ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Θεσσαλία: Δορυφορικοί χάρτες αποτυπώνουν την τεράστια καταστροφή

θεσσαλία-δορυφορικοί-χάρτες-αποτυπώ-847750

Δυο δορυφορικοί χάρτες της Θεσσαλίας αποτυπώνουν την τεράστια καταστροφή από τις πλημμύρες που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία, πριν από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς συνανθρώπους μας, χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις κατεστραμμένες, οδικό δίκτυο και υποδομές με σοβαρότατες ζημιές. Αποτέλεσμα ήταν 200.000 στρέμματα να μετατραπούν σε λίμνη στην περιοχή της Καρδίτσας.

Την επιστημονική διαπίστωση της πλημμυρισμένης έκτασης πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας Δρ. Αθανάσιος Γκανάς και Δρ Σωτήρης Βαλκανιώτης, οι οποίοι δημιούργησαν τους σχετικούς χάρτες με χρήση οπτικών εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2.

«Η χωρική διακριτική ικανότητα των εικόνων είναι 10 μέτρα. Για την παραγωγή του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν τα κανάλια 12/8Α/4 (RGB) του δορυφόρου. Οι χάρτες δείχνουν την κατάσταση στο έδαφος νωρίς το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου και η πλημμυρισμένη έκταση στο έδαφος υπολογίζεται σε 195.000 στρέμματα», εξηγεί στο protothema.gr ο Διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Αθανάσιος Γκανάς.

«Στον δορυφορικό χάρτη οι πλημμυρισμένες εκτάσεις φαίνονται με γαλάζιο χρώμα. Η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και οι κόκκινες γραμμές τις κύριες αρτηρίες του εθνικού οδικού δικτύου», επισημαίνει ο Δρ Γκανάς. «Στον δεύτερο χάρτη S1 είναι από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου όπου φαίνεται η έκταση των πλημμυρών 64.000 στρεμμάτων. Τα παραπάνω πρόκειται για χρήσιμη πληροφορία προς τις κρατικές και άλλες υπηρεσίες και ειδικότερα για τις περιοχές που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, καθώς και για τις εκτάσεις που πλημμύρισαν στα όρια των οικισμών» προσθέτει ο Δρ Γκανάς.

Σύμφωνα με τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων/meteo.gr, στην Καρδίτσα το ύψος βροχόπτωσης έφτασε τα 188 χιλοστά βροχής και στο Μουζάκι Καρδίτσας τα 158 χιλιοστά.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου