ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Απόφαση-σκάνδαλο της ΚΟΕ

απόφαση-σκάνδαλο-της-κοε-398408

Τα πάνω-κάτω έφερε η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, με την απόφασή της να αποκλείσει από την τελική φάση του πρωταθλήματος Μίνι Παίδων υδατοσφαίρισης τη Νίκη Βόλου, με συνέπεια να προκριθεί η ομάδα του ΝΟ Πατρών.

Τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της ημιτελικής φάσης (!) και ενώ με βάση και τους νέους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στην τελική φάση πέρασε μαζί με την πρώτη ΝΕ Λάρισας και η Νίκη Βόλου, η ΚΟΕ… θυμήθηκε να αποστείλει έγγραφο το οποίο και εξηγεί τους λόγους που προέβη σε μία τέτοια απόφαση.

Αναλυτικά, το σκεπτικό έχει ως εξής: Στον συγκεκριμένο όμιλο υπάρχει τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα στις ομάδες της Νίκης Βόλου, του ΝΟΠ και της ΝΕ Λάρισας. Και οι 3 έχουν από 1 νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια. Δεύτερο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς. Εδώ η κατάταξη είναι η ακόλουθη: ΝΕΛ 24-21, ΝΟΠ 22-19 και Νίκη Βόλου 14-20.

Στο προηγούμενο λοιπόν κριτήριο η ισοβαθμία είναι διπλή στην 1η θέση αφού και ο ΝΟΠ αλλά και η ΝΕΛ έχουν +3. Κι εδώ ξεκινάει το μπέρδεμα. Η ΚΟΕ αρχικά υπολόγισε ότι η 1η θέση ανήκει στη ΝΕΛ η οποία έχει πετύχει 24 γκολ έναντι 22 του ΝΟΠ. Έτσι στην 1η θέση περνάει η ΝΕΛ και για την 2η μετράει το αποτέλεσμα Νίκης-ΝΟΠ που έληξε 8-7 υπέρ της Νίκης. Με αυτή την επικυρωμένη βαθμολογία έγινε και η κλήρωση της τελικής φάσης.

Όμως οι Πατρινοί διαμαρτυρήθηκαν, αφού στο κριτήριο της διαφοράς μεταξύ τους τερμάτων ισοβαθμούν με +3 οι 2 από τις 3 ομάδες, τότε αυτομάτως μεταβαίνουμε στο κριτήριο για την απλή ισοβαθμία. Εκεί λοιπόν, ο ΝΟΠ είχε κερδίσει τη ΝΕΛ, οπότε παίρνει την 1η θέση. Για την 2η θέση, μετράει πλέον το αποτέλεσμα ΝΕΛ-Νίκης 13-6, οπότε προκρίνεται σαν 2η η ΝΕΛ.

Και δίκιο να έχει η ομάδα της Πάτρας και σωστά να αποκλείστηκε η Νίκη Βόλου από τη συνέχεια, η απόφαση της ΚΟΕ εγείρει ερωτηματικά. Γιατί δεν βγήκε μία τέτοια απόφαση αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων ή μια μέρα αργότερα και βγήκε 22 μέρες μετά;

Ποιος θα εξηγήσει στα 11χρονα παιδιά που χάρηκαν με το γεγονός ότι βρέθηκαν στις 10 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας ότι δεν προκρίθηκαν… λόγω αργοπορημένης απόφασης και ότι πρέπει πια να σταματήσουν την επίπονη προετοιμασία των προηγούμενων εβδομάδων; Και αντίθετα, γιατί η ομάδα της Πάτρας να σπαταλήσει τόσο χρόνο χωρίς να προετοιμάζεται και να μειονεκτεί έναντι των αντιπάλων της στο πρωτάθλημα;

Η ΚΟΕ οφείλει να είναι προσεχτική με τέτοια περιστατικά και να μην παίζει με τις ομάδες, είτε λέγονται Νίκη Βόλου, είτε ΝΟ Πατρών, γιατί έχει να κάνει με έμψυχα όντα και δη παιδιά…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου