Είναι όμως λίγο πιο ανθρώπινο και είναι κάτι που μας έχει μεταδώσει και έτσι και εμείς και σαν παρέα και σαν αθλητές, λειτουργούμε με αντίστοιχο τρόπο. Χαιρόμαστε με τη χαρά του άλλου, είμαστε όλοι σαν ένα. Υπάρχει αυτό στην ομάδα και δε θέλουμε να γίνουμε μια ομάδα πιο ανταγωνιστική, που θα παραμελεί την ανθρωπιά που έχουμε σε όλα τα επίπεδα».

Σε ότι αφορά τη διοργάνωση, η Ναταλία, που κατέκτησε 5 μετάλλια, σε ισάριθμες κούρσες όπου αγωνίστηκε σημειώνει: «Ηταν μια κάπως πιο υποτονική διοργάνωση σε σχέση με την περσινή. Οσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τις επιδόσεις μου. Δεν είναι απλά ότι πήρα μετάλλιο σε όσα αγωνίσματα συμμετείχα. Εκανα κάποιους καλύτερους χρόνους και αυτό με χαροποίησε. Επιπλέον, είδα πράγματα τα οποία χρειάζεται να βελτιώσω για να πετύχω τους επόμενους στόχους μου. Με ανακουφίζει ότι ο κόπος μου απέφερε καρπούς. Εκλεισα καλά τη χρονιά μου. Πλέον, θα προετοιμαστώ για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Masters στην Κορέα, το 2019 που είναι και ο βασικός μου στόχος».

Από την πλευρά της, η Ελευθερία, που ανέβηκε στο βάθρο τρεις φορές σημειώνει: «Είμαι αρκετά ευχαριστημένη από τις επιδόσεις μου. Εκανα χρόνους που δεν περίμενα και το ευχαριστήθηκα αρκετά και σαν διοργάνωση. Η Κορέα και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μακρινός στόχος για εμένα, γιατί θέλει αρκετή δουλειά και προπόνηση και δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσω να ανταπεξέλθω και με την καθημερινή μου δουλειά. Ισως στο open water να προσπαθήσω να διεκδικήσω τη συμμετοχή μου, γιατί θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ. Οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας, σε επίπεδο masters, στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι. Εδώ βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά μπορούμε να το αναδείξουμε. Νομίζω ότι ο ΟΦΑΜ θα ήταν πρωτοπόρος και στους αγώνες ανοιχτής θάλασσας Μasters».

Οπως τονίζουν οι δύο αθλήτριες, καθένας μπορεί να έρθει στον ΟΦΑ Μαγνησίας να κολυμπήσει, καθώς το πρόγραμμα του συλλόγου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε αρχάριοι ή μη, όλοι να μπορούν να αθληθούν: «Η ομάδα έχει αρκετές ώρες προπόνηση, οπότε μπορούμε να πηγαίνουμε την ώρα που θα μας βολέψει. Είναι κάτι πολύ θετικό γιατί μπορείς κάποιος να έρθει πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Βρισκόμαστε στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας και πάντοτε, θα υποδεχθούμε με τον καλύτερο τρόπο, όποιον θέλει να κολυμπήσει μαζί μας. Η ομάδα θα ωθήσει όποιον θέλει να έρθει κοντά μας. Κάθε αγώνας για εμάς είναι γιορτή. Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιος είναι αρχάριος και δε θέλει να πάρει μέρος σε αγώνες, το να παρακολουθήσει τους συναθλητές του είναι όμορφο, είναι διασκέδαση. Είναι κάτι που κάνουμε ως ομάδα και αυτό μας δένει», τονίζει η Σκρίμπα, με τη Βαλαμουτοπούλου να προσθέτει: «Υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί στις προπονήσεις. Στις διαδρομές θα μπουν άνθρωποι ίδιων δυνατοτήτων, ώστε κανείς να μη νιώσει άσχημα ή να σκεφτεί ότι κολυμπά ως αρχάριος μεταξύ πιο έμπειρων. Γενικά, το κολύμπι σώζει ζωές. Αν δεν ξέρει κάποιος κολύμπι, θα πνιγεί, σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα. Είναι αναγκαίο όλοι να μάθουν να κολυμπούν και ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι πάντα ευπρόσδεκτοι να έρθουν να δοκιμάσουν».

Ερωτώμενη για την πιο δυνατή της στιγμή στην έως τώρα κολυμβητική της πορεία, η Ναταλία Βαλαμουτοπούλου σημειώνει: «Η πιο δυνατή μου στιγμή ήταν οι πρώτοι αγώνες που έπεσα με τον ΟΦΑΜ και έπιασα τα όρια σε τρεις αγώνες. Ο προπονητής μου, μου είχε πει επί λέξη: «Είσαι για το Παγκόσμιο». Είναι η αρχή αυτής της ιστορίας, ήταν μια ευχάριστη στιγμή».

Από την άλλη, η Ελευθερία Σκρίμπα, θυμάται, ως πιο δυνατή στιγμή στην οποία συμμετείχε τη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού «Santorini Experience» τον Οκτώβρη του 2017, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης: Η πιο δυνατή στιγμή για μένα είναι η συμμετοχή μου στη Σαντορίνη. Ηταν διοργάνωση πολύ καλή, είχαν δημιουργήσει διάδρομο οι διασώστες μέσα στη θάλασσα. Εκείνη η αίσθηση στο υπέροχο μέρος που έβλεπα και μέσα αλλά και έξω από το νερό ήταν καταπληκτική και εύχομαι να την ξαναζήσω».

Η ομάδα του ΟΦΑΜ στο Κολυμβητήριο Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου