ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Μ. ΛΥΜΠΕΡΤΑ: Μια παγκόσμια πρωταθλήτρια επέστρεψε και πάλι στον Βόλο

μ-λυμπερτα-μια-παγκόσμια-πρωταθλήτρι-818767

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν και τη φετινή χρονιά, οι 22οι «Ιωνικοί αγώνες» κολύμβησης, με διοργανωτή το σύλλογο του ΟΕΑ/ΝΑΒ, στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ, «Ιάσων Ζηργάνος». Η διοργάνωση, που φιλοξένησε στους κόλπους της, πάνω από 400 αθλητές και αθλήτριες ηλικίας 9-12 ετών από σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαΐου, δίνοντας συνέχεια στην παράδοση που διατηρεί ο σύλλογος του Βόλου, στη συγκεκριμένη κολυμβητική συνάντηση.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πέρα του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και συναγωνισμού, στη διοργάνωση, που τέλεσε τόσο υπό την αιγίδα της ΚΟΕ όσο και με τη βοήθεια των Δήμου Βόλου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Θεσσαλία, στους Ιωνικούς αγώνες παρευρέθηκαν και βραβεύτηκαν δύο σπουδαίες για το χώρο παρουσίες, κάθε μία από τη δική της πλευρά.

Δεχόμενη το χειροκρότημα, από τις κατάμεστες κερκίδες του κολυμβητηρίου, βραβεύτηκε από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη, η Μαριάννα Λυμπερτά, μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες κολυμβήτριες, που αποχώρησε από την ενεργό δράση, το 2016. Η χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 στη Σανγκάη στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας, που έχει στο ενεργητικό της 38 πανελλήνια μετάλλια και δύο πανελλήνια ρεκόρ στα 800μ. ελεύθερο (08:34.81) και στα 1500μ. ελεύθερο (16:20.11) που αντέχουν στον χρόνο από το 2010, τίμησε με την παρουσία της τους Ιωνικούς αγώνες.

Η 38χρονη πρώην αθλήτρια, που ασχολείται ήδη με την προπονητική, όντας μέλος του ΑΝΟ Γλυφάδας, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ για τη διοργάνωση, το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης και τα επόμενα σχέδιά της. Ερωτώμενη για τη βράβευσή της, η Μαριάννα Λυμπερτά σημείωσε: «Με μεγάλη ευγένεια έλαβα μια τιμητική πρόσκληση από τον ΟΕΑ/ΝΑΒ, την οποία δε μπορούσα να αρνηθώ. Ήθελα να έρθω να δω και τους αγώνες και μακάρι να το γνώριζα καιρό πριν για να φέρω τα παιδάκια που προπονώ. Είχαμε ήδη έρθει στο Βόλο για τα Νικητήρια τον περασμένο Δεκέμβρη και είχαμε περάσει καταπληκτικά».

Αναφερόμενη στη διοργάνωση, η προπονήτρια του ΑΝΟ Γλυφάδας τόνισε: «Ήταν μια καταπληκτική διοργάνωση, όλα ήταν στην εντέλεια. Είμαι και συγκινησιακά φορτισμένη, γιατί σε αυτό το κολυμβητήριο έχουμε ζήσει πολλά, προετοιμασίες, αγώνες της ΟΠΕΝ κατηγορίας και όποτε έρχομαι στον Βόλο έχω πολλές αναμνήσεις».

Έχοντας ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση, η ίδια δε θέλει ακόμα να ασχοληθεί ενεργά με τον πρωταθλητισμό σε επίπεδο βετεράνων, αν και όπως ομολογεί θα ήθελε να αγωνιστεί για μία ακόμη φορά στο επερχόμενο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της ΟΠΕΝ κατηγορίας: «Για την ώρα δεν έχω αυτή την τρέλα να ασχοληθώ, σταμάτησα πριν δύο χρόνια, το αντίθετο, θα ήθελα όσο πλησιάζει το πρωτάθλημα να πέσω εκεί, γιατί κολυμπάω μόνη μου. Δε μπορώ να μείνω εκτός», για να συνεχίσει, σημειώνοντας ότι η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο και το τέλος του πρωταθλητισμού, την έχουν επηρεάσει, αν και νιώθει υπερπλήρης: «Είναι δύσκολο το να έχει φτάσει ένας κολυμβητής στο τέλος της ενεργού δράσης, γιατί έχει μάθει να ζει με μεγάλη ένταση σωματική και αδρεναλίνη, ψυχολογική, να θέλει να αγωνιστεί και να πετύχει. Το γεγονός όμως ότι μπήκα στη διαδικασία να είμαι με τα παιδάκια, στην προπονητική, μου δίνει ένα μεγάλο κίνητρο. Όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβάνομαι ότι δε θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι παραπάνω, δεν έχω κάποιο απωθημένο. Γι’ αυτό και δεν έχω να πω ότι θέλω να αγωνιστώ στο masters, έχω φύγει υπερπλήρης».

Αντίπαλο.. δέος στη Μαριάννα Λυμπερτά, τα χρόνια που πρωταγωνίστησε στο χώρο της κολύμβησης, ήταν η ανερχόμενη πριν από μερικά χρόνια, ασημένια σήμερα Ολυμπιονίκης, Κέλλυ Αραούζου. Συναθλήτριες στον Ολυμπιακό Πειραιώς για χρόνια, διαμόρφωσαν η μία την άλλη, όσον αφορά το στυλ, την προπόνηση, τους αγώνες. Η Λυμπερτά μιλά με συγκίνηση για την Κέλλυ Αραούζου: «Με την Κέλλυ συζητάμε, μου λείπει έτσι, θέλω λίγο συναγωνισμό γιατί ο ένας βοηθάει πολύ τον άλλον, κάνει πάρα πολύ καλό. Με την Κέλλυ είχαμε μια απίστευτη σχέση μέσα στο νερό, όπου η μία τραβούσε την άλλη αγωνιστικά, και λείπουμε η μία στην άλλη».

Αναφερόμενη στα όσα γίνονται στο χώρο της κολύμβησης, με τα προβλήματα που υπάρχουν και τους αγώνες που «κόβονται», λόγω οικονομικής αδυναμίας, η 38χρονη προπονήτρια σημειώνει: «Δε γνωρίζω ακριβώς από μέσα, αλλά καλό θα ήταν να βοηθιέται το κολύμπι. Φαίνεται ότι υπάρχουν ταλέντα από κάτω. Αυτά τα παιδιά πρέπει να βοηθηθούν πρώτα από την Ομοσπονδία να τα στηρίξει στις εγχώριες τους υποχρεώσεις και μετά να στηρίξει η Ομοσπονδία αυτά τα παιδιά και στο εξωτερικό. Δυστυχώς, θα χαθούν τα ταλέντα, αν κόβονται αγώνες».

Μιλώντας για τα επόμενα σχέδιά της και για τις φιλοδοξίες της, η Μαριάννα Λυμπερτά τονίζει: «Για την ώρα είμαι στα παιδάκια της προαγωνιστικής, φέτος πάει πάρα πολύ καλά η ομάδα μου, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη, γιατί αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια πολύ ωραία φιλοσοφία και νοοτροπία, όχι μόνο απαραίτητα των μεταλλίων και του πρωταθλητισμού. Τα παιδάκια μου μαθαίνουν από μικρά, ότι αν θέλουν να πετύχουν, χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή. Εγώ σ’ αυτή τη νοοτροπία προσπαθώ να τα μυήσω. Σαν Μαριάννα, έχω φιλοδοξίες και στόχους, το έχω συζητήσει με το Μίλτο Κανελλόπουλο (σ.σ. αρχιπροπονητή του ΑΝΟ Γλυφάδας), θέλω να εξελιχθώ και στην προπονητική και να αναλάβω μεγαλύτερα παιδιά και σιγά σιγά να ασχοληθώ και παραπάνω. Πιστεύω ότι γνωρίζουμε αυτό το άθλημα από τα γεννοφάσκια μας και μπορούμε να βοηθήσουμε εγώ, ο Σπύρος (σ.σ. Γιαννιώτης), που ασχολούμαστε πια με την προπονητική».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου