ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑΜΟΥ: Η διάκριση είναι… οικογενειακή υπόθεση

γιαννησ-και-ελευθερια-σταμου-η-διάκρι-337002

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Σε οικογενειακή υπόθεση έχουν μετατρέψει τα αδέρφια Γιάννης και Ελευθερία Στάμου, την κολύμβηση, ένα άθλημα που έχουν αγαπήσει αμφότεροι, ξεκινώντας από μικρή ηλικία, με τις επιτυχίες τους να διαδέχονται η μία την άλλη.

Με διεθνείς επιτυχίες στο άθλημα, βαλκανιονίκης και με πανελλήνια μετάλλια, ο 19χρονος Γιάννης έμαθε πριν από λίγες ημέρες, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια ότι θα συνεχίσει περαιτέρω την ενασχόληση με το άθλημα, όντας πλέον φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη, η 15χρονη Ελευθερία, που ασχολήθηκε πρώτα με την κλασσική κολύμβηση, έδωσε φέτος τα διαπιστευτήριά της και στην τεχνική κολύμβηση, ξεκινώντας μόλις τον περασμένο Μάρτιο, για να κατακτήσει δύο μετάλλια, ενώ πέτυχε και μία νέα καλύτερη επίδοση πανελληνίως.

Τα δύο αδέρφια, που τα τελευταία χρόνια κολυμπούν για τον Ολυμπιακό Βόλου και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα βρέθηκαν στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησαν για τα πρώτα τους βήματα στο χώρο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Αθλήτρια σε κλασική και τεχνική,

με πολλές προοπτικές

Λόγω του μεγαλύτερού της αδερφού πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την κολύμβηση η Ελευθερία Στάμου, που γρήγορα συνειδητοποίησε την κλίση της στο άθλημα, ενώ το επέκτεινε και στην τεχνική κολύμβηση: «Ξεκίνησα με την κλασική κολύμβηση λόγω του αδερφού μου, είδα ότι μου άρεσε. Φέτος αποφάσισα να πειραματιστώ και με την τεχνική κολύμβηση, για πρώτη φορά το Μάρτιο. Είδα ότι έκανα καλό χρόνο, πήρα καλές θέσεις και μου βγήκε πιο πολύ».

Από την ηλικία των 4 ετών στο άθλημα, η 15χρονη πια Ελευθερία τονίζει: «Ξεκίνησα να κολυμπώ, κατ’ αρχήν για να μάθω, ωστόσο όσο μεγάλωνα είδα ότι μου άρεσε και περισσότερο. Μετά άρχισαν οι αγώνες, τα μετάλλια και είδα ότι έχω έφεση σε αυτό και ήθελα να το συνεχίσω».

Περιπλανήθηκε στα σωματεία του Βόλου και κατέληξε στον Ολυμπιακό, στον οποίο βρίσκεται τα τελευταία 3 χρόνια: «Ξεκίνησα από τον ΟΕΑΝΑΒ, πήγα στο ΝΟΒΑ και κατέληξα στον Ολυμπιακό Βόλου. Αρχικά, σε επίπεδο προαγωνιστικής ήμουν στα δύο προηγούμενα σωματεία, κατακτώντας μετάλλια σε Πανθεσσαλικό επίπεδο. Είχα προβλήματα με τους άλλους συλλόγους και το δελτίο μου, αλλά κατάφερα πια και κολυμπώ στην τωρινή ομάδα του Ολυμπιακού, απερίσπαστα».

Οι διακρίσεις έρχονται για την 15χρονη Βολιώτισσα κολυμβήτρια, που μετρά μετάλλια τόσο στην κλασσική, όσο και στην τεχνική κολύμβηση, καθώς και ένα πανελλήνιο ρεκόρ: «Τα μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο ξεκίνησαν από τα 800μ. ελεύθερο στην κλασική, στην κατηγορία Παγκορασίδων Β’, πριν δυο χρόνια, ενώ φέτος κατέκτησα 2 χρυσά μετάλλια, σε 200μ. και 400μ. Διπλά πέδιλα, στην κατηγορία των Κορασίδων, κάνοντας και ένα ρεκόρ».

Δύσκολη η επιλογή για την Ελευθερία Στάμου, που δε διαχωρίζει κλασική από τεχνική κολύμβηση, ενώ φέτος θα προσπαθήσει και στα δύο αθλήματα, με σκοπό να βοηθήσει το σύλλογό της: «Ξέρω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξω, αλλά φέτος θα προσπαθήσω και στα δύο αθλήματα εξίσου, για να πάρω βαθμούς και για τον Ολυμπιακό. Στην κλασική έχει περισσότερους αγώνες από την τεχνική, νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω εξίσου και στα δύο. Η προπόνηση με βοηθά, το ένα κομμάτι εξαρτάται από το άλλο σε τεχνική και κλασική. Απλώς στην τεχνική, που δοκίμασα φέτος είδα ότι έχω πολλές δυνατότητες, οπότε δεν μπορώ να την αποκλείσω», για να συνεχίσει: «Ανάλογα πως θα πάει η χρονιά, θα αποφασίσω που θα δώσω το μεγαλύτερο βάρος. Ελπίζω να κυλήσει καλά και στα δύο, απλώς είμαι περίεργη για το που μπορώ να φτάσω στην τεχνική κολύμβηση, γιατί είδα ότι τα πήγα καλά, σαν πρώτη χρονιά».

Η ίδια μάλιστα θέλει να ευχαριστήσει τον προπονητή της, Γρηγόρη Μαντά και την οικογένειά της, που τη στήριξε σε μία δύσκολη χρονιά: «Ευχαριστώ πολύ τον κ. Μαντά, τον προπονητή μου. Ηταν δύσκολα για εμένα, ήταν απαιτητική χρονιά, έκανα πολύ προπόνηση και δε μου έβγαιναν όσο θα ήθελα οι χρόνοι στους αγώνες. Ευτυχώς στο τέλος πήγαν όλα καλά, με τη στήριξη της οικογένειάς μου και των συναθλητών μου».

Μαχητής, παρά τα προβλήματα

Λίγο… μεγαλύτερος από τη συνηθισμένη ηλικία άρχισε να ασχολείται με την κολύμβηση, ο 19χρονος Στάμος, που είδε τη βελτίωσή του στο άθλημα να έρχεται σταδιακά: «Ξεκίνησα από την ηλικία των 6 χρόνων, κάνοντας παράλληλα και καράτε. Στην κολύμβηση, επειδή ξεκίνησα σχετικά μεγάλος περνούσα εύκολα και τα τμήματα. Αρχικά και μέχρι την προαγωνιστική, δεν είχα ξεχωρίσει, αλλά από τα 10 και μετά άρχισα να βελτιώνομαι αισθητά».

Οπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, ο αθλητής του ΠΑΟΚ εδώ και ένα χρόνο πλέον, είχε προβλήματα με τους συλλόγους του, μην μπορώντας να πάρει την ελευθέρας του. Ο ίδιος εξιστορεί: «Στην αγωνιστική, ξεκίνησα με τον κ. Μαντά στον ΟΕΑ/ΝΑΒ, όπου παρέμεινα ένα χρόνο. Μετά πήγαμε στο ΝΟΒΑ, χωρίς να έχω το δελτίο μου βέβαια και μετά πήγα στον Ηλυσιακό αναγκαστικά, γιατί δε μπορούσα να πάρω μεταγραφή στο Βόλο. Ηταν πολύ μεταβατικές χρονιές για εμένα, δεν ήμουν στα μετάλλια και η ψυχολογία μου όχι και τόσο καλή».

Σημείο αναφοράς για τον Γιάννη Στάμο ήταν η κλήση του στην Εθνική ομάδα το 2014, αλλά και η πανελλήνια νίκη, που ήρθε για εκείνον στο τέλος μιας πολύ καλής χρονιάς: «Για εμένα η καλύτερη χρονιά ήταν το 2014, όταν και ως έφηβος κλήθηκα στην Εθνική ομάδα. Πήγα και σε δύο αποστολές, σε Κύπρο και στο Ισραήλ, όπου είχα κάποιες επιτυχίες. Εκείνη η χρονιά έκλεισε καλά, γιατί πήρα την πρώτη θέση πανελληνίως, στα 200μ. ελεύθερο».

Οι επόμενες χρονιές όμως ήταν μεταβατικές, ελέω προβλημάτων με το δελτίο, αλλά και προετοιμασία για τις Πανελλήνιες, ρίχνοντας και ψυχολογικά τον Βολιώτη κολυμβητή, που ένιωσε τιμωρημένος, από όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε: «Το 2015, ωστόσο, ήταν καταστροφικό, ήταν η περίοδος που είχα προβλήματα με το δελτίο μου και δεν μπορούσα να κολυμπήσω σε αγώνες, έκανα μόνο προπόνηση. Κατάφερα να πάρω τελικά το δελτίο για τον Ολυμπιακό Βόλου και συμμετείχα μόνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά δεν κολύμπησα καλά, γιατί δεν μπορούσα να μετάσχω σε κανέναν αγώνα. Ηταν σαν τιμωρία για εμένα, με έριξε πολύ, με απογοήτευσε», και συνεχίζει: «Πέρυσι προετοιμαζόμουν για τις Πανελλήνιες, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να ρίξω το βάρος εκεί. Κατάφερα όμως και πήρα μέρος στους Βαλκανικούς αγώνες, όπου κατέκτησα 2 χρυσά μετάλλια με τις σκυτάλες και ένα χάλκινο στα 400μ. ελεύθερο. Ηταν μαζί με τη φετινή χρονιά, που μετακινήθηκα στον ΠΑΟΚ λίγο περίεργες, έχοντας και το φόρτο με τα μαθήματα. Φέτος, αποφάσισα ότι για να πάω καλύτερα στις εξετάσεις μου, έπρεπε να σταματήσω με το άθλημα περίπου το Μάρτιο, παίρνοντας πάντως τρεις 3ες θέσεις στο Χειμερινό ΟΠΕΝ, πριν αφοσιωθώ στους προσωπικούς μου στόχους».

Μάλιστα, σημειώνει: «Στον Ολυμπιακό Βόλου βρήκαμε τόσο εγώ, όσο και η αδερφή μου την ησυχία μας. Είναι από τα σωματεία, στα οποία πήγαμε και δεν το μετανιώσαμε, αλλά μέχρι να φτάσουμε ως εκεί, υπήρχαν εντάσεις».

Μια νέα χρονιά αρχίζει για τον 19χρονο αθλητή, που θα βρεθεί για 2η χρονιά στον ΠΑΟΚ, αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα διαμένει λόγω και της επιτυχίας του, στα ΤΕΦΑΑ, με βασικό στόχο τη διάκριση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα: «Η χρονιά που ξεκινά θα είναι διαφορετική για μένα, θα βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ, θα αλλάξω προπονητή και ίσως αρχικά να είναι δυσκολότερη η προσαρμογή. Θα με παρακολουθούν πάντως καλύτερα, οπότε θα είναι πλεονέκτημα. Στόχος μου είναι η διάκριση, στην τριάδα του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, και με βάση το πώς θα πάει η χρονιά θα δω και τις δυνατότητες μου. Πάντως θα προσπαθήσω για το καλύτερο, θα έχω και χρόνο να προσαρμοστώ» για να υπογραμμίσει στο τέλος: «Ηξερα ότι το κλίμα στον ΠΑΟΚ θα ήταν καλό, είχα μιλήσει και με παιδιά που ήμασταν μαζί στην Εθνική ομάδα και όταν με ζήτησαν είπα το “ναι”, θεωρώντας το ως ένα καλό βήμα εξέλιξης για εμένα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου