Στα 300 και πλέον τα κατολισθητικά φαινόμενα στη νοτιοδυτική Θεσσαλία

Τελευταία ενημέρωση: 2021-07-16, 11:25:19
Στα 300 και πλέον τα κατολισθητικά φαινόμενα στη νοτιοδυτική Θεσσαλία

 

Οδικός χάρτης για την αντιμετώπισή τους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

 

 

Οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στη Θεσσαλία καταρτίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον επικεφαλής του ερευνητικού έργου καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε χθες τη σύμβαση προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα με τίτλο « Εκτίμηση - Ανάλυση Κινδύνου Κατολισθητικών Φαινομένων και Προτάσεις Αντιμετώπισης - Διαχείρισης στη Νότιο - Δυτική Θεσσαλία».

Μέσα από τη διερεύνηση των γεωμορφολογικών, γεωλογικών, γεωτεχνικών, γεωδυναμικών, υδρομετεωρολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων, η εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ θα εκτιμήσει και θα αναλύσει τον κίνδυνο από κατολισθητικά φαινόμενα στη Νότιο - Δυτική Θεσσαλία έτσι ώστε να προταθεί σε μίκρο και μάκρο κλίμακα η κατάλληλη διαδικασία διαχείρισής τους και να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο οι επιπτώσεις τους.

«Η Θεσσαλία δοκιμάστηκε από δύο μείζονα γεγονότα, τον Ιανό που έπληξε πριν από 10 μήνες περίπου το νοτιοανατολικό τμήμα της και τον σεισμό του Τυρνάβου. Θεωρώ ότι οι κεντρικοί φορείς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι τοπικοί φορεία αντιμετώπισαν τις κρίσεις με μεγάλη επιτυχία. Ειδικά η διαχείριση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, ήταν άψογη και στις δύο περιπτώσεις και μάλιστα εν μέσω της κρίσης του κορωνοιού. Στην περίπτωση του Ιανού, δρομολογήθηκαν άμεσα δράσεις για την μείωση των επιπτώσεων από ακραία καιρικά πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα», δήλωσε χθες από τη Λάρισα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Η έρευνα που ξεκινά για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στη Δυτική και Νότια Θεσσαλία αποσκοπεί, όπως είπε, στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που μετρά επτά δεκαετίες, αφού από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί πολλές κατολισθήσεις κυρίως στον ορεινό όγκο της Πίνδου και στον ορεινό όγκο της Νότιας Θεσσαλίας σε Δομοκό και Όθρυ. Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν πιο μειωμένα, στο Πήλιο, τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στην θεομηνία του Ιανού, τα κατολισθητικά φαινόμενα ανήλθαν σε 300 περίπου, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και γεωδυναμικών φαινομένων.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του νέου ερευνητικού έργου ανέφερε:

«Αφενός να καταγράψουμε τις θέσεις εκδήλωσης των φαινομένων διαχρονικά, να μελετήσουμε κάθε θέση κατολίσθησης ξεχωριστά και να προτείνουμε έργα αντιμετώπισης με καινοτομία, αποτελεσματικότητα, μικρό οικονομικό κόστος και μικρές επιβαρύνσεις στο περιβάλλον.

Αφετέρου να μπορέσουμε να θέσουμε τις προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου να μειωθεί στο μέλλον ο υφιστάμενος κατολισθητικός κίνδυνος, ο οποίος ταλανίζει περιοχές και εκδηλώνεται σε οδικούς άξονες και οικιστικούς χώρους. Στόχος μας είναι, όλες οι παρεμβάσεις και τα έργα υποδομών που θα κάνουμε στο εξής να είναι ασφαλή και περισσότερο ανθεκτικά στα κατολισθητικά φαινόμενα».

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες περίπου και στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, την επιστημονική κοινότητα και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να καταρτίσουμε και να έχουμε στη διάθεσή μας τον οδικό χάρτη των κατολισθήσεων στη Νοτιοδυτική Θεσσαλία. Θέλουμε να ξέρουμε πού οφείλονται, ποιοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης και ποιά τα πρωτόκολλα ενεργειών που χρειάζεται να ακολουθηθούν σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να παρέμβουν στις περιοχές αυτές.

Οι περιβαλλοντικές κρίσεις πρόκειται να είναι όλο και περισσότερες, συχνότερες, εντονότερες, απρόβλεπτες. Ευχαριστώ τον καθηγητή Λέκκα για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα και που συνεχίζουμε να έχουμε με το νέο ερευνητικό έργο. Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε νέα έργα, μελέτες, ελέγχους και επιμορφωτικές δράσεις σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή και σχολική κοινότητα. Έχουμε στρατηγική και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για να φτάσουμε στην ουσία του προβλήματος και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κρίσεων».

Η ερευνητική ομάδα

Στην εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών, συμμετέχουν οι κάτωθι επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι διαθέτουν εκτενή και εξειδικευμένη εμπειρία σε ερευνητικά αντικείμενα, μέσα από την εμπλοκή τους στην εκτέλεση εφαρμοσμένων ερευνητικών έργων σε πολλές περιοχές του Ελληνικού χώρου: Καθηγητής Λέκκας Ευθύμιος, Αν. Καθηγητής Λόζιος Στυλιανός, Αν. Καθηγητής Βασιλάκης Εμμανουήλ, Επικ. Καθηγητής Κράνης Χαράλαμπος, Επικ. Καθηγητής Σκούρτσος Εμμανουήλ, Επικ. Καθηγητής Σούκης Κωνσταντίνος, Δρ Διακάκης Μιχαήλ, Δρ Καραλέμας Νικόλαος, Δρ. Μπακοπούλου Αθανασία, Δρ. Μαυρούλης Σπυρίδων, MSc Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ, MSc Λιαλιάρης Ιωάννης, MSc Φίλης Χρήστος, MSc Κώτση Ευαγγελία, MSc Σπύρου Ναυσικά – Ιωάννα, MSc Στανωτά Ειρήνη – Σπυριδούλα, MSc Γώγου Μαρία – Ευαγγελία, MSc Κατσετσιάδου Αικατερίνη – Ναυσικά, MSc Κονσολάκη Ακλίκη.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=