ΚΑΡΔΙΤΣΑ

700 διασώσεις από την Πυροσβεστική στη Θεσσαλία

700-διασώσεις-από-την-πυροσβεστική-στη-θ-851206

Τραγικός ο απολογισμός του «Ιανού» στη Θεσσαλία – Αρχίζουν αυτοψίες και λήψη καταθέσεων για τις απώλειες ανθρώπων και τις καταστροφές – Τα σωστικά συνεργεία επενέβησαν σε περισσότερες από 700 διασώσεις και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό

Σοκ προκαλεί ο απολογισμός του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», που την προηγούμενη Παρασκευή χτύπησε ανελέητα τη Νοτιοδυτική Θεσσαλία, με αποτέλεσμα την απώλεια τεσσάρων ανθρώπων και την πρόκληση βιβλικών καταστροφών. Τα τηλεφωνήματα στις πυροσβεστικές αρχές των νομών ξεπέρασαν τα 2.800 με απεγνωσμένους πολίτες να καλούν σε βοήθεια ή για αντλήσεις υδάτων. Τα σωστικά συνεργεία έκαναν πάνω από 700 διασώσεις και πάνω από 600 αντλήσεις υδάτων.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι δυνάμεις πυρόσβεσης, έχοντας δίπλα τους τις Περιφερειακές Ενότητες και τους δήμους, τους άνδρες της ΕΜΑΚ, όλους τους αρμόδιους φορείς και τους εθελοντές, επιχειρούσαν παράλληλα σε πολλαπλά μέτωπα στον Αλμυρό, τη Νέα Αγχίαλο, τα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα, τον Παλαμά, τους Σοφάδες, το Μουζάκι, την Καρδίτσα. Μία εβδομάδα μετά ακόμη συνεχίζουν την καταγραφή των συμβάντων, ενώ το ανακριτικό έργο με αυτοψίες και λήψη καταθέσεων μόλις τώρα ξεκινά με ενισχύσεις από εξειδικευμένους ανακριτικούς υπαλλήλους από όμορες περιφέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα συμβάντα των θανάτων και των καταστροφών θα συνταχθούν δικογραφίες από τις πυροσβεστικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προέκυψαν από τη θεομηνία ή από αμέλεια ή άλλους λόγους. Οι δυνάμεις που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης δεν έχουν στεγνώσει ακόμη από τα νερά των καταστροφικών βροχοπτώσεων. Συνεχίζουν με αντλήσεις υδάτων σε σπίτια όπου οι καταστροφές εντοπίστηκαν με καθυστέρηση λόγω απουσίας των ιδιοκτητών, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για την 43χρονη αγνοούμενη από το Μουζάκι, η οποία δυστυχώς εντοπίστηκε τελικά νεκρή.

Ολο αυτό το διάστημα η Πολιτική Προστασία και οι δυνάμεις πυρόσβεσης όλων των νομών εργάζονται ακατάπαυστα σε ολόκληρη την Περιφέρεια, η οποία ενισχύθηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Κι όμως οι πρώτες ενδείξεις ότι τα πράγματα με τον μεσογειακό κυκλώνα δεν πήγαιναν καλά φάνηκαν ήδη σύμφωνα με πληροφορίες από τις 17:30 το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής μέσα σε δυο ώρες από την έναρξη των ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία έφθασαν στο «πικ» στις 21:00.

Για τη διαχείριση της κατάστασης επιστρατεύτηκαν εκατοντάδες οχήματα και αντλίες εκτός οχημάτων φορητές, είτε ηλεκτρικές είτε εσωτερικής καύσης. Παράλληλα λόγω της δυσκολίας που υπήρχε με τον φωτισμό χρησιμοποιήθηκαν πολλά ηλεκτροπαράγωγα ζεύγη. Ανθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της κατάστασης μιλούν σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό

Ο συντονιστικής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Μιχαλάκης, υποστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, λέει ότι ο πρωτόγνωρος όγκος νερού με εκατομμύρια κυβικά δημιούργησε χείμαρρους που κατευθύνονταν από τον ορεινό όγκο στον πεδινό. «Προκάλεσε δυσκολίες προσέγγισης στα πυροσβεστικά οχήματα και την αστυνομία και τις ομάδες διάσωσης. Ρίξαμε το βάρος σε πρώτη φάση στη διάσωση του κόσμου από τα ορμητικά νερά σε όλο το τόξο της Θεσσαλίας που κινδύνευε. Μόνο στο α’ 24ωρο στήθηκαν τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις. Συνολικά διασώθηκαν 800 άτομα ορισμένα με τη βοήθεια ελικοπτέρου και παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά όπως στην περιοχή των Αγράφων όπου οι διασώσεις έγιναν με το ελικόπτερο στον αέρα».

Ο ίδιος σημειώνει: «Λάβαμε ενισχύσεις από την 1η ΕΜΑΚ Αθηνών, τη 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, την ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, την 5η ΕΜΑΚ και από άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις που ήρθαν σε βοήθεια από την Ηπειρο και Μακεδονία. Ισχυρή δύναμη αστυνομικών δυνάμεων μας υποστήριζε στη διαφύλαξε τον δρόμων και την προστασία των πολιτών ώστε να αποτρέπονται από τον εισέρχονται σε πλημμυρισμένους δρόμους και διαβάσεις.

Παράλληλα συνεργαζόμασταν άψογα με τις αντιπεριφέρειες και τους δήμους στις διασώσεις και όπου απαιτούνταν μας μηχανήματα. Είχαμε πολλές μεικτές διασώσεις, δηλαδή απομακρύνσεις εγκλωβισμένων με μεγάλα οχήματα της Αυτοδιοίκησης ή του Στρατού αλλά και με βάρκες της ΕΜΑΚ. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που απαιτούνταν συνεργασία και από τους ενστόλους πυροσβέστες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ή τις αστυνομικές δυνάμεις και τους ανθρώπους της περιφέρειας και των δήμων.

Οι ίδιοι οι πολίτες συνεργάστηκαν άψογα και βοήθησαν πολλές φορές, όταν ο κόσμος είχε βγει πάνω στα καπό αυτοκινήτων για να σωθούν από χείμαρρους. Εδιναν χέρι βοηθείας. Οι εθελοντικές ομάδες προσέφεραν πάρα πολλά και μάλιστα και σε πρώτο χρόνο», περιγράφει.

Ο κ. Μιχαλάκης που βρέθηκε στον συντονισμό της όλης κατάστασης λέει ότι «είναι ευτύχημα το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε πολύ κόσμο. Υπήρχε όλος ο μηχανισμός που απαιτούταν και κινήθηκε πολύ γρήγορα για το κοινό συμφέρον για όλη αυτήν την περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη. Ηταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός και επικίνδυνο. Το ότι δεν θρηνήσαμε πολύ κόσμο οφείλεται πιστεύω στο φιλότιμο και τη μεγάλη προσπάθεια που έδειξαν όλοι αυτοί ο φορείς για να αντιμετωπίσουν αυτό το γεγονός». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι επιτροπές που ασχολούνται με τους υδάτινους χώρους και τα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να μεριμνήσουν για έργα και επενδύσεις στις επικίνδυνες περιοχές αν μπορούν να γίνουν, για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δόθηκε αναγκαστικά προτεραιότητα στις περιπτώσεις, που κινδύνευαν άνθρωποι

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που ήταν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης βρέθηκαν στη δυσμενή θέση να αντιμετωπίζουν τα συμβάντα δίνοντας αναγκαστικά προτεραιότητα σε εκείνα που υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές. Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης λέει «ότι ήταν μία μεγάλη κρίση για όλους, για πάρα πολλές υπηρεσίες και φυσικά για τους πολίτες που επλήγησαν και πραγματικά είμαστε συγκλονισμένοι και σαν πολίτες και σαν Σώμα και συμπάσχουμε με τους συγγενείς των θυμάτων που είχαν άτυχη κατάληξη και τους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Μάλιστα, πολλοί συνάδελφοι ήταν ανάμεσα στους παθόντες καθώς επλήγησαν οι περιουσίες τους και τα νοικοκυριά τους».

Όπως εξηγεί, «εμεί πάντοτε προσπαθούμε να εκπληρώσουμε την αποστολή μας που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας. Σε μία μεγάλη κρίση αναγκαστικά δίνεται προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μπορεί παράλληλα με ένα νοικοκυριό που κινδυνεύει με πλημμύρα να υπάρχει ταυτόχρονα μία απειλή για ανθρώπινη ζωή. Αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση του πολίτη που ζητάει συνδρομή, ώστε να υπάρχει κατανόηση, διότι αναπόφευκτα δημιουργούνται κάποιες εντάσεις», σημειώνει.

Προς επίρρωση ο αρχιπύραρχος σημειώνει ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών. Τονίζει λοιπόν ότι για την αντιμετώπιση μίας ακραίας κατάστασης ο κόσμος θα πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένος, να ακούει τις εντολές από τους αρμοδίους και να συμβουλεύεται τα δελτία της ΕΜΥ και τις οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, ώστε να μπορεί να προστατέψει και ο ίδιος τον εαυτό του.

Απαιτείται η συνεργασία του κόσμου

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Μαγνησίας Νικόλαος Μητσιογιάννης που ήταν από την πρώτη στιγμή στις πλημμύρες στη Δημητριάδα Ν. Αγχιάλου λέει ότι από τη στιγμή που έπεσε η γέφυρα στο Χολόρεμα όλη η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη. Υπήρχε νερό τουλάχιστον 70 πόντων. Μεγάλος όγκος του νερού πέρασε στη Δημητριάδα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά υπόγεια σπιτιών. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι την επόμενη μέρα το μεσημέρι δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις πού είναι τα ρέματα και πού οι δρόμοι. Σημειώνει ότι απαιτείται η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και καθαρισμός των ρεμάτων και στην ώρα της διαχείρισης της κρίσης η συνεργασία του κόσμου.

Οταν δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού ορισμένοι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν. Οπως σημειώνει, ο κόσμος πρέπει να ακούει τις αρχές γιατί δεν γνωρίζει την ενημέρωση που έχουν για την εξέλιξη της κατάστασης. «Εμείς ξέραμε τον όγκο του νερού και πού θα κατέληγε. Θα πρέπει λοιπόν ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη, να βοηθά. Δέκα άτομα έμειναν στα σπίτια και δεν έφευγαν. Εβρισκαν δικαιολογίες ότι αν χρειαστεί θα βρουν καταφύγιο στο σπίτι του γείτονα που είναι πιο ψηλό, ότι έχουν σκάλες για να ανέβουν σε υψηλότερο σημείο. Δεν εγκατέλειπαν τις εστίες τους ενώ κινδύνευε η ζωή τους. Αλλοι ζητούσαν μία τσάπα για να σπάσουν κράσπεδα να φύγει το νερό, ενώ αυτό ήταν αδύνατο. Όταν ένας χειριστής σού λέει την κατάσταση ποια είναι δεν μπορείς να επιμένεις. Εμείς επιχειρούσαμε με ένα μηχάνημα του δήμου και με τα τζιπ πολιτικής προστασίας. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Η στάθμη του νερού ήταν πολύ υψηλή σε ορισμένα σημεία έφθανε και το ένα μέτρο», τόνισε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου