ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Οι πιπεροπαραγωγοί πληρώνουν ένα ακόμη “ενοίκιο” στον ΕΛΓΑ»

μπάμπης-παπαδόπουλος-οι-πιπεροπαρα-376148
Επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ έστειλε ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που επιβάλλει ο ΕΛΓΑ στις καλλιέργειες πιπεριάς.
Ειδικότερα στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει, «Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του πρωτογενή τομέα παραγωγής στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων αλλά και του Νομού μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι η μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού. Τα τελευταία χρόνια δειλά- δειλά οι αγρότες προσανατολίστηκαν σε νέες δυναμικές καλλιέργειες. Μία από αυτές που χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος είναι η καλλιέργεια πιπεριάς. Θεωρώ σκόπιμο εκ μέρους της πολιτείας να στηρίζει την παραγωγική προοπτική εκείνων των καλλιεργειών που δίνουν διέξοδο σε πολλά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν σήμερα την κοινωνία μας και την ελληνική οικονομία. Η πρόσφατη όμως αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για τη καλλιέργεια πιπεριάς δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι πιπεροπαραγωγοί δικαιολογημένα διαμαρτύρονται καθώς ο διπλασιασμός, σχεδόν, του ασφάλιστρου στον ΕΛΓΑ αυξάνει υπέρογκα το κόστος παραγωγής πιπεριάς καθιστώντας πλέον την καλλιέργεια της προβληματική. Κάθε πιπεροπαραγωγός πρέπει να καταβάλλει πλέον στον ΕΛΓΑ 41 ευρώ ανά στρέμμα ενώ μέχρι πέρυσι το ασφάλιστρο αυτό σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα εισφορών, δεν ξεπερνούσε τελικά τα 20 ευρώ ανά στρέμμα.
Ενδεικτικά πρέπει να σας αναφέρω ότι στην περιοχή μας η μέση τιμή ενοικίασης αγροτικής γης κυμαίνεται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα. Με άλλα λόγια ο ΕΛΓΑ επιβάλλει ένα ακόμη ΄΄ενοίκιο΄΄ στους πιπεροπαραγωγούς για μια καλλιέργεια που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική στους φυσικούς κινδύνους αφού ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ αναγκάστηκε να αποζημιώσει καταστροφές σε φυτείες πιπεριάς.
Σας παρακαλώ λοιπόν να επανεξετάσετε το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς για τη καλλιέργεια πιπεριάς».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου