ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο 17χρονος Βολιώτης κολυμβητής που ξεπέρασε τον εαυτό του

κωνσταντινοσ-λιβογιαννησ-ο-17χρονος-βο-776065

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Ξεπέρασε τον εαυτό του, εντυπωσιάζοντας για μία ακόμη χρονιά ο Βολιώτης πρωταθλητής Κωνσταντίνος Λιβογιάννης, που στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης της Κωνσταντινούπολης κατέκτησε τρία ασημένια μετάλλια, κάνοντας άλλωστε δύο πανελλήνια ρεκόρ εφήβων στα 200μ. και 400μ. διπλά πέδιλα και ένα πανελλήνιο ρεκόρ αντρών στα 400μ. του ίδιου αγωνίσματος.

Ο χαρισματικός 17χρονος κολυμβητής έκλεισε με έτσι με εμφατικό τρόπο μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά – όντας άλλωστε αριστούχος και στις υποχρεώσεις του στο σχολείο – χρονιά άλλωστε μετάβασης, καθώς από τη σεζόν που θα ξεκινήσει ο Λιβογιάννης αποχαιρετά την κατηγορία των εφήβων και θα συμμετέχει αποκλειστικά σε εκείνη των ανδρών.

Η επιτυχία του Κωνσταντίνου Λιβογιάννη, που είχε ήδη στεφθεί και παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων πριν από ένα χρόνο στο Τομσκ της Ρωσίας, είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς, πως η ενασχόλησή του με το εντυπωσιακό άθλημα της τεχνικής κολύμβησης περιορίζεται στα τρία χρόνια. Είναι ουσιαστικά ένας άθλος για τον εξαιρετικό αθλητή του ΝΟΒΑ που φιγουράρει στην ελίτ της τεχνικής κολύμβησης και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο 17χρονος κολυμβητής άνοιξε την καρδιά του, αναφερόμενος στις εντυπώσεις και τα συναισθήματά του από την διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης, την τελευταία για εκείνον στην κατηγορία των εφήβων. Σχολιάζοντας την τεράστια επιτυχία του, με τα τρία μετάλλια και τα ισάριθμα ρεκόρ, ο Λιβογιάννης αναφέρει: «Νιώθω πολύ όμορφα, ικανοποίηση, χαρά και ευτυχία για την επιτυχία μου αυτή σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση», για να συμπληρώσει: «Είναι όλα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Η φράση «ελεύθερος χρόνος» δεν είναι ενταγμένη στην καθημερινότητά μου. Χρειάζονται στρατιωτική πειθαρχία και ψυχικό σθένος για να μπορείς να καταφέρεις κάτι καλό σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις».

Αλλωστε, ο 17χρονος Βολιώτης νιώθει δικαιωμένος, που οι κόποι του έχουν ανταμειφτεί, παρά την απαιτητική χρονιά: «Έχω καταφέρει στα 17 μου χρόνια να ακούσω δύο φορές τον εθνικό μας ύμνο, πέρυσι στη Ρωσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και αισθάνομαι ικανοποιημένος και για την περσινή χρονιά αλλά και για την φετινή παρότι είχα να αντιμετωπίσω τραυματισμό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, οι κόποι μου ανταμείφτηκαν».

Σχολιάζοντας όσα βίωσε στη διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης, τονίζει: «Ήταν πιο δύσκολα από άλλες χρονιές φέτος, μεγάλος ο ανταγωνισμός, οι χρόνοι πολύ καλύτεροι, αν και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι βασικοί αντίπαλοί μου ήταν Ρώσοι, ενώ αφού ήρθε το μετάλλιο στα 100μ., που δε θεωρείται το καλό μου αγώνισμα, έφυγε και το μεγαλύτερο άγχος και έτσι βγήκαν οι χρόνοι και οι θέσεις, στα υπόλοιπα αγωνίσματα. Σε ό,τι αφορά στις δικές μου επιδόσεις θεωρώ ότι από πέρυσι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είχα μπει στο κλίμα μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης και ήξερα πώς να αντεπεξέλθω απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους, χωρίς να έχω το άγχος του «πρωτάρη», όπως πολλά από τα παιδιά τόσο της ελληνικής όσο και άλλων αποστολών. Ως συνθήκες ήταν εξαιρετικές, οι διοργανωτές μάς συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, ήταν πολύ φιλόξενοι».

Μιλώντας για τη μετάβαση από την κατηγορία των εφήβων σε εκείνη των ανδρών, ο αθλητής του ΝΟΒΑ σημειώνει: «Τη χρονιά που έρχεται θέλω να διατηρήσω τα κεκτημένα μου, θέλω να κάνω μια πολύ καλή σεζόν και γενικά μια καλή εμφάνιση σε όλες τις διοργανώσεις. Σαφώς αλλάζουν οι απαιτήσεις, αλλά από τώρα σκέφτομαι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ανδρών, που θα γίνει του χρόνου στη Θεσσαλονίκη».

Μόλις στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την κολύμβηση και σε μια μακρά πορεία, που αποδεικνύεται επιτυχημένη, σε πισίνες και σχολείο θυμάται: «Ξεκίνησα να κολυμπώ από όταν ήμουν 4 ετών και επί 13 χρόνια έγινε το φυσικό μου περιβάλλον. Οι γονείς μου με ώθησαν να μην παρατήσω ποτέ τα μαθήματα για χάρη του αθλητισμού. Δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο», ενώ διηγούμενος την καθημερινότητά του αναφέρει: «Ξυπνάω στις έξι, ακολουθεί πρωινή προπόνηση, σχολείο μέχρι τις δύο το μεσημέρι, δεύτερη προπόνηση, γυμναστήριο, φροντιστήρια και διάβασμα. Κατά βάση κοιμάμαι 6 ώρες και επιτρέπω στον εαυτό μου μια βόλτα το Σάββατο».

Παρουσιάζοντας το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης, ο Βολιώτης αθλητής σημειώνει: «Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα σύνθετο αγώνισμα που συνδυάζει ταχύτητα, αντοχή και τεχνική. Οι αθλητές που καταφέρνουν να διατρέφουν δεν είναι απλά πρωταθλητές αλλά μαχητές».

Ο Βολιώτης πρωταθλητής αφιερώνει τα τρία μετάλλια που κατέκτησε τόσο στους προπονητές του, κ.κ. Καλαϊτζογλίδη και Σελήνη, την ομάδα του ΝΟΒΑ με την οποία θα προπονείται και φέτος, την ΚΟΕ και την οικογένειά του, όσο και στους ανθρώπους που χάθηκαν στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στο Μάτι της Αττικής: «Αφιερώνω τα μετάλλιά μου, αρχικά στους προπονητές μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μου ΝΟΒΑ, στην ομοσπονδία και στην οικογένειά μου. Επίσης όλος ο αγώνας μου ήταν αφιερωμένος στις οικογένειες που δοκιμάστηκαν τόσο πολύ στις καταστροφικές πυρκαγιές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου