ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Κίνηση αυτονόμησης της κολύμβησης από τη FINA

κίνηση-αυτονόμησης-της-κολύμβησης-απ-325583

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα της FINA με τους φύσει πρωταγωνιστές της κολύμβησης, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε διαδικασία πλήρους αυτονόμησης από τη διεθνή ομοσπονδία υγρού στίβου. Προπονητές, αθλητές και άλλοι εμπλεκόμενοι με το άθλημα συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον και, μετά από διαβουλεύσεις περίπου πέντε ωρών, συμφώνησαν στις βασικές καταστατικές αρχές της WSA (World Swimming Association), η οποία φιλοδοξεί να πάρει στα χέρια της τις τύχες της παγκόσμιας κολύμβησης.

Οι κατηγορίες για διαφθορά στους κόλπους της FINA και για ανοχή στο ντόπινγκ, η λήψη αποφάσεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των άμεσα εμπλεκομένων (αθλητών και προπονητών) και τα περιορισμένα οικονομικά ανταλλάγματα προς τους επαγγελματίες αθλητές, αποτελούν τα σημεία αιχμής των διαφωνιών με τη FINA. Η WSA θα επιδιώξει να λάβει επίσημη αναγνώριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και να αναγνωριστεί ως η επίσημη αρχή για το άθλημα της κολύμβησης (και μόνο για αυτό). Ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος, όμως η συμμετοχή στο εγχείρημα κορυφαίων Αμερικανών, όπως ο διάσημος προπονητής (του Μάικλ Φελπς μεταξύ άλλων), Μπομπ Μπάουμαν, δίνει μία διαφορετική δυναμική.

Να σημειωθεί ότι η WSA δεσμεύεται να δίνει το 49% των εσόδων της στην ένωση επαγγελματιών κολυμβητών (PSA), με την τελευταία να σκοπεύει στο κοντινό μέλλον να εγκαινιάσει σειρά επαμειβόμενων μίτινγκ, με την επωνυμία “Ring of Fire”, ανταγωνιστικών με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FINA.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου