ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Εισιτήριο για το παγκόσμιο κολύμβησης για την Ναταλία – Ελένη Βαλαμουτοπούλου

εισιτήριο-για-το-παγκόσμιο-κολύμβηση-416848

«Οι καλές μου επιδόσεις ήταν αυτές που με έκαναν να βάλω στόχο για το παγκόσμιο. Είμαι μεγάλη, με εμπειρία, δεν το κάνω καταπιεστικά. Φροντίζω οι θυσίες που κάνω να είναι μικρές και να μη μου αφήνουν το αίσθημα της καταπίεσης», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

«Βουτάει» στα… άδυτα των ψυχών για να τους προσφέρει διέξοδο από τα προβλήματα που δημιουργούν η δύσκολη καθημερινότητα, οι απαιτητικοί σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής και, τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση. Τον ερχόμενο Αύγουστο όμως, θα κάνει μία διαφορετική βουτιά: στις πισίνες των αθλητικών εγκαταστάσεων της Βουδαπέστης, όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Fina. Η Ναταλία – Ελένη Βαλαμουτοπούλου, θα εκπροσωπήσει τη Μαγνησία και την Ελλάδα στην κατηγορία master στην κλασική κολύμβηση, συμμετέχοντας σε τρία αθλήματα: 50 μέτρα ύπτιο, 50 μέτρα πρόσθιο και 100 μέτρα ύπτιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε επίσημους κολυμβητικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς «έπιασε» τους χρόνους της FINA, και πήρε το εισιτήριο για τις μεγάλες… πισίνες. Οι επιδόσεις της: 50m πρόσθιο 00:45:48, 50m ύπτιο 00:41:98, 100m ύπτιο 01:33:27. Στόχος της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη από 7 έως 20 Αυγούστου, είναι όπως σημειώνει η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «να απολαύσω τη διοργάνωση, να πετύχω αν όχι καλύτερους τους ίδιους χρόνους και να είμαι μια αξιόλογη παρουσία για λογαριασμό της χώρας μου».

«Δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια. Το γνωρίζω. Είμαι συνειδητοποιημένη. Ακόμη όμως και η συμμετοχή μου στο παγκόσμιο, είναι επιτυχία, που δεν το είχα φανταστεί», αναφέρει η Ναταλία – Ελένη Βαλαμουτοπούλου.

Είναι αθλήτρια του Ομίλου Φίλων Αθλημάτων Μαγνησίας (Ο.Φ.Α.). Μετέφερε εκεί το αθλητικό δελτίο της πριν ένα χρόνο. Παλιότερα ήταν αθλήτρια του ΝΟΒΑ.

Η κολύμβηση ήταν το πρώτο άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε. Άρχισε όμως να κολυμπά και πάλι συστηματικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι πρωταθλήτρια του crossfit, της συγχρονισμένης κολύμβησης, ενώ έχει ασχοληθεί με τάε κβο ντο και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Για την ίδια, ο αθλητισμός είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής της. «Μου αρέσει να βάζω στόχους και να πετυχαίνω», λέει.

Σήμερα, στα 42 της χρόνια θα διεκδικήσει διάκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. «Οι καλές μου επιδόσεις ήταν αυτές που με έκαναν να βάλω στόχο για το παγκόσμιο. Είμαι μεγάλη, με εμπειρία, δεν το κάνω καταπιεστικά. Δεν νιώθω ότι κάποιος περιμένει κάτι από εμένα για να με καταπιέζει. Κόπωση φυσικά και υπάρχει. Όπως επίσης και περιορισμοί. Φροντίζω όμως οι θυσίες που κάνω να είναι μικρές και να μη μου αφήνουν το αίσθημα της καταπίεσης. Κακά τα ψέματα πάντως. Χρειάζεται συστηματική και καθημερινή προπόνηση», προσθέτει.

Ο αγώνας της όμως περνά μέσα από δύσκολα μονοπάτια.

«Υποδομές υπάρχουν στην πόλη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δυσκολίες. Στις 15 Ιουλίου για παράδειγμα, το κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας κλείνει. Και για μένα εκείνη η περίοδος θα είναι περίοδος εντατικής προετοιμασίας. Βρήκαμε φόρμουλα για να χρησιμοποιώ χώρο στο κολυμβητήριο του Βόλου, γενικά όμως στην Ελλάδα, οι αθλητές δεν στηρίζονται και υποστηρίζονται όπως στο εξωτερικό», αναφέρει.

Και φυσικά ούτε λόγος για χρηματοδότηση της προσπάθειας. Τα έξοδα που απαιτούνται, περίπου 850 ευρώ για εισιτήρια και διαμονή και 120 ευρώ για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο, θα πληρωθούν από την ίδια. Έτσι, δεν υπάρχει πολυτέλεια να βάλει στην άκρη έστω και για κάποιους μήνες την εργασία της.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ

«Είσαι αθλητής, και;», είναι η κουλτούρα μας

Εργασία και προπόνηση, πάνε… πακέτο για τη Ναταλία – Ελένη Βαλαμουτοπούλου. Συνεχίζει να εργάζεται ως ιδιώτης ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στο γραφείο της και ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση αφιερώνει τέσσερις ώρες για κολύμβηση, τρεις ώρες για crossfit και δύο ώρες για τρέξιμο. «Δυστυχώς το κόστος το σηκώνεις τελείως μόνος σου. Χορηγοί της προσπάθειάς μου είναι ο Σκλαβενίτης και ο Γιάννης Ρήγας από το Crossfit Βόλου. Όπου αλλού κι αν ζήτησα στήριξη, βρήκα κλειστές πόρτες. Κι είναι κάτι που με στενοχωρεί. Γιατί φαίνεται ότι δεν υπάρχει αναγνώριση του αθλητή και της προσπάθειάς του με τα χρώματα της εθνικής ομάδας. Η κουλτούρα μας είναι: είσαι αθλητής, και;», λέει με παράπονο.

Στήριγμά της στο δύσκολο αγώνα της και στην προσπάθεια που θα κάνει στο παγκόσμιο, ο προπονητής της Σταύρος Ιωαννίδης. «Δείχνει κατανόηση, με φροντίζει, με στηρίζει. Είναι διαρκώς από πάνω μου. Υποστήριξη είναι πολύ σημαντικό ότι έχω και από τους συναθλητές μου στον όμιλο. Βλέπουν ότι προσπαθώ στο 100% που έχω να δώσω», καταλήγει η Ναταλία – Ελένη Βαλαμουτοπούλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου